Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περιοδεύει η «Εκάβη»

Μετά την Επίδαυρο η «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη και μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, ταξιδεύει στα Χαλκίδα και στα μεγάλα Φεστιβάλ της Αττικής.

Στην πρώτη - και ιδιαίτερα σκληρή για τους Αθηναίους - περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431- 420 π.Χ.) ο Ευριπίδης επιχειρεί να καταγράψει και να δείξει στους συμπολίτες του τα δεινά του πολέμου.

Η Εκάβη και μαζί της οι γυναίκες της Τροίας, οι αόρατες του πολέμου, μπροστά στο ακατανόητο που τις σαρώνει και μέσα από το κοινό βίωμα της απώλειας, συγκροτούνται ως κοινότητα. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: Ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα...

Στον ρόλο της Εκάβης η Ελένη Κοκκίδου.

Παίζουν οι: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα, Ακης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής: Πέμπτη 24 Αυγούστου στη Χαλκίδα, Σάββατο 26 Αυγούστου στη Νέα Μάκρη, Δευτέρα 28 Αυγούστου στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, Τρίτη 29 Αυγούστου στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη στον Κορυδαλλό, Σάββατο 2 Σεπτέμβρη στα Βριλήσσια, Κυριακή 3 Σεπτέμβρη στο Κατράκειο στη Νίκαια, Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη στην Ηλιούπολη, Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη στο Βεάκειο στον Πειραιά, Κυριακή 10 Σεπτέμβρη στο Αιγάλεω, Τρίτη 12 και Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη στο Χαλάνδρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ