Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Τραγικές καταστάσεις για ΑμΕΑ και εργαζόμενους

Στιγμιότυπο απ' τη χθεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο απ' τη χθεσινή κινητοποίηση
Τραγικές καταστάσεις βιώνουν τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), οι οικογένειές τους και οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα και κέντρα ειδικής αγωγής ιδιωτικού δικαίου, ως αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής της κυβέρνησης. Τα προβλήματα αυτά ανέδειξαν χτες με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας εργαζόμενοι ιδρυμάτων και κέντρων - που πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία - παιδιά και νέοι με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους.

Την απεργία και κινητοποίηση εξήγγειλαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ). Συμμετείχαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του ΚΕΑΤ κ.ά.

Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση με την ανάλγητη πολιτική της έχει φέρει σε οριακή κατάσταση τα ιδρύματα, που υποκαθιστούν την ευθύνη του κράτους για την πρόνοια και ειδική αγωγή. Οι εργαζόμενοι σε κέντρα και εργαστήρια ειδικής αγωγής παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι. Στο «Μαργαρίτα» οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι 6 μήνες, στην «Παμμακάριστο» 4 μήνες, στην «ΕΓΝΥΑ» και την «Εστία» 3 μήνες, στο Ιδρυμα «Θεοτόκος» 2 μήνες. Η επιχορήγηση των ιδρυμάτων κόπηκε κατά 10% το 2010, η τελευταία δόση της επιχορήγησης του 2010 έφτασε στους φορείς περικομμένη κατά 50%, ενώ δεν έχουν πάρει ακόμα επιχορήγηση για το 2011. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων περικόπτουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και απειλούν με διακοπή της λειτουργίας τους τόσο τους χρήστες των υπηρεσιών, όσο και τους εργαζόμενους. Παράλληλα οι γονείς πληρώνουν τροφεία 300 - 500 ευρώ στα ιδρύματα και ακόμη και 1.700 ευρώ στα οικοτροφεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι, γονείς, φορείς απαίτησαν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους, διασφάλιση της λειτουργίας των φορέων με κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και στο μέλλον τη δημοσιοποίησή τους, να σταματήσουν να πληρώνουν οι οικογένειες για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το Γιώργο Κατριβάνο, γενικό γραμματέα Πρόνοιας ο οποίος δεν δεσμεύτηκε για το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αφού όπως είπε η επιχορήγηση των ιδρυμάτων εγκρίθηκε απ' το Γενικό Λογιστήριο αλλά τα κονδύλια αντί να σταλούν στην Περιφέρεια μπήκαν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας που τώρα ... ψάχνει τρόπο να τα στείλει πίσω!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org