Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τραγικές ελλείψεις σε δομές Ειδικής Αγωγής

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Μέτρα για την κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε Ειδικά Σχολεία, Τμήματα Ενταξης, Παράλληλη Στήριξη και ΚΕΔΑΣΥ ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου όλη η επιστημονική παρέμβαση να ολοκληρώνεται εντός του σχολείου.

Οπως σημειώνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, όπου καταγράφονται οι καταγγελίες των φορέων των ΑμεΑ, των γονέων - κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών, το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς βρίσκει την Ειδική Αγωγή να αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα στελέχωσης, κτιριακών υποδομών και φοίτησης. «Σύμφωνα με τα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη κάλυψαν μόλις το 1/3 των περσινών αιτήσεων, ενώ προστίθενται και οι φετινές. Οι προσλήψεις σε σχολικούς νοσηλευτές είναι λίγες σε σχέση με τα παιδιά που έχουν σοβαρές ιατρικές παθήσεις, πολύ περισσότερο που η ειδικότητα αυτή είναι αναγκαία σε όλες τις σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα οι γονείς να ωθούνται να πληρώσουν για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους ή να παραμένουν έξω από το σχολείο, κάνοντας μετρήσεις σακχάρου του παιδιού τους. Ομως, τα κενά που δίνουν το υπουργείο και οι Διευθύνσεις δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτό συμβαίνει με το σύνολο του προσωπικού, αλλά ιδιαίτερα με τις θέσεις και τις προσλήψεις των ειδικών επιστημόνων, που δεν επαρκούν για να καλύψουν με ουσιαστικό και επιστημονικό τρόπο τις ανάγκες των παιδιών. Επιπλέον, τα όποια κενά σε προσωπικό καλύπτονται σε μεγάλο ποσοστό από αναπληρωτές, υπονομεύοντας το εκπαιδευτικό έργο, αφού δεν είναι μόνιμο το προσωπικό, ώστε να υπάρχει συνέχεια στο ειδικό παιδαγωγικό έργο», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά τα σχολικά κτίρια, καταγράφονται μια σειρά ζητήματα όπως «ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα που σχετίζεται και με τη διαρρύθμισή τους, κτίρια πολυώροφα, με στενούς διαδρόμους, που είναι αδύνατο σε μια έκτακτη κατάσταση να μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα, παιδιά με αμαξίδια (στο πρώτο ΕΛΕΠΑΠ Παγκρατίου ή στο EEEEK πολλαπλά αναπήρων του Αιγάλεω). Ακόμα και νεόδμητα κτίρια καθίστανται επικίνδυνα λόγω του υπερπληθυσμού των μαθητών, που φτάνουν τον διπλάσιο ή και τριπλάσιο του κανονικού, αλλά και των ελλείψεων του προσωπικού, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη και πολυώροφων κτιρίων η κατάσταση γίνεται εκρηκτική».

Τέλος, «στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα μεταφοράς, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών δεν έχει πάει ακόμα σχολείο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το σύνολο των μαθητών στα Ειδικά Δημοτικά Ραφήνας, Βούλας, οι μισοί μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ραφήνας, 15 βαριά ανάπηρα παιδιά των πολλαπλά αναπήρων του Αιγάλεω. Την ίδια στιγμή, 26 Ειδικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που καλύπτουν ένα μέρος της μεταφοράς με δικά τους μέσα, περιμένουν τον στρατό όπως και τα ασθενοφόρα για να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών, γιατί αυτή γίνεται με συμβασιούχους οδηγούς, που καθυστερούν να έρθουν κάθε χρόνο», σημειώνει η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ