Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ
Ανάγκη ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την προστασία του λαού

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ζακύνθου, με θέμα «Αντισεισμική προστασία και θωράκιση στη Ζάκυνθο: Μέτρα αντισεισμικής προστασίας σήμερα», με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 (9-12 Αυγούστου, με το συντριπτικό χτύπημα να δίνεται την τελευταία μέρα), που είχαν σαν αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική ισοπέδωση των κτιρίων σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία ενισχύθηκαν με τις σύγχρονες εξελίξεις που επιβάλλουν την αντισεισμική προστασία και θωράκιση, γενικότερα την ενίσχυση της προστασίας του λαού και της περιουσίας του από φυσικά φαινόμενα, με βάση τις ανάγκες του σήμερα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Παναγιώτης Σοφός. Ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιώργος Κωνσταντίνου, στην παρέμβασή του τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μπαίνει στη ζυγαριά κόστους - οφέλους η ανάγκη για αντισεισμική προστασία και θωράκιση.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Γιάννη Κοπανά, διδάκτορα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Ερευνητή Σεισμολογίας, ο οποίος στάθηκε αναλυτικά στο φαινόμενο και στη μελέτη του συνολικά, όπως και σε στοιχεία από τα γεγονότα του 1953. Επεσήμανε την άμεση ανάγκη λήψης όλων των μέτρων προστασίας του λαού από τους σεισμούς, με τακτικούς ελέγχους στα δημόσια και όχι μόνο κτίρια, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων όταν το φαινόμενο εκδηλώνεται (σχέδια διαφυγής κ.λπ.), ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε αναλυτικά και με βάση την κατάσταση το νησί.

Στο ιστορικό των σεισμών του 1953, στα αποτελέσματα που αυτοί είχαν για τα νησιά και σε γεγονότα εκείνων των ημερών αναφέρθηκε αναλυτικά ο Σταύρος Τάσσος, διδάκτωρ Γεωφυσικής - Σεισμολογίας, πρώην ερευνητής στο Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο σεισμός τρομάζει αλλά δεν προκαλεί προβλήματα από μόνος του, σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν ανθρώπινα κτίρια και υποδομές, και ότι οι κίνδυνοι εκεί για κάποιον μειώνονται εξαιρετικά. Καυτηρίασε τις ελλείψεις αντισεισμικού σχεδιασμού και υποδομών προστασίας του λαού και πρόσθεσε:

«Είναι η λογική κόστους - οφέλους, όπως έχει καταγραφεί σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως κατεύθυνση, που λέει ότι οι αποζημιώσεις είτε για σεισμούς, είτε για πυρκαγιές, είτε για πλημμύρες, είτε για δυστυχήματα, είναι περισσότερο συμφέρουσες οικονομικά από το να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός πρόληψης. Και είναι αυτή η λογική που απειλεί τη ζωή του λαού και τον αφήνει εκτεθειμένο σε κάθε κακό...».

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτή η ακριβής πρόγνωση του σεισμού, συνέχισε και παρέθεσε τα μέτρα που είναι αναγκαία:

«Μέτρα ετοιμότητας του λαού, ύπαρξη ελεύθερων χώρων, προσεισμικοί έλεγχοι μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, χώροι διασκέδασης κ.λπ.) και αποκατάστασή τους, ή αντικατάστασή τους από άλλα κτίρια με τις απαιτούμενες αντισεισμικές προδιαγραφές, όπου η αποκατάστασή τους δεν επαρκεί. Σε κάθε περίπτωση, η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις οικονομικά, οικιστικά και κοινωνικά υποβαθμισμένες περιοχές. Βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός σχεδίου ετοιμότητας είναι η ύπαρξη ελεύθερων χώρων, που σήμερα παραδίνονται στην τσιμεντοποίηση και στην απληστία των εργολάβων και των ξένων επενδυτών - βλ. Ελληνικό. Χρειάζεται αγώνας για τη δημιουργία τέτοιων χώρων. Στους ελεύθερους χώρους θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ή πολύ γρήγορης παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, για την πρώτη εγκατάσταση των σεισμόπληκτων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η αντισεισμική, γενικότερα η θωράκιση από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές, σιδηροδρομικά δυστυχήματα κ.λπ., σημαίνει πλέγμα άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, ενταγμένων σε έναν ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό. Απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του λαού και μια πολιτική εξουσία και οικονομία που λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις παρευρισκόμενων.

  • Αναλυτικά αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις στην εκδήλωση θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 19 - 20 Αυγούστου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ