Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Τριβές» για το ενδεχόμενο εξοπλισμού της Παλαιστινιακής Αρχής

«Πράσινο φως» στην αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων και όπλων από τις ΗΠΑ με αποδέκτη τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής φέρεται να έδωσε η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις ακροδεξιών υπουργών, ενώ ακολούθως το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της παλαιστινιακής εφημερίδας «Αλ Κουντς», η αποστολή εγκρίθηκε από το Ισραήλ και διευκολύνεται από την Ιορδανία.

Την πληροφορία αναμετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των υπουργών Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, και Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, που υποστήριξαν ότι είχαν άγνοια για τη συμφωνία. Κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι συνωμοτεί πίσω από την πλάτη τους προκειμένου να στήσει τη βάση για μια εναλλακτική συγκυβέρνηση με το κόμμα Εθνικής Ενότητας του πρώην υπουργού Αμυνας, Μπένι Γκαντς.

Ο Μπεν Γκβιρ, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου, προειδοποίησε πως θα υπάρξουν συνέπειες σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες για τη μεταφορά αμερικανικού εξοπλισμού προς την Παλαιστινιακή Αρχή, καταλήγοντας: «Εάν η πρόθεσή σου είναι να φτιάξεις μια κυβέρνηση για συμφωνία Οσλο νούμερο 2 τότε ενημέρωσε τους υπουργούς σου και τον λαό ώστε να μπορούμε να δράσουμε ανάλογα».

Πάντως, στη συνέχεια, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία για τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων και οπλισμού από τις ΗΠΑ προς την Παλαιστινιακή Αρχή με τη συναίνεση του Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της βδομάδας ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χάνεκγμπι, επιβεβαίωσε δημοσίως πως εδώ και 8 μήνες συναντά Παλαιστίνιους αξιωματούχους στην Ακαμπα της Ιορδανίας και στο Σαρμ ελ Σέικχ της Αιγύπτου στο πλαίσιο του παζαριού για μια πιθανή νέα «συμφωνία του Αβραάμ» με τη Σαουδική Αραβία, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, στο οποίο εμπλέκεται και το Παλαιστινιακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ