Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
79 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Τιμάμε τον αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, παλεύουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χτες εκδήλωση με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τον ναζί κατακτητή.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γ. Ζαγγανάς, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Τούλα Μητσέα, πρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εκτός των άλλων, παραβρέθηκαν ο Στ. Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και αντιπροσωπεία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης επικράτησε κλίμα συγκίνησης και αγωνιστικής ανάτασης, ενώ οι συγκεντρωμένοι, μεταξύ άλλων, φώναξαν το σύνθημα «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ».

Η εκδήλωση έκλεισε επίσης με συνθήματα για την Αντίσταση και για την προσφορά του ΚΚΕ στον αγώνα για την απελευθέρωση από τους ναζί κατακτητές, όπως, «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

«Πριν από 79 χρόνια, στις 12 Οκτώβρη 1944, απελευθερωνόταν η Αθήνα από τους ναζί κατακτητές, κάτω από τα χτυπήματα του ΕΛΑΣ», σημείωσε στην ομιλία της η Τ. Μητσέα και πρόσθεσε: «Ο λαός, οργανωμένος στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, απελευθέρωσε τη χώρα. Είχε απελευθερώσει το 90% της χώρας. Ο λαός πήρε τις τύχες του στα χέρια του για ένα καλύτερο μέλλον. Με συντριπτική πλειοψηφία ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ, με καθοδηγητή, οργανωτή και αιμοδότη το ΚΚΕ, και έδινε τη ζωή του στον αγώνα κατά των φασιστών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών του, έχοντας μπροστά το ένοπλο τμήμα του τον ΕΛΑΣ, τον λαϊκό στρατό. Ετσι γράφτηκε το έπος της αντιστασιακής λαϊκής πάλης στη χώρα μας, που συνέβαλε στη συντριβή του φασισμού στην Ευρώπη. Τον καθοριστικό ρόλο είχε η Σοβιετική Ενωση, με τον ηρωικό Κόκκινο Στρατό, με τις τεράστιες δυνατότητες του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής και οργάνωσης, με τη μεγάλη προσφορά και τις θυσίες των Σοβιετικών πολιτών».


Επισήμανε ότι «79 χρόνια μετά την απελευθέρωση όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διεκδίκησαν και δεν διεκδικούν τις γερμανικές αποζημιώσεις - πολεμικές επανορθώσεις» και τόνισε: «Οι αποζημιώσεις ανήκουν στον λαό μας και οι ελληνικές κυβερνήσεις σιωπούν για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τη Γερμανία, στα πλαίσια των ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Παράλληλα εξέφρασε την αλληλεγγύη στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Είναι ο μόνος τρόπος για την ειρήνευση», τόνισε, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τη δολοφονική δράση του Ισραήλ.

Η Τ. Μητσέα τόνισε ότι «η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι αγωνιστές, οι απόγονοι και φίλοι είμαστε υπερήφανοι για τον μεγαλειώδη αγώνα του λαού μας την περίοδο 1941 - 1949. Είμαστε υπερήφανοι για την τεράστια προσφορά του ΚΚΕ, που οργάνωσε και καθοδήγησε τον αγώνα. Συμπορευόμαστε πάντα και σήμερα με το ΚΚΕ και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και την κατεύθυνση του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας».

Πρόσθεσε ότι «αντιπαλεύουμε την επιχείρηση αναθεώρησης - παραχάραξης της Ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία πρωταγωνιστούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα μονοπωλιακά κέρδη, σε κάθε χώρα. Παλεύουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία. Αγωνιζόμαστε για καμία συμμετοχή της χώρας μας, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ».

ΤΟ Α΄ Αθήνας του ΚΚΕ: Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ

Ανακοίνωση για τη συμπλήρωση 79 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Α΄ Αθήνας του ΚΚΕ.

Τονίζει ότι «η απελευθέρωση ήταν ο καρπός του τιτάνιου αγώνα του ελληνικού λαού. Μπροστάρης αυτού του αγώνα ήταν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, που είχε νου, καρδιά και οργανωτή το ΚΚΕ. Με την καθοδήγηση του ΚΚΕ οργανώθηκε η αντίσταση του λαού μας ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή. Ο ΕΛΑΣ αγκαλιάστηκε από τον λαό της Αθήνας και όλης της χώρας που αγωνιζόταν ενάντια στη ναζιστική κατοχή. Ηταν δικό του δημιούργημα, η μεγαλύτερη κατάκτησή του για την αντίσταση του λαού στις θηριωδίες των κατοχικών αρχών και την απελευθέρωσή του.

Την ίδια ώρα η ελληνική αστική τάξη άφησε τον λαό έρμαιο στις επιδιώξεις των αρχών κατοχής, είτε εγκαταλείποντας τη χώρα είτε συνεργαζόμενη μαζί τους. Αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εθνική ενότητα ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη σε καμία αστική κυβέρνηση».

Υπογραμμίζει ότι ο φασισμός - ναζισμός νικήθηκε «από την ίδια την εργατική τάξη, το κίνημά της και όχι από διάφορους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας» και συμπληρώνει: «Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός ότι ο φασισμός μπορεί να ηττηθεί από τους αστικούς θεσμούς και τα τερτίπια της αστικής δημοκρατίας. Η απάντηση στους ναζί δόθηκε και θα δοθεί και στις γειτονιές της Αθήνας σήμερα με τους αγώνες και τη συσπείρωση του λαού».

Αναφέρει ακόμα: «Το ΚΚΕ στέκεται αποφασιστικά απέναντι στο τέρας του φασισμού με την πάλη του ενάντια στο σύστημα που γεννάει και θρέφει τους ναζί εγκληματίες. Το ΚΚΕ στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, μαζί με τους λαούς που παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση, όσους υποφέρουν από τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Γι' αυτό στέκεται στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, στο δικαίωμά του να υπερασπιστεί τη ζωή του. Αναδεικνύει την εγκληματική κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης που δηλώνει "παρούσα στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, βάζοντας πλάτη στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών μακελάρηδων στην Παλαιστίνη».

«Σήμερα», σημειώνει η ΤΟ Α΄ Αθήνας, «πρέπει ο λαός να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα άλλα αστικά κόμματα, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, που ενισχύουν την εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που παρουσιάζουν το ΝΑΤΟ ως παράγοντα προστασίας και σταθερότητας του λαού».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση καλεί: «Να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ. Η ελπίδα βρίσκεται στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, στη σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι κανένας αρνητικός συσχετισμός, όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν μένει για πάντα αμετάβλητος. Η τιτάνια πάλη του ελληνικού λαού τη δεκαετία του 1940 ανέδειξε ότι όταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να τα βάλει με θεούς και δαίμονες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ