Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Αντιπαράθεση και με γεωπολιτικές «ουρές»

Να ξεπλύνει τη φασιστική συμμορία της BBB έσπευσε ξανά η ηγεσία της Κροατίας, καθώς ο (προερχόμενος από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDP) Πρόεδρος της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, επανήλθε με προκλητικές δηλώσεις. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, σε δικές του δηλώσεις εμφανίζεται σε εντελώς διαφορετικό «μήκος κύματος», με τα ΜΜΕ της χώρας να κάνουν λόγο για ευθεία αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο, η οποία έχει και γεωπολιτικές «ουρές».

Συγκεκριμένα:

Ο Ζ. Μιλάνοβιτς, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των συλληφθέντων από τις ελληνικές αρχές, επέμεινε ότι «δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου (...)Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα». Η ελληνική πλευρά θέλει να μεταφέρει «την ευθύνη στους 100 Κροάτες», συνέχισε, και αναρωτήθηκε: «Πόσοι Ελληνες έχουν συλληφθεί;». Επιπλέον, εντάσσοντας τις αντεγκλήσεις γύρω από τη δολοφονία του 29χρονου και στο πλαίσιο των γεωπολιτικών διεργασιών και ανταγωνισμών που οξύνονται για τα Βαλκάνια, επέκρινε το σχέδιο προφυλάκισης των συλληφθέντων και εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι «τους σκορπάνε σε όλη την Ελλάδα, ώστε να τους χτυπήσουν και να τους βιάσουν», για να καταλήξει με ειρωνεία ότι«τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση». Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε και διαφωνίες για χειρισμούς της κροατικής κυβέρνησης του HDZ, λέγοντας ότι «αν ήμουν εγώ ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε».

Σημειωτέον, ο Μιλάνοβιτς τα τελευταία χρόνια υψώνει όλο και πιο έντονους τόνους κριτικής κατά της «Δύσης», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανοιχτή διαφωνία του στη στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία. Ενώ η Κροατία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρός της πριν λίγους μήνες καταδίκασε τις προτάσεις για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στην κροατική επικράτεια, δηλώνοντας ότι «δεν υποστηρίζω την εμπλοκή της Κροατίας σε αυτόν τον πόλεμο περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε». Μάλιστα, η άδεια που σχεδιαζόταν να δοθεί για την εκπαίδευση έως 100 Ουκρανών στρατιωτών στην Κροατία τα επόμενα δύο χρόνια «πάγωσε» (ενώ είναι ξεκάθαρο ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ επενδύουν ιδιαίτερα στον ρόλο των μελών τους στα Βαλκάνια, στη συνοριογραμμή της Ρωσίας), καθώς με τις αρνητικές ψήφους (και) του SDP δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη διευρυμένη πλειοψηφία στην κροατική Βουλή, υπό το βάρος και της διαφωνίας Μιλάνοβιτς, που ως Πρόεδρος της χώρας είναι και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς (που προέρχεται από την κεντροδεξιά Κροατική Δημοκρατική Ενωση - HDZ), δήλωσε ότι οι συλληφθέντες «δεν πήγαν εκδρομή, δεν πήγαν διακοπές, δεν πήγαν για τουρισμό στην Ελλάδα, πήγαν ενώ ήξεραν ότι δεν μπορούν να πάνε στον αγώνα», συμπληρώνοντας πάντως: «Κάνουμε έκκληση στις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατόν και η συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών να απελαθεί στην Κροατία (...) Θα επιμείνουμε σε αυτό, όπως και σε μια δίκαιη και γρήγορη διαδικασία».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς ο Στράτος Ευθυμίου, εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, περιορίστηκε απλά να πει ότι οι δύο κυβερνήσεις «βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης» και ότι «η ελληνική πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα. Οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ