Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ο εργαζόμενος λαός, οι βιοπαλαιστές, η νεολαία δεν έχουν πει την τελευταία λέξη

Το Σάββατο μίλησε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με πλήθος κόσμου έγιναν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης, στη Μυτιλήνη, όπου το Σάββατο μίλησε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων περιλαμβανόταν την πρώτη μέρα συζήτηση με θέμα «Τα προβλήματα της νεολαίας του νησιού... Πόσο τοπικά είναι;». Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου από την Πολιτιστική Ομάδα του Εργατικού Κέντρου, ροκ συναυλία από τους Magma, παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι με το συγκρότημα του Κώστα Καλδέλλη και τους Νίκο Χριστιανό, Στρατή Καζαντζή, Αντώνη Κονσολάκη και Αλέκο Καφούνη. Το Σάββατο, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, πέρα από την πολιτική συγκέντρωση, έγιναν συναυλίες με τους Swamp Blues Kara Onemanband και Δημήτρη Μυστακίδη & Band.

Στην ομιλία του ο Θέμης Γκιώνης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σήμερα εδώ στη Μυτιλήνη, όπως σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ γίνεται χώρος αλληλεγγύης, αγώνα, διεκδίκησης, μετατροπής της οργής και της αγανάκτησης σε δύναμη πάλης για την ανατροπή. Γίνεται η φωνή των πνιγμένων, των καμένων, του Αντώνη... θύματα του απάνθρωπου και σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού, που μπρος στα κέρδη δεν λογαριάζει τις ζωές των ανθρώπων.

Είναι ο χώρος που μπορεί να συναντηθούν η αγωνία, ο προβληματισμός, οι απορίες των νέων με την πρωτοπόρα θεωρία και δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που επιμένει να κρατάει τη σπίθα ζωντανή με ακλόνητη την πεποίθηση ότι η σπίθα αυτή θα φουντώνει και θα σαρώνει το παλιό, το ξεπερασμένο σύστημα που ζούμε. Είμαστε βέβαιοι πως «θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη", γιατί ο εργαζόμενος λαός, οι βιοπαλαιστές, η νεολαία δεν έχουν πει την τελευταία λέξη.


Αυτές τις μέρες στη Θεσσαλία, όπως πριν και αλλού, η συγκινητική δράση του απλού λαού, των μελών και στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η μαζική έκφραση αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας που είδαν τη ζωή τους να χάνεται στις λάσπες, είναι ένα ακόμα δείγμα της δύναμης της λαϊκής αυτενέργειας και πάλης».

Με αφορμή όλα όσα έχουμε δει το τελευταίο διάστημα έκανε λόγο για «ένα κράτος που είναι ικανότατο να φοροληστεύει τον λαό και να φοροαπαλλάσσει τους εφοπλιστές, ένα κράτος που αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν σε καρότσες, που κλείνει νοσοκομεία και δομές Υγείας αλλά επιδοτεί με εκατομμύρια τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπως και εδώ στον τόπο σας.

Χάθηκαν δύο συνάνθρωποί μας μέσα στο 2023, επειδή έκαναν το λάθος να ζουν στον Πολιχνίτο, όπου παραμένουν τα εγκληματικά κενά στο Κέντρο Υγείας. Είναι ή δεν είναι κατάντια οι ελλείψεις στο νοσοκομείο, οι εξοντωτικές βάρδιες, η απουσία βασικών ειδικοτήτων, με ταυτόχρονη συρρίκνωση και περιορισμό λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης; Είναι ή δεν είναι κοροϊδία να παραμένει μακέτα το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου, ή να μην υπάρχουν σταθμοί του ΕΚΑΒ, με επαρκές πλήρωμα σε σημεία άμεσης επέμβασης που μπορούν να καθοριστούν στο νησί. `Η μήπως είναι πολυτέλεια να τα διεκδικούμε όλα τα παραπάνω ή είναι πολύ απαιτητικό για όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν; Ε μάλλον είναι... Γιατί για τους εφοπλιστές δεν χάλασαν χατίρι... Δείτε τις ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά... Για τις αεροπορικές εταιρείες επίσης... Για τους εργολάβους που φτιάχνουν κέντρα - φυλακές... Αυτά είναι τα ζωτικά γι' αυτούς έργα (!) που θα εξασφαλίζουν κέρδη και θα υλοποιούν και τις μεγάλες δεσμεύσεις της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Να γίνουν πράξη οι προτάσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, που γίνονται όλο και πιο επίκαιρες

Μιλώντας για τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου που οι κυβερνήσεις - μηδεμίας εξαιρουμένης - την παρουσιάζουν ως ασφάλεια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σημείωσε: «Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ακριβώς το αντίθετο, ενώ το ΝΑΤΟ, σήμερα που μιλάμε, δεν αναγνωρίζει θαλάσσια και εναέρια σύνορα στο Αιγαίο, δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας. Γι' αυτό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός αλλά απαιτείται οργάνωση και ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Στο βορειοανατολικό Αιγαίο και ειδικά στη Λέσβο, το ζήτημα του Προσφυγικού υπενθυμίζει ότι οι τραγωδίες δεν θα σταματήσουν όσο υπάρχει η πηγή τους. Αντίθετα, θα επαναλαμβάνονται, γιατί το απάνθρωπο σύστημα γεννά την προσφυγιά, όπως γεννά τον πόλεμο, την κρίση, τη φτώχεια, τα 14 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες παγκοσμίως που υπάρχουν, όπως έδειξε η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ. Ούτε μπορούμε να συμβιβαστούμε με τον θάνατο, τον πνιγμό, τις επαναπροωθήσεις, τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και αυτό το έχετε βροντοφωνάξει μυριάδες φορές εδώ στο νησί. Και αν δεν ήταν ο δικός σας αγώνας, ο αγώνας του λεσβιακού λαού, θα είχε ήδη εγκαινιαστεί το νέο hot-spot στη Βάστρια, θα είχε προωθηθεί ακόμα πιο γοργά ο εγκλεισμός και διαλογή προσφύγων στα νησιά όπως επιτάσσει η ΕΕ και μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει. Αρα ο δικός μας αγώνας μπορεί να καθορίσει διαφορετικά τις εξελίξεις και τα σχέδια που υπηρέτησαν κυβερνήσεις, δημοτικές αρχές ή περιφερειακές, που σήμερα βάζουν λεζάντες στις παρατάξεις τους, λες και με αυτές θα ξεχάσουμε την πολιτική που εφάρμοσαν. Τώρα να παλέψουν όλο και περισσότεροι για να γίνουν πράξη οι προτάσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, που γίνονται όλο και πιο επίκαιρες. Καμιά δομή - φυλακή στα νησιά. Χαρτιά για τους τόπους προορισμού των ξεριζωμένων. Να καταργηθεί το Δουβλίνο και η Συνθήκη ΕΕ - Τουρκίας, που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα, νομιμοποιώντας το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο. Να φτιαχτούν τώρα επιτροπές ασύλου μέσα στο έδαφος της Τουρκίας. Αυτά είναι μέτρα ρεαλιστικά, που θα συνιστούσαν άμεση ανακούφιση για τους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας, τους ξεριζωμένους».

Αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές τόνισε ότι τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους δήμους που στηρίζει το ΚΚΕ εκφράζουν αυτό που έχουμε ανάγκη, το «να πάμε αλλιώς»:

«Στις εκλογές στις 8 Οκτώβρη μπορούν οι νέοι και οι νέες, οι εργαζόμενοι και οι ΕΒΕ να κάνουν τη διαφορά! Να εκλέξουν ακόμα περισσότερους δοκιμασμένους αγωνιστές. "Γνωστούς" για τη συμμετοχή τους στο κίνημα και όχι για τις σχέσεις τους με τα επιχειρηματικά τζάκια. "Εξαρτημένους" από τις λαϊκές ανάγκες, όχι από τα αστικά κόμματα και το αντιλαϊκό πλαίσιο που καθορίζει την πολιτική που ασκούν δημοτικές και περιφερειακές αρχές. "Ικανούς" να διεκδικούν από τις κυβερνήσεις και όχι να συναινούν στην κρατική υποχρηματοδότηση, στο χαράτσωμα του λαού, στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών.

Ο συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ είναι αντικειμενικά το αντίπαλο δέος τόσο στη ΝΔ όσο και σε κάθε άλλον υποψήφιο που ταυτίζεται με την πολιτική τού "πάμε κι όπου βγει".

Μην ψάχνετε τις διαφορές ανάμεσα στους υποψηφίους των άλλων κομμάτων. Τέτοιες δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστες γιατί είναι ταγμένοι να υπηρετούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι' αυτό μπορούν και να ανταλλάσουν υποψηφίους, να στηρίζουν τους ίδιους συνδυασμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ