Δευτέρα 9 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με βομβαρδισμούς σε ρωσικό και ουκρανικό έδαφος συνεχίζεται ο πόλεμος «φθοράς»

Συνεχίζονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα σε ουκρανικό και ρωσικό έδαφος στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, με τα δύο στρατόπεδα να επιδίδονται σε έναν πόλεμο φθοράς, χωρίς σημαντικά εδαφικά κέρδη.

Μιλώντας την περασμένη βδομάδα στη Λέσχη Βαλντάι, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν εκτίμησε - με φόντο την αντιπαράθεση στις ΗΠΑ για τους όρους παραπέρα στήριξης της Ουκρανίας - ότι το Κίεβο θα καταρρεύσει εάν η «Δύση» σταματήσει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

«Σε γενικές γραμμές, η ουκρανική οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εξωτερική υποστήριξη», είπε. «Μόλις το σταματήσεις αυτό, όλα θα τελειώσουν σε μια βδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για το αμυντικό σύστημα: Φανταστείτε ότι οι προμήθειες θα σταματήσουν αύριο - θα έχουν μόνο μια βδομάδα ζωής όταν τελειώσουν τα πυρομαχικά».

Η Μόσχα επιδιώκει να υπάρξει διάσπαση στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία.

Το Σάββατο σημειώθηκε μια ακόμη ουκρανική πυραυλική επίθεση στην Κριμαία, με τη ρωσική αεράμυνα να «εντοπίζει και να καταστρέφει» δύο πυραύλους S-200, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Το βράδυ του Σαββάτου, η ουκρανική ραδιοτηλεόραση μετέδωσε μαρτυρία κατοίκου της Κριμαίας σχετικά με δύο ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή Γεβταπορίγια, στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου. Νωρίτερα, είχαν μεταδοθεί εικόνες που έδειχναν στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό της περιοχής Ντζανκόι (βόρεια), συνοδευόμενες από αναφορές για εκρήξεις.

Περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ρωσική επίθεση στη Χερσώνα, μεταξύ των οποίων μια 27χρονη γυναίκα και ένα μωρό 9 μηνών, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της. Πολλά σπίτια και αγωγοί αερίου υπέστησαν ζημιές.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 59 επιθέσεις στη Χερσώνα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της περιοχής.

Εξάλλου ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, που προσπαθεί να αποσπάσει περαιτέρω ΝΑΤΟική στρατιωτική υποστήριξη, προειδοποίησε πως η Ρωσία θα επιδιώξει και πάλι αυτόν τον χειμώνα να καταστρέψει το σύστημα ηλεκτροδότησης, πολλαπλασιάζοντας τους βομβαρδισμούς σε σχετικές υποδομές.

Ο Ζελένσκι είπε την περασμένη Πέμπτη στη Γρανάδα ότι έλαβε σαφείς διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας ότι θα την εφοδιάσουν με νέα αντιαεροπορικά συστήματα.

BBC: Περισσότεροι από 33.000 οι νεκροί Ρώσοι

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία ξεπέρασαν τους 33.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν η ρωσική υπηρεσία του BBC και ο ιστότοπος «Mediazona», αντλώντας τα στοιχεία τους από ανοιχτές πηγές.

Tα δύο μέσα επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των απωλειών μπορεί να είναι μιάμιση ή δύο φορές μεγαλύτερος.

Το BBC σε συνεργασία με τον ιστότοπο «Mediazona» (που αναγνωρίζεται ως «ξένος πράκτορας» στη Ρωσία) και μια ομάδα εθελοντών ταυτοποίησαν τα ονόματα 33.236 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται τουλάχιστον 2.448 άτομα που σκοτώθηκαν κατά την απόκρουση της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Τις πρώτες βδομάδες της αντεπίθεσης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνη του 2023, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των απωλειών μεταξύ των Ρώσων αξιωματικών, ιδίως των ανώτερων αξιωματικών, αναφέρεται. Από την έναρξη της αντεπίθεσης, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 234 αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων 2 στρατηγών και 11 συνταγματαρχών.

Η τελευταία φορά που ανώτεροι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού υπέστησαν τόσο σημαντικές απώλειες ήταν μόνο τους πρώτους μήνες της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο συνολικός αριθμός Ρώσων που έχουν σκοτωθεί και ταυτοποιηθεί τα ονόματά τους (33.236) περιλαμβάνει τους μισθοφόρους της «Wagner», αλλά δεν περιλαμβάνει εκείνους που πολέμησαν στο πλευρό των Ρώσων ως μέλη των μονάδων των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC γράφει ότι λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα αυτή στο Ντονμπάς, οι συνολικές απώλειες των δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 86.000 νεκρούς.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας την τελευταία φορά που ανακοίνωσε συνολικό αριθμό των θυμάτων, τον Σεπτέμβρη 2022, ανέφερε ότι έχουν σκοτωθεί 5.937 Ρώσοι στρατιωτικοί. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε άλλες τρεις φορές, επιβεβαιώνοντας την απώλεια άλλων 162 ανθρώπων.

Επιπλέον η ρωσική υπηρεσία του BBC ανέφερε πως η Ρωσία στρατολογεί Σέρβους μισθοφόρους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εντάσσοντάς τους ως εθελοντές στην 106η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 100 Σέρβοι μισθοφόροι έχουν ενταχθεί στον ρωσικό στρατό.

Οι ΗΠΑ απέλασαν δύο Ρώσους διπλωμάτες

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, σε αντίποινα για την απέλαση δύο Αμερικανών διπλωματών από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, τον περασμένο μήνα.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή η Ρωσία έστειλε ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-31 για να συνοδεύσει ένα αμερικανικό περιπολικό αεροσκάφος P-8A Poseidon, όταν αυτό πλησίαζε τον εναέριο χώρο της Ρωσίας πάνω από τη Νορβηγική Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ