Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Απαιτείται Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης, με έμφαση στην πρόληψη

Συζήτηση με αφορμή την ολοκλήρωση της αντιπυρικής περιόδου

Με αφορμή την ολοκλήρωση προ ημερών της αντιπυρικής περιόδου, συζητήσαμε με τον εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, για τις προτάσεις και τα μέτρα που είναι αναγκαία για την πυροπροστασία και πυρασφάλεια.

-- Κύριε δήμαρχε, τι μέτρα πήρατε για την αντιπυρική περίοδο; Ποια η σημασία της οργάνωσης της πυροπροστασίας με τη συμμετοχή του λαού της περιοχής;

-- Η αντιπυρική περίοδος και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών απασχόλησαν τις συσκέψεις που έγιναν από τη δημοτική αρχή με τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα Δημοτικά Διαμερίσματα και Κοινότητες, με τις Εθελοντικές Ομάδες Πυρόσβεσης, το Δασαρχείο, καθώς επίσης και με τον συνδικαλιστικό φορέα των πυροσβεστών.

Παίρνουμε μέτρα με δικά μας μέσα και όσο προσωπικό διαθέτουμε, συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους εθελοντικούς συλλόγους δασοπροστασίας, με Τοπικά Συμβούλια και ομάδες πυρασφάλειας κατά περιοχή, με περιφρούρηση επικίνδυνων περιοχών. Κάνουμε προληπτικό καθαρισμό βλάστησης σε δασικές εκτάσεις, που μόνο αυτές είναι 300 στρέμματα.

Διαθέτουμε πυροσβεστικά οχήματα για να βοηθήσουμε στην άμεση παρέμβαση και υδροφόρες του δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ), μαζί με το ανάλογο προσωπικό, και αποκαθιστούμε το δίκτυο ανεφοδιασμού νερού για κατάσβεση μέσω των 340 κρουνών, ή τοποθετούμε νέους σε περιοχές του δήμου. Τοποθετήσαμε 2 δεξαμενές νερού για άντληση σε επικίνδυνα σημεία, τοποθετούμε άλλες 2 και επεμβαίνουμε σε αγροτικούς δρόμους για την αποκατάστασή τους, προκειμένου απρόσκοπτα να περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα όταν χρειαστεί.

-- Τι θεωρεί ο δήμος Πάτρας ότι είναι αναγκαίο να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με την οργάνωση της πυροπροστασίας και της πυρασφάλειας;

-- Τα ζητήματα της πυροπροστασίας και της πυρασφάλειας από τη φύση τους έχουν σχέση με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είναι σε πρώτη προτεραιότητα μέσω κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού. Αποτελούν κρίκους μιας αλυσίδας που στο επίκεντρό της θα έπρεπε να είναι οι ανάγκες του λαού. Αυτό απαιτεί οργάνωση, υλικοτεχνική υποδομή, προσωπικό κ.λπ.

Η πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, και της σημερινής, υπηρετεί την ανάπτυξη που συμφέρει τους λίγους, τις επενδύσεις του κεφαλαίου σε δασικές περιοχές, την «αξιοποίηση» κάθε σπιθαμής γης για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Απαιτείται Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, ο οποίος θα κάνει πρόληψη, θα επεμβαίνει, που σημαίνει επίλυση των εκατοντάδων προβλημάτων στην Πυροσβεστική, ενίσχυση των δήμων οικονομικά, σε υλικοτεχνική υποδομή και προσλήψεις.

-- Τι μέτρα προτείνει ο δήμος για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος;

-- Διεκδικούμε με συνέπεια:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανάλογη των αναγκών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από τις πυρκαγιές.
  • Κάλυψη των οργανικών κενών στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στο δήμο Πατρέων με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των Υπηρεσιών.
  • Ενίσχυση των αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με αναγκαία μέτρα και κονδύλια, για τη βελτίωση των επίγειων μέσων σε πυροσβεστικά οχήματα, καθώς επίσης ενίσχυση και ανανέωση του εναέριου στόλου της αεροπυρόσβεσης.
  • Καμία απόσπαση - μετακίνηση πυροσβεστών για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως κοινοπραξίες Εθνικών Οδών ή πυρασφάλεια αεροδρομίων. Είναι τραγικό το 11% των πυροσβεστικών δυνάμεων να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε αεροδρόμια της «Fraport», σε ιδιωτικοποιημένες Εθνικές Οδούς και σε βιομηχανικές περιοχές, όταν τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι τεράστια (μόνο στην περιοχή μας υπερβαίνουν τους 90).
  • Εργασία των πυροσβεστών με σύγχρονα μέσα, για την ασφάλειά τους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
  • Μονιμοποίηση των 5ετούς θητείας και του εποχιακού προσωπικού, με σταθερές σχέσεις εργασίας.
  • Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης, με έμφαση στην πρόληψη και την ανάπτυξη του δασικού μας πλούτου προς όφελος του λαού.
  • Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Δημιουργία αλλά και στελέχωση 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού στο δήμο Πατρέων, καθώς και αναβάθμιση όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, όπως σε Ρίο, Χαλανδρίτσα και Ακράτα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ