Εκθεση Γάλλων και Γερμανών εμπειρογνωμόνων
Την ανάγκη να «απλουστευθεί» η λειτουργία της ΕΕ ώστε να «τρέξει» η διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας θέτει επί τάπητος νέα έκθεση Γάλλων και Γερμανών εμπειρογνωμόνων που παρουσιάστηκε χτες, καθώς μεγαλώνει η ανησυχία των Βρυξελλών για την αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Η έκθεση αναφέρει ότι «για γεωπολιτικούς λόγους, η διεύρυνση της ΕΕ βρίσκεται σε καλή θέση στον κατάλογο των προτεραιοτήτων, όμως η ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμη να υποδεχθεί νέα μέλη, ούτε από θεσμική άποψη ούτε από άποψη πολιτικών».
Μεταξύ άλλων προτείνεται η αρχή της ομοφωνίας να διατηρηθεί σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, αλλά να αντικατασταθεί από την ενισχυμένη πλειοψηφία σε άλλα θέματα, όπως αυτό της φορολογίας.
Ακόμα, προτείνεται να μην εκπροσωπούνται ουσιαστικά όλα τα κράτη - μέλη στην Κομισιόν, αλλά και να «συσταθούν» δύο τύποι επιτρόπων, ένας «επικεφαλής επίτροπος» και ένας απλός επίτροπος, με τον πρώτο μόνο να έχει δικαίωμα ψήφου στην Κομισιόν.
Στο μεταξύ, σε ένα νέο «επεισόδιο» αναβάθμισης της Πρίστινας, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο ανακοίνωσαν ότι δημιουργούν «κοινά συνοριακά σημεία διέλευσης», σε δύο μεθοριακές περιοχές. Συγκεκριμένα, στο συνοριακό σημείο διέλευσης «Han i Elezit - Bllace», τελωνειακοί και συνοριακοί έλεγχοι θα διενεργούνται στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας (PPKK Bllace), ενώ στο συνοριακό σημείο διέλευσης «Glloboqice - Jazhince» οι έλεγχοι θα γίνονται στο έδαφος του Κοσόβου.
Τα παραπάνω προβλέπονται σε διμερή συμφωνία που υπογράφτηκε σε δεξίωση που παραχώρησε ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών, Xelal Svezla, στην πρέσβειρα της Βόρειας Μακεδονίας στην Πρίστινα, Shpresa Jusufi.
Στο εξής, οι πολίτες των δύο πλευρών δεν θα χρειάζονται διπλούς ελέγχους κατά τη διέλευση των συνόρων στα συγκεκριμένα σημεία.
Στο μεταξύ, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Α. Κούρτι, επέκρινε χτες ξανά τις Βρυξέλλες, για τη στάση τους στα παζάρια με το Βελιγράδι. «Δήλωσα με σαφήνεια ότι δεν μπορώ να τους "προσφέρω καφέ χωρίς φλιτζάνι"», ανέφερε, και ζήτησε «πρώτα de facto αναγνώριση» του Κοσόβου, αποκλείοντας παραχώρηση εκτελεστικής εξουσίας σε μια Ενωση Σερβικών Δήμων. Κατηγόρησε δε ειδικά τον απεσταλμένο της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, για «παραπλάνηση της διαδικασίας» και ευθυγράμμιση με τη σερβική ηγεσία.
Από τη μεριά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκπρόσωπός του είπε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουμε στενά δεσμευμένες με το Κόσοβο, τη Σερβία και τους εταίρους της ΕΕ στον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ», εκφράζοντας «ειδικές ευχαριστίες στον Λάιτσακ». Πρόσθεσε ότι «ο χρόνος τελειώνει» και ότι «θέλουμε να δούμε πρόοδο στις υφιστάμενες και προηγούμενες υποχρεώσεις που βασίζονται στον διάλογο (που διευκόλυνε η ΕΕ) και τη συμφωνία της Οχρίδας, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Ενωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία».
Σε αποκλεισμούς δρόμων και συνοριακών διελεύσεων προχώρησαν Βούλγαροι αγρότες, αντιδρώντας στην άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Οι παραγωγοί ζήτησαν αποζημίωση για τις απώλειες στο εισόδημά τους και κρατική βοήθεια για περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες έληξε η απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών που είχε αποφασίσει η ΕΕ, αλλά ήδη Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία αποφάσισαν μονομερώς την ανανέωσή της. Η Βουλγαρία δεν έκανε κάτι αντίστοιχο.