Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ενισχύουμε τις εστίες διεκδίκησης και αντεπίθεσης, βάζουμε μπροστά τις ανάγκες των πολλών

Το Σάββατο μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με την παρουσία χιλιάδων εργαζομένων, νεολαίας, λαϊκού κόσμου κάθε ηλικίας ολοκληρώθηκε το Σάββατο το Φεστιβάλ στα Γιάννενα, με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων ξεσήκωσε τους νέους και τις νέες ο Εισβολέας, που ανέβηκε full band στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ. Είχαν προηγηθεί οι Γιαννιώτες «Yinname the Band» με τις ανατρεπτικές διασκευές τους, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι με κλαρίνο από τον Βασίλη Παπαγεωργίου και τραγούδι από τον Νίκο Δάσκαλο. Τις καρδιές των μαθητών όμως έκλεψαν δυο ξεχωριστές συναυλίες από τους Healusion και MOSSES REMAX νωρίς το απόγευμα στο Μαθητικό Στέκι. Παράλληλα, έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και παρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό - αστικό κράτος», με ομιλητές τον Γιώργο Πρέντζα, υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου, την Ολυ Τσουμάνη, υποψήφια δήμαρχο δήμου Ιωαννιτών και τον Σπύρο Κωστή, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το Σάββατο οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη θεατρική παράσταση «Ο Κεραμυδοτρέχαλος» σε διασκευή Αλκης Ζέη από τη Θεατρική Ομάδα μαθητών της ΤΟ Ιωαννίνων της ΚΝΕ και πριν την πολιτική συγκέντρωση παρουσιάστηκε αφιέρωμα στα «Τραγούδια του αγώνα», ενώ μετά την ομιλία ακολούθησε συναυλία με την Μελίνα Κανά και τον Αλέξανδρο Δαΐκο.


Στον χώρο λειτούργησε έκθεση της Ιδεολογικής Επιτροπής του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, με τίτλο «1973 - 2023: 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου "Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια" - Γ. Ρίτσος», καθώς και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η άλλη όψη του ποδοσφαίρου». Επίσης, λειτούργησαν σημείο συνάντησης πρωτοετών φοιτητών, γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου», Γωνιά Νέων Γυναικών, περίπτερο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με όλα τα υλικά της για τη μάχη των εκλογών, ενώ με δικά τους περίπτερα φιλοξενήθηκαν το τοπικό παράρτημα του ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό» και τα «Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης» του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Στην ομιλία του ο Θοδωρής Χιώνης μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με τον λαό και τους φορείς του δεν σταματάμε ούτε λεπτό ώστε να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση ενάντια στο αντιλαϊκό εχθρικό κράτος, που για τα κέρδη των λίγων πνίγει, καίει και καταστρέφει τις ανάγκες και τη ζωή των πολλών.

Αυτά λάμπουν μέσα στον βούρκο και την εγκατάλειψη. Ενας για όλους και όλοι για έναν, γιατί όπως λένε οι εργαζόμενοι, ακόμα κι άνεργοι που πάνε κάθε μέρα πράγματα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, εμείς θα στηρίξουμε, από τους πλούσιους δεν περιμένουμε και πολλά.

Είναι και μια άμεση απάντηση στους κάθε λογής Μπέους που μετράνε τα likes για να γίνουν viral στο διαδίκτυο, την ίδια στιγμή που ο λαός υποφέρει.

Είναι απάντηση στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας που έδωσε κατεύθυνση να μην στέλνουν ό,τι χρειάζονται οι πληγέντες, γιατί οι δήμοι δεν μπορούν λέει να το διαχειριστούν. Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρουν οι τοπικοί εκπρόσωποι της αντιλαϊκής πολιτικής και των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Εμείς πάντως μπορούμε και το κάνουμε πράξη. Ο,τι αφορά τον λαό και τις ανάγκες του, αφορά τη ζωή και τη δράση μας παντού.

Ο δρόμος που έχει χαραχτεί όλο το προηγούμενο διάστημα με το σύνθημα "μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής", ήρθε η ώρα και ο καιρός να δυναμώσει! (...)

Αρκετά με το «πάμε κι όπου βγει»! Ηρθε η ώρα «να πάμε αλλιώς»!

Μετά από ένα καλοκαίρι ολέθριων πυρκαγιών που συμπληρώνονται με τις καταστροφικές πλημμύρες και τις εικόνες χάους στη μισή τουλάχιστον χώρα, επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά ότι "δεν φταίει η κακιά η ώρα αλλά όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα".

Με την αντιλαϊκή πολιτική που εξασφαλίζει τις απαιτήσεις των εταιρειών εμφιάλωσης, τώρα στο νομοσχέδιο και με εφταήμερη εργασία και μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων, που διαμορφώνει τον μαυραγοριτισμό βάζοντας πλαφόν 2,5 ευρώ την εξάδα το νερό και δίνει στις εταιρείες τη δυνατότητα να αντλούν ακατάσχετα το νερό έως και κατά 55% παραπάνω στον νομό, την ίδια ώρα που αφήνει το καλοκαίρι περιοχές όπως το Πέραμα, η Κρύα, ο Κατσικάς χωρίς νερό.

Με την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή που μας μιλάνε για τον κακό μας τον καιρό, αλλά αφήνουν στο έλεος τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, χωρίς αντιχαλαζικά και αντιανεμικά δίκτυα, τεχνικά έργα, γεωπονική και κτηνιατρική στήριξη, με εκατοντάδες στρέμματα πατάτας και άλλων καλλιεργειών πλημμυρισμένα, με τους αμπελουργούς της Ζίτσας χωρίς αποζημιώσεις.

Με το εχθρικό κράτος των pass καπαμά για τον λαό, που θα τα κόψει κι αυτά για να μπορεί πιο εύκολα και γρήγορα να σπρώχνει τις παχυλές επιδοτήσεις από τα ματωμένα πλεονάσματα που έχουν χαρατσώσει και ξεζουμίσει τον λαό στη δημιουργία των ρεκόρ κερδοφορίας των εφοπλιστών, των ενεργειακών ομίλων, των σουπερμαρκετάδων, των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Κι ας αφήσουν τα ψόφια ότι τώρα δεν έχουν γιατί θα δώσουν υποτίθεται στη Θεσσαλία. Ας τα πάρουν από όλους αυτούς που τους φοροαπαλλάσσουν και τους επιδοτούν, από τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που τόσο διαφημίζουν, από αυτά που στέλνουν στο ΝΑΤΟ. (...)

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις μαζί με τα τοπικά στηρίγματά τους, που υπηρετεί τους λίγους και τα συμφέροντά τους και δεν επιλέγει αναγκαία τεχνικά έργα όταν δεν είναι αρκετά κερδοφόρα.

Αλήθεια, ποιο έντονο καιρικό φαινόμενο μπορεί να εξηγήσει την ανυπαρξία σύγχρονων υποδομών και σχεδίου για την προστασία του λαού και την πρόληψη τέτοιων φαινομένων στη σημερινή εποχή;

Οταν οι κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές θέλουν να δικαιολογήσουν τις καταστροφές και να θάψουν τις ευθύνες τους μαζί με τους νεκρούς μας, ανακαλύπτουν την "κλιματική κατάρρευση".

Οταν όμως ακόμα και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ανάγκη πρόληψης, επικαλούνται χωρίς να ντρέπονται τη σπανιότητα των φαινομένων, που γίνονται μια στα χίλια χρόνια, όπως είπαν τώρα για την καταιγίδα "Ντάνιελ".

Καμιά κλιματική κρίση δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν αξιοποιείται η τεχνολογία και η τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό, οι επιστήμονες που μπορούν να προβλέψουν και να σχεδιάσουν.

Το εξηγεί μόνο το κίνητρο του κέρδους, η οικονομία της αγοράς με περισσότερη ή λιγότερη, ανάλογα τις ανάγκες του συστήματος, κρατική παρέμβαση. Τα δημοσιονομικά περιθώρια, όπως λένε, μιας και το χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνει για τις μπίζνες των πλουσίων που θα γίνουν πλουσιότεροι.

Το εξηγεί η καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει για καύσιμη ύλη τις κοινωνικές ανάγκες και τα λαϊκά δικαιώματα. Γι' αυτό ο πρωθυπουργός τόλμησε να ξεστομίσει μέσα από τον βαλτωμένο κάμπο ότι η καπιταλιστική οικονομία έχει γερά ποδάρια. Αν και η αλήθεια είναι ότι στηρίζεται στα πήλινα πόδια των αστικών σχεδίων και σκοντάφτει στους ανταγωνισμούς, στις κρίσεις και στους πολέμους τους.

Για αυτό την ώρα που βούλιαξε τον λαό και τα παιδιά του στις λάσπες, θέλει να τον βουλιάξει πιο βαθιά και στον βούρκο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, φέρνοντας νέα αντεργατικά νομοσχέδια, που με κυνισμό στελέχη της κυβέρνησης υπερηφανεύονται ότι βάζουν τάξη στην εργασία.

Καμιά ανοχή σε αυτή την κατάσταση. Ενισχύουμε τις εστίες διεκδίκησης και αντεπίθεσης, βάζουμε μπροστά τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων! Με συσπείρωση γύρω από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων δίνουμε μαζική, ενωτική, αποφασιστική απεργιακή απάντηση στη σύγχρονη σκλαβιά που τη ντύνουν με τον μανδύα της ευρωπαϊκής κανονικότητας. (...)

Το ΚΚΕ είναι εδώ, πιο έμπειρο και πιο δυνατό, μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, που αναπτύσσεται σε μια σειρά από μέτωπα πάλης που αφορούν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Γι' αυτό και τη μάχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στις 8 Οκτώβρη το Κόμμα μας τη δίνει και πάλι με στόχο να δυναμώσει το φως.

Να ανάψουν περισσότερες σπίθες μέσα στα σκοτάδια που δημιουργεί η πολιτική τους της κυβέρνησης, της ΕΕ, των άλλων κομμάτων του συστήματος και των συνδυασμών τους.

Αρκετά με το "πάμε κι όπου βγει"! Ηρθε η ώρα "να πάμε αλλιώς"!

Ψηφίζουμε "Λαϊκή Συσπείρωση" στην Περιφέρεια Ηπείρου με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Γιώργο Πρέντζα και σε όλους τους δήμους, κι εδώ στα Γιάννενα με υποψήφια δήμαρχο την Ολυ Τσουμάνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ