Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέες «καμπάνες» για υποβάθμιση δεκάδων τραπεζών των ΗΠΑ

Εντείνονται πιέσεις και στην Κίνα

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τη θωράκιση των αμερικανικών τραπεζών, αυξάνονται συνεχώς «προειδοποιήσεις» και «καμπανάκια»

2023 Associated Press All Righ

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τη θωράκιση των αμερικανικών τραπεζών, αυξάνονται συνεχώς «προειδοποιήσεις» και «καμπανάκια»
Νέα «καμπάνα» για πιθανή υποβάθμιση περίπου 70 αμερικανικών τραπεζών χτύπησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μερικές βδομάδες αφότου υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα (από το επίπεδο AAA στο AA+) το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ.

Ο Κρις Γουλφ, αναλυτής του οίκου Fitch Ratings, προειδοποίησε για τον κίνδυνο υποβάθμισης της αξιολόγησης δεκάδων τραπεζών των ΗΠΑ, δηλώνοντας στο CNBC πως «εάν πάμε στο Α+, τότε αυτό θα επαναβαθμολογούσε όλα τα οικονομικά μας μέτρα και πιθανότατα θα μεταφραζόταν σε αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης».

Σε μία τέτοια περίπτωση, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού, η JPMorgan και η Bank of America, δεν αποκλείεται να υποβαθμιστούν σε Α+ από AA-, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ. Ο Γουλφ μάλιστα τόνισε πως ο Fitch σχεδιάζει να ενημερώσει τις αγορές ότι οι νέες υποβαθμίσεις αμερικανικών τραπεζών προδιαγράφουν «έναν πραγματικό κίνδυνο».

Μόλις την περασμένη βδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε 10 αμερικανικές μικρομεσαίες τράπεζες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για ανάλογη αξιολόγηση και σε άλλες 17, μεταξύ των οποίων και μεγαλύτερες τράπεζες όπως η Truist και η U.S. Bank.

Κίνα: Υποβάθμιση προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης

Στο μεταξύ, σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας προχώρησε η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley, μετά από μια σειρά αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Η Morgan Stanley περιμένει πλέον το ΑΕΠ της Κίνας να αναπτυχθεί κατά 4,7% το 2023, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 5%.

Η τράπεζα μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για το 2024, ανακοινώνοντας ότι περιμένει το ΑΕΠ να αναπτυχθεί κατά 4,2% (από 4,5% στην προηγούμενη πρόβλεψη).

Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα και η JP Morgan μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της Κίνας το 2023 στο 4,8% (από 5%), ενώ η βρετανική Barclays μείωσε την εκτίμησή της στο 4,5%.

Ο επίσημος στόχος που έχει ανακοινώσει το Πεκίνο για την ανάπτυξη φέτος είναι στο 5%.

Χτες, στο μεταξύ, ξένοι επενδυτές απέσυραν άλλα 1,5 δισ. γιουάν (208 εκατ. δολ.) από μετοχές εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Σαγκάης και της Σενζέν για ένατη συναπτή ημέρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» πρόκειται για ρεκόρ απόσυρσης κεφαλαίων από μετοχές σε κινέζικα χρηματιστήρια, που καταρρίπτεται για πρώτη φορά από τον Δεκέμβρη του 2016. Σύμφωνα με το «Bloomberg», οι χρηματιστές από το εξωτερικό έχουν πουλήσει συνολικά μετοχές αξίας 46,2 δισ. γιουάν στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, σχεδόν εξαλείφοντας τις εισροές μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος.

Χρυσά τα κέρδη της «Walmart»

Νέα χρυσά κέρδη εξασφάλισε και αυτό το τρίμηνο η αμερικανική αλυσίδα λιανικής «Walmart», καθώς είδε τα κέρδη της να διογκώνονται παρά τις πιέσεις που ασκεί ο πληθωρισμός στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Οπως ανακοίνωσε χτες η «Walmart», το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είχε έσοδα 161,63 δισ. δολαρίων από τα 152,85 δισ. δολάρια. Επιπλέον, η καθαρή κερδοφορία της ανήλθε στα 1,84 δολάρια ανά μετοχή (με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να προσδιορίζουν αρχικά την αξία κάθε μετοχής το πολύ στα 1,71 δολάρια).

O διευθύνων σύμβουλος του μονοπωλίου, Ντάγκ Μακμίλον, τόνισε πως η ισχύς της εταιρείας «βρίσκεται στα τρόφιμα», διευκρινίζοντας πως και τα αποτελέσματα στα γενικά εμπορεύματα «ήταν ενθαρρυντικά... σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαμε όταν ξεκινούσε το τρίμηνο».

Η «Walmart» προβλέπει πλέον ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις της στο σύνολο του 2023 θα παρουσιάσουν αύξηση έως 4,5%, έναντι της αύξησης 3% που έβλεπε το προηγούμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ