Μετά από αντίστοιχες ανακοινώσεις από Βρετανία, Γερμανία, Ρουμανία
Νέα ενίσχυση της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κόσοβο, KFOR, ανακοινώθηκε και από τη Σλοβενία, η οποία δήλωσε ότι θα στείλει επιπλέον 100 στρατιώτες.
Αντίστοιχες ανακοινώσεις αποστολής πρόσθετων δυνάμεων στην KFOR έχουν προηγηθεί από Βρετανία, Ρουμανία και Γερμανία, καθώς η νέα όξυνση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου αξιοποιείται για την περαιτέρω ενίσχυση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.
Ο υπουργός Αμυνας της Σλοβενίας, Μ. Σάρετς, δήλωσε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε την παρουσία στο Κόσοβο», αλλά «τώρα την αυξήσαμε ξανά», αφού «τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα της Σλοβενίας και γι' αυτόν τον λόγο αυξάνουμε επίσης την παρουσία μας εκεί».
Προς το παρόν, η KFOR αριθμεί 4.700 στρατιώτες από 27 κράτη του ΝΑΤΟ. Τις τελευταίες μέρες, η Βρετανία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν την αποστολή εκατοντάδων στρατιωτών.
Από τη πλευρά της Γερμανίας, τη σχετική ανακοίνωση έκανε προ ημερών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Μ. Μούλερ, διευκρινίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση μέχρι τον επόμενο Απρίλη θα αναπτύξει 155 άτομα, από 71 που διατηρεί σήμερα.
Στο μεταξύ, στις 21 Οκτώβρη αναμένονται στο Βελιγράδι για νέες επαφές με την κυβέρνηση Βούτσιτς εκπρόσωποι της γνωστής ως Ομάδας «Quint» (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) μαζί με τον αρμόδιο για την περιοχή εκπρόσωπο της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ. Βαλκανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως βασικά θέματα των συναντήσεων «θα είναι η εναρμόνιση της Σερβίας με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η εφαρμογή της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου - Σερβίας».
Την ίδια στιγμή, τα πρόσφατα γεγονότα στο Βόρειο Κόσοβο, με τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων ενόπλων και αστυνομικών της Πρίστινα κοντά στο χωριό Μπάνισκο, αλληλεπιδρούν με τις ενδοαστικές διεργασίες στο εσωτερικό της Σερβίας.
Οπως έγινε γνωστό, οι βασικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έστειλαν κοινή επιστολή στον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην οποία εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή επιβολή μέτρων κατά της Σερβίας (όπως έχουν ήδη ζητήσει μια σειρά από χώρες της περιοχής), υποστηρίζοντας ότι «οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια που επηρεάζει τη Σερβία και τον πληθυσμό της θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο τη χώρα μας και την περιοχή, θα ενίσχυε τον υπάρχοντα ευρωσκεπτικισμό και το επικίνδυνο εθνικιστικό αφήγημα και θα επέστρεφε τη Σερβία στην εικόνα της δεκαετίας του '90».
Στην ίδια επιστολή, κάνουν λόγο για πολιτική και προσωπική ευθύνη του Σέρβου Προέδρου Αλ. Βούτσιτς για την κατάσταση και προτείνουν την επιβολή μέτρων σε αυτόν και τους στενότερους πολιτικούς του συμμάχους.
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι ο Βούτσιτς «είναι άμεσα υπεύθυνος για την ενθάρρυνση των Σέρβων εκπροσώπων να εγκαταλείψουν τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, ειδικά τις αστυνομικές μονάδες, αλλά και για την επιβολή αυταρχικών και αντιδημοκρατικών λύσεων».
Σύμφωνα με το «Balkan Insight», την επιστολή υπογράφουν το Δημοκρατικό Κόμμα, το Λαϊκό Κίνημα για τη Σερβία, το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών, το Κέντρο Σερβία, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, το Κόμμα Zajedno, το Πράσινο Αριστερό Μέτωπο.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή και είπε ότι θα απαντηθεί μέσω των «κατάλληλων καναλιών».