Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δυνάμωμα της κοινής δράσης και διεκδίκησης

Σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής με εκπροσώπους 30 Ενώσεων Γονέων και 17 σωματείων εκπαιδευτικών

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία, η ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και η ανάγκη κοινής δράσης συλλόγων και ενώσεων γονέων και σωματείων εκπαιδευτικών ήταν στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

Στη σύσκεψη, που έγινε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα Δημαρχείου Περιστερίου, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 30 Ενώσεις της Αττικής και από 17 σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία Γονέων, η πλούσια συζήτηση ανέδειξε:

  • «Την άσχημη κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Τελευταίο παράδειγμα στα Πετράλωνα όπου κατέρρευσε σοβάς και τραυμάτισε τρεις μαθητές!
  • Τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργεί με τα κενά στους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα στην παράλληλη στήριξη και τους σχολικούς νοσηλευτές. Μερικά παραδείγματα μόνο που αναφέρθηκαν: Γ' Αθήνας 30 κενά σε σχολικούς νοσηλευτές. Πρωτοβάθμια Α' Αθήνας έχει καλυφθεί το 40% των αιτήσεων για παράλληλη στήριξη. Το ΕΕΝΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής έχει 100 ώρες κενά με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο δίωρα μαθήματα. Ομόφωνα καταδικάστηκε η τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι δεν είναι σωστό για το ίδιο το παιδί να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για κάθε παιδί που το έχει ανάγκη!
  • Τη συζήτηση απασχόλησε και το επερχόμενο απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, που φέρνει το αίσχος της 16ωρης και ευέλικτης εργασίας, σημείο που τονίστηκε και από εκπροσώπους των σωματείων εκπαιδευτικών αλλά και εκπροσώπους Ενώσεων Γονέων που δεν θέλουν ως εργαζόμενοι γονείς να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, αλλά να έχουν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους».

Για τα παραπάνω ζητήματα τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η κοινή δράση και η πίεση προς τους δήμους αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας και παράλληλα να δυναμώσει και ο συντονισμός και μεταξύ των Ενώσεων και των Σωματείων που αναφέρονται στην ίδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ώστε με κοινές δράσεις να δυναμώσουν τη διεκδίκηση.

Μεταξύ των άμεσων πρωτοβουλιών που συζητήθηκαν ήταν να καταγραφούν κενά, τα σχολεία που υπάρχουν μόνο «στα χαρτιά», η στήριξη της απεργίας την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την έκφραση αλληλεγγύης στους κατοίκους της Θεσσαλίας. Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, μετά τη μεγάλη ανταπόκριση στην πρωτοβουλία συγκέντρωσης βοήθειας, θα συνεχίσει με νέα συγκέντρωση ειδών και παράδοσή τους σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν ανάγκη. Μέχρι την Τετάρτη 20/9 οι Ενώσεις μπορούν να παραδίδουν τα υλικά που έχουν συγκεντρώσει στα σωματεία εργαζομένων που έχουν ανακοινωθεί.

Μεγάλες ελλείψεις σε Μουσικά - Καλλιτεχνικά Σχολεία

Την άμεση στελέχωση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό ζητά η Πανελλήνια Ενωση Γονέων των μαθητών τους, καθώς η πρώτη βδομάδα της σχολικής χρονιάς βρήκε τα σχολεία να υπολειτουργούν με 3ωρα και 4ωρα. «Η κωλυσιεργία του υπουργείου Παιδείας είναι αδιανόητη, καθώς η προκήρυξη των καθηγητών χορού και κινηματογράφου έχει ανακοινωθεί πάνω από έναν μήνα και ακόμα δεν έχουν συσταθεί οι επιτροπές μοριοδότησης των ενδιαφερόμενων καθηγητών. Ακόμα δυσμενέστερη είναι η κατάσταση στα μουσικά σχολεία, καθώς η προκήρυξη για τους εμπειροτέχνες μουσικούς δεν έχει καν αναρτηθεί, γεγονός που διαβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι οι καθηγητές θα είναι στα σχολεία σε περισσότερο από δυο μήνες», αναφέρει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και απαιτεί: Αμεση σύσταση και συνεδρίαση των επιτροπών μοριοδότησης των ενδιαφερόμενων καθηγητών χορού και κινηματογράφου. Αμεση ανάρτηση της προκήρυξης των εμπειροτεχνών μουσικών. Αμεση κάλυψη των κενών σε μαθήματα γενικής παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ