Η χρηματοδότηση για τη φετινή αντιπυρική περίοδο αποδόθηκε μόλις τον Ιούλιο, ενώ οι αναγκαίες εργασίες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει
Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον βουλευτή Ιωαννίνων Νίκο Εξαρχο, τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργο Πρέντζα και τον Θωμά Μπασογιάννη, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και δασολόγο, επισκέφτηκε την περασμένη Πέμπτη την Επιθεώρηση Εφαρμογής Πολιτικής Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και τη Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων, συζητώντας την κατάσταση των υπηρεσιών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από δασικές πυρκαγιές.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών στον πιο «πράσινο» νομό της Ελλάδας, με το 83,16% της έκτασής του να καλύπτεται από δάση, τις έχει καταστήσει αδύναμες να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της διαχείρισης και προστασίας των δασών με το οποίο είναι επιφορτισμένες. Τα κενά σε επιστημονικό προσωπικό υπερβαίνουν το 65%, ενώ δεν υπάρχει κανένας μόνιμος δασεργάτης στα Δασαρχεία της Ηπείρου για την εκτέλεση βασικών προληπτικών - προστατευτικών εργασιών, όπως η συντήρηση και η διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, ο καθαρισμός και η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, κλαδεύσεις, υλοτομία δέντρων και θάμνων, θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού, κατεργασία εδάφους και γενικές εκσκαφές, αλλά και η 24ωρη φύλαξη των δασών. Επιπρόσθετα, η τραγική υποστελέχωση έγινε ακόμα μεγαλύτερη μετά τη μεταφορά των Δασαρχείων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος πριν έναν χρόνο, διότι πλέον οι υπάλληλοι των Δασαρχείων έχουν επιφορτιστεί όλες τις αλλότριες διοικητικές αρμοδιότητες (π.χ. μισθοδοσία), τις οποίες στήριζαν οι διοικητικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Παράλληλα, οι τελευταίοι έμπειροι υπάλληλοι με γνώση του οικοσυστήματος των δασών συνταξιοδοτούνται.
Αποκαλυπτική είναι η καταγγελία των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες ότι τα χρήματα που εγκρίθηκαν φέτος για έργα δασοπροστασίας είναι μόλις το 10% αυτών που είναι αναγκαία σε ετήσια βάση για το σύνολο της δασοπροστασίας, ενώ ακόμα και αυτά αποδόθηκαν στα μέσα Ιουλίου, με την κορύφωση δηλαδή της αντιπυρικής περιόδου. Αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσουν απαραίτητες εργασίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καθαρισμός του περιαστικού δάσους Ιωαννίνων από καύσιμη ύλη να προγραμματίζεται αυτήν τη βδομάδα, καθώς τώρα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου σε εργολάβο.
«Οι καθαρισμοί των δασών θα γίνουν αφού πρώτα έχουμε διανύσει σχεδόν όλη την αντιπυρική περίοδο, με τον κίνδυνο του ξεσπάσματος μιας πυρκαγιάς», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου, υπογραμμίζοντας ανάμεσα στα άλλα ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν οφείλονται σε ανικανότητα αλλά «είναι αποτελέσματα της πολιτικής επιλογής αντιμετώπισης του δάσους και του περιβάλλοντος ως εμπορεύματος. Είναι αποτελέσματα της εφαρμογής της αντίληψης του κόστους - οφέλους στην προστασία της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος. Είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά που δεν επιτρέπει στους δασικούς υπαλλήλους και στις υποβαθμισμένες Δασικές Υπηρεσίες με επιστημονικό τρόπο και σχεδιασμό να διαχειριστούν και να προστατέψουν το δάσος και το περιβάλλον, όπως έχουν υποχρέωση». Τονίζει τις ευθύνες των δήμων και των Περιφερειών σε όλη τη χώρα, που στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική, για να καταλήξει ότι το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι στο πλευρό των εργαζομένων των Δασικών Υπηρεσιών «σε κάθε τους διεκδίκηση για την προστασία των δασών, του περιβάλλοντος, για τη βελτίωση της λειτουργίας των υποβαθμισμένων Δασικών Υπηρεσιών και για την ανάκτηση του σημαντικού τους ρόλου, μέσω μαζικών προσλήψεων, ρόλου τον οποίο υπονομεύουν οι πολιτικές εμπορευματοποίησης των δασών».