Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Βουλευτικές εκλογές με «διακύβευμα» την «ευθυγράμμιση» με την ΕΕ

Για «υποταγή στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες» κατηγορεί το κυβερνών κόμμα PiS τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Ντ. Τουσκ

Προεκλογικά πανό του κυβερνώντος κόμματος PiS

Copyright 2023 The Associated

Προεκλογικά πανό του κυβερνώντος κόμματος PiS
Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Πολωνία, σε μια ψηφοφορία που θεωρείται κρίσιμη για τις σχέσεις της Βαρσοβίας με την ΕΕ, που οξύνονται εξαιτίας του αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού με Γερμανία και Γαλλία.

Η πολωνική αστική τάξη διεκδικεί όλο και πιο έντονα αναβαθμισμένη θέση μέσα στην ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ - ως σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη - αμφισβητώντας την «κυριαρχία» του Βερολίνου πρωτίστως.

Το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), του πρωθυπουργού Μ. Μοραβιέτσκι, που κυβερνά από το 2015, εμφανίζεται σε δημοσκοπήσεις πρώτο με περίπου 35%, ενώ ο «κεντροδεξιός» Πολιτικός Συνασπισμός (ΚΟ), του Ντ. Τουσκ, ακολουθεί με περίπου 30%. Και τα δύο κόμματα θα αναζητήσουν πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους σε τρεις πολιτικές ομάδες, που συγκεντρώνουν η καθεμιά περίπου 8% με 10% των ψήφων: Η «Νέα Αριστερά», ο «Τρίτος Δρόμος» (συνασπισμός του αγροτικού Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος και μιας νέας «κεντρώας» δύναμης που ονομάζεται Πολωνία 2050) και το εθνικιστικό κόμμα «Συνομοσπονδία».

Ο Ντ. Τουσκ εκφράζει το πιο «φιλοευρωπαϊκό» τμήμα του πολωνικού κεφαλαίου, ενώ το PiS βρίσκεται σε διαμάχες με την ΕΕ για το «δικαστικό σύστημα» και το «κράτος δικαίου», και προωθεί μια πιο «αυτόνομη» πολιτική από της ΕΕ, η οποία επιβάλλει ποινές στην πολωνική κυβέρνηση και «στάσεις πληρωμών» από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας είχε αποφασίσει πέρυσι ότι το πολωνικό δίκαιο υπερισχύει επί των ευρωενωσιακών συνθηκών.

Ενδεικτική της ενδοαστικής αντιπαράθεσης είναι και η πρόσφατη νομοθεσία περί «ρωσικής επιρροής», σύμφωνα με την οποία συστήθηκε μια Επιτροπή δικαστών και πολιτικών που θα ερευνά τη «ρωσική επιρροή» στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λόγω συμβολαίων για προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Πρόκειται για «φωτογραφική» διάταξη, με την οποία επιχειρήθηκε να εμποδιστεί ο Τουσκ να λάβει μέρος στις εκλογές, το κόμμα του οποίου κάθε άλλο παρά «φιλορωσικό» μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως σε αυτή τη μεθόδευση αντέδρασαν τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ.

«Σημαία» η αντιγερμανική ρητορική

Το κυβερνών κόμμα PiS έχει καταστήσει την αντιγερμανική ρητορική έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της προεκλογικής του εκστρατείας, επιδιώκοντας να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη.

Προεκλογική χαρακτηρίστηκε από ορισμένους και η κίνηση της Βαρσοβίας να αναστείλει προσωρινά τουλάχιστον την έγκριση νέας στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, υπογραμμίζοντας πως θα επικεντρωθεί στη δημιουργία των ισχυρότερων ενόπλων δυνάμεων της Ευρώπης.

«Η Γερμανία υποστήριξε ανοιχτά την αντιπολίτευση της σημερινής κυβέρνησης και προσπάθησε σαφώς να επηρεάσει το αποτέλεσμα των πολωνικών εκλογών», δήλωσε στο «Euractiv» η βουλευτής του PiS, Ιβ. Κουρόβσκα.

Η κατηγορία ότι η Γερμανία παρεμβαίνει στην πολωνική πολιτική ακούγεται συχνά στην προεκλογική εκστρατεία. Μία από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του PiS κατηγόρησε ακόμη και τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, ότι προσπαθεί να επηρεάσει ενεργά την πολωνική πολιτική, υπονοώντας ότι η ψήφος υπέρ του PiS είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η γερμανική ηγεμονία στην ΕΕ.

«Η ισορροπία δυνάμεων στην ΕΕ είναι άνιση, με ορισμένες χώρες να έχουν περισσότερο λόγο από άλλες. Δεν είμαστε εχθρικοί προς τη Γερμανία. Θέλουμε να συνεργαστούμε αλλά με ίσους όρους», δήλωσε στο «Euractiv» ο Ρ. Φόγκιελ, πρώην εκπρόσωπος του PiS και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Αντίστοιχα κατηγορεί τον Τουσκ για «υποταγή στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες» που υπονομεύει την «κυριαρχία» της Πολωνίας.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ