Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ
Διεργασίες στην ECOWAS για στρατιωτική επέμβαση

Οι υπουργοί Αμυνας και επιτελάρχες της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), που συναντήθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Ακρα, συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβαση στον Νίγηρα, με πρόσχημα την αποκατάσταση της έννομης τάξης στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιούλη. Από τα 15 μέλη διαφώνησαν οι αξιωματούχοι από το Πράσινο Ακρωτήριο, καθώς και από τη Γουινέα - Μπισάου, το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, που επίσης έχουν στρατιωτικές κυβερνήσεις. Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι έχουν προειδοποιήσει μάλιστα ότι σε ενδεχόμενο επέμβασης θα θέσουν στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών τους στην υπεράσπιση του Νίγηρα.

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» η Αφρικανική Ενωση ακόμα δεν στηρίζει την επέμβαση, αλλά συμφώνησε με την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής του Νίγηρα σε αυτή, λόγω της ανατροπής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Από την πλευρά τους οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα εμφανίζονται - με βάση δηλώσεις Νιγηριανών μουφτήδων που συναντήθηκαν μαζί τους - διατεθειμένοι «να μεταβιβάσουν την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση στο κοντινό μέλλον», δηλώνοντας «ανοιχτοί σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ