Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟΥ
Απόπειρα προσωρινής εκτόνωσης με μεσολάβηση Βρυξελλών

Ανάπτυξη στρατιωτών της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR στα συνοριακά περάσματα προβλέπει η συμφωνία «αποκλιμάκωσης»

Copyright 2021 The Associated

Ανάπτυξη στρατιωτών της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR στα συνοριακά περάσματα προβλέπει η συμφωνία «αποκλιμάκωσης»
Συμφωνία - συμβιβασμό με τη διαμεσολάβησή της ανακοίνωσε χτες η ΕΕ, για την «επίλυση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των ανθρώπων» ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, μετά από εκτεταμένες συζητήσεις που «διευκόλυνε» ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ένα 10ήμερο στα σύνορα των δύο πλευρών είχαν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, μετά τους αποκλεισμούς συνοριακών περασμάτων, στους οποίους προχώρησαν Σέρβοι του Κοσόβου, αντιδρώντας στην απόφαση της Πρίστινας να ζητά αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων σε οχήματα που επρόκειτο να μπουν στο Κόσοβο.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε η ταυτόχρονη απομάκρυνση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων και των οδοφραγμάτων μέχρι αύριο. Στα επίμαχα συνοριακά περάσματα θα αναπτυχθεί η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR, για περίπου δύο βδομάδες, «για να προστατεύσει ένα ασφαλές περιβάλλον και να εγγυηθεί την ελεύθερη κυκλοφορία». Επιπλέον, «τα μέρη θα εφαρμόσουν το καθεστώς αυτοκόλλητων ετικετών, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ ως προσωρινή λύση, έως ότου συμφωνηθεί μόνιμη λύση», ενώ «θα συσταθεί ομάδα εργασίας» για «την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο θέμα των πινακίδων» που θα συνεδριάσει στις 21 Οκτώβρη.

Η ΕΕ χαιρέτισε τη συμφωνία προτρέποντας «τα δύο μέρη να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στον διάλογο, προκειμένου να σημειωθεί ταχεία πρόοδος όσον αφορά την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους».

Σημειωτέον, στη συνάντηση καταγράφηκαν και οι «ανησυχίες που εξέφρασε το μέρος του Βελιγραδίου» για τη μη εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν ουσιαστικά τη διασφάλιση των Σέρβων του Κοσόβου (όπως η συμφωνία για την κοινότητα των σερβικών δήμων και τη δημιουργία επιτροπής με σερβική πλειοψηφία στο Εφετείο του Κοσσυφοπεδίου) καλώντας σε άμεση εφαρμογή τους.

Η εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας με «σφραγίδα» των Βρυξελλών ενδιαφέρει την ΕΕ, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την προώθηση της «ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, ενάντια στις προσπάθειες Κίνας και Ρωσίας να αναβαθμίσουν τη δική τους γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή.

Την ερχόμενη Τετάρτη, άλλωστε, θα γίνει στη Σλοβενία η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Αλβανία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία), όπου αναμένεται να υιοθετηθεί κοινή δήλωση για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Πάντως, οι εντάσεις στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου δεν επιβεβαίωσαν απλά τις αντιθέσεις που σιγοβράζουν στη γειτονιά, αλλά και ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται αλληλεπιδρώντας και στην πορεία των σχεδιασμών της μίας ή της άλλης πλευράς. Στο έδαφος αυτού του ανταγωνισμού, βέβαια, είναι σαφές ότι συμφωνίες όπως η χτεσινή αποτελούν προσωρινούς συμβιβασμούς που δεν αναιρούν τις εντεινόμενες αντιθέσεις και τους κινδύνους για τους λαούς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ολοκληρώθηκε χτες η τριήμερη περιοδεία που έκανε στην περιοχή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μεταξύ άλλων προέτρεψε σε επίσπευση «μεταρρυθμίσεων» που προτάσσει η λυκοσυμμαχία, με κριτήριο φυσικά το πώς διευκολύνεται η ενίσχυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν μέτρα απέναντι στο Βελιγράδι για τα γεγονότα στο Μπάνισκο(2023-10-04 00:00:00.0)
Δικομματική επιστολή στον Μπάιντεν για «διατήρηση ισχυρής ηγεσίας ΗΠΑ στην περιοχή»(2023-06-29 00:00:00.0)
«Προειδοποιήσεις» για εμφάνιση «ενός Ντονμπάς στα Βαλκάνια»(2023-06-27 00:00:00.0)
Συμφώνησαν για τις πινακίδες, εστιάζουν στην περαιτέρω «εξομάλυνση»(2022-11-25 00:00:00.0)
Νέα «παράταση» στα παζάρια, με παρέμβαση των ΗΠΑ(2022-11-23 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί φουντώνουν τα «φιτίλια» στα Βαλκάνια(2021-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ