Σε νέα διαμαρτυρία - μετά από αυτή που πραγματοποίησαν τον περασμένο Ιούλη - στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι του Θεραπευτικού Παιδαγωγικού ιδρύματος Ατόμων με Αναπηρία «Η Μέριμνα» της Πάτρας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες (Ιούλη, Αύγουστο) ενώ ήδη «τρέχει» ο Σεπτέμβρης.
Η επανέναρξη της λειτουργίας του χώρου από την Παρασκευή, ο οποίος κατά την προηγούμενη περίοδο φιλοξένησε 94 παιδιά με ειδικές ανάγκες, βρήκε τους εργαζομένους του στην ίδια θέση όπως στα τέλη Ιούλη, όταν το ίδρυμα έκλεισε για το καλοκαίρι, δηλαδή απλήρωτους για δύο μήνες και πλέον τρεις, παρά τις δεσμεύσεις για έκτακτη χρηματοδότηση προς αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών.
Αντιθέτως, καταβλήθηκαν μόνο οι μισθοί του Ιούνη (στα τέλη Ιούλη) και το επίδομα αδείας, χωρίς καμιά αναφορά από πλευράς διοίκησης της «Μέριμνας» για το τι μέλλει γενέσθαι με τα οφειλόμενα.
Οπως εξηγεί ο Νίκος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στον χώρο, από το σύνολο των 55 εργαζομένων στο ίδρυμα μέχρι το τέλος της προηγούμενης περιόδου, η κατάσταση για τους 25 είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις τους στο τέλος Ιούλη, έμειναν απλήρωτοι για τον τελευταίο μήνα και σήμερα είναι άνεργοι, μη μπορώντας να ενταχθούν ούτε στο επίδομα ανεργίας, που προβλέπει επιδότηση από τους 17 μήνες ανεργίας και μετά.
Παράλληλα, και ενώ οι προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου «τρέχουν», οι τελευταίοι δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να επαναπροσληφθούν.
Με βάση τα παραπάνω, αύριο θα πραγματοποιηθεί η νέα παρέμβαση στο υπουργείο από κοινού, με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και τη δημοτική αρχή.
«Σκοπός είναι να βρεθεί άμεσα λύση για τους εργαζόμενους, να δοθεί χρηματοδότηση εδώ και τώρα για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα στον χώρο», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, για να προσθέσει:
«Η παρέμβασή θα αφορά και τη συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί στα προνοιακά ιδρύματα στην πόλη μας, όπου επίσης υπάρχουν προβλήματα. Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις ανάγκες, όχι να τις απεμπολεί».