Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανταγωνιστική «γεωπολιτική Ενωση», εχθρική προς τους λαούς

Ομιλία της προέδρου της Κομισιόν για την Κατάσταση της Ενωσης

Για τη γέννηση μιας «γεωπολιτικής Ενωσης» έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της για την Κατάσταση της Ενωσης (State of the Union), σηματοδοτώντας τα σχέδια της ΕΕ να αναδειχθεί σε παγκόσμιο «παίκτη» στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό που οξύνεται σε κάθε γωνιά του χάρτη, αλλά και με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οπως υπενθύμισε, όταν παρουσίασε το πρόγραμμα της Κομισιόν το 2019, για μια «πράσινη, ψηφιακή και γεωπολιτική Ευρώπη, αρκετοί είχαν αμφιβολίες». «Και αυτό έγινε πριν ο κόσμος γυρίσει τα πάνω κάτω με μια παγκόσμια πανδημία και έναν βάναυσο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος», είπε.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι τώρα βλέπουμε τη γέννηση «μιας γεωπολιτικής Ενωσης - υποστηρίζοντας την Ουκρανία, αντιστεκόμενοι στην επιθετικότητα της Ρωσίας, ανταποκρινόμενοι σε μια διεκδικητική Κίνα και επενδύοντας σε συνεργασίες».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ ανεξαρτητοποιείται σε κρίσιμους τομείς, όπως η Ενέργεια, οι ημιαγωγοί, οι πρώτες ύλες και ότι η «φιλόδοξη» «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» είναι το κεντρικό στοιχείο της οικονομίας της ΕΕ, όλα αυτά σε βάρος των λαών της Ευρώπης που βλέπουν τη ζωή τους να επιδεινώνεται. Παράλληλα, είπε, η ΕΕ έχει χαράξει τον δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU), με πόρους ύψους 800 δισ. ευρώ, με τη «μερίδα του λέοντος» να δίνεται σε επιχειρηματικούς ομίλους και να συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

«Πράσινες» επενδύσεις - Απροστάτευτοι οι λαοί

Παρουσιάζοντας την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή - την ίδια ώρα που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος, αντιπυρικής προστασίας, αντιπλημμυρικών έργων κ.ά. - στάθηκε εσκεμμένα στις «ακραίες καιρικές συνθήκες» και στο «πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα και η Ισπανία επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές και επλήγησαν ξανά λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα από καταστροφικές πλημμύρες», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν επίσης τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και όλη την ΕΕ, αποκρύπτοντας την ανύπαρκτη πρόληψη, την οποία η ΕΕ θεωρεί «πεταμένα λεφτά».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα ενός πλανήτη που βράζει», ανέφερε, καλώντας ουσιαστικά τους λαούς να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι θα καίγονται και θα πνίγονται.

Παράλληλα παραδέχτηκε ότι η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» «σχεδιάστηκε και ως μια ευκαιρία για να διατηρήσουμε τη μελλοντική μας ευημερία», ενισχύοντας τους ευρωπαϊκούς ομίλους για να επενδύσουν σε νέα πεδία κερδοφορίας.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι όσο θα δρομολογούνται νέες επενδύσεις για να απαλλαγεί η βιομηχανία από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, όπως με τον νόμο για μηδενικές εκπομπές και τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών.

«Από τον άνεμο, τον χάλυβα και τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά οχήματα, η φιλοδοξία μας είναι ξεκάθαρη: Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη», τόνισε, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους της «Πράσινης Συμφωνίας».

«Ποιοτική» μετανάστευση

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στη μετανάστευση, ξεκαθαρίζοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί», την ώρα που αυξάνονται οι ξεριζωμένοι από πολεμικές συγκρούσεις, φτώχεια και φυσικές καταστροφές.

Αναφερόμενη στο «Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο», που εντείνει την καταστολή και τις απελάσεις, αυστηροποιεί περαιτέρω τη χορήγηση ασύλου, ισχυρίστηκε ότι επιτυγχάνεται «μια νέα ισορροπία, μεταξύ της προστασίας των συνόρων και της προστασίας των ανθρώπων».

Μεταξύ άλλων ανέφερε τη Συμφωνία ΕΕ - Τυνησίας «που φέρνει αμοιβαία οφέλη πέρα από τη μετανάστευση - από την Ενέργεια και την Εκπαίδευση, μέχρι τις δεξιότητες και την Ασφάλεια. Και τώρα θέλουμε να εργαστούμε για παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες».

Την ίδια στιγμή, η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού εμποδίζουν την ικανότητα για καινοτομία, ανάπτυξη και ευημερία και γι' αυτό πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ιδίως για τους νέους και τις γυναίκες», αλλά και με «ποιοτική μετανάστευση».

Στο μεταξύ, ενταγμένη στις ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις είναι και η πρόταση της Κομισιόν για «επέκταση της προσωρινής μας προστασίας στους Ουκρανούς στην ΕΕ».

Αμεση σύνδεση Ινδίας - Αραβικού Κόλπου - Ευρώπης

Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε επίσης αναφορά στη συμφωνία που ανακοινώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του G20, για τον εμπορικό διάδρομο Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης.

«Θα είναι η πιο άμεση σύνδεση μέχρι σήμερα μεταξύ Ινδίας, Αραβικού Κόλπου και Ευρώπης: Με σιδηροδρομική σύνδεση, που θα κάνει το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης κατά 40% ταχύτερο», ανέφερε, στο πλαίσιο της «δυτικής» πρωτοβουλίας «Global Gateway» που παρουσιάζεται ως η εναλλακτική της κινεζικής «Πρωτοβουλίας Belt and Road».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ