Associated Press |
Στα Στενά Ορμούζ συχνά εμφανίζονται αμερικανικά πολεμικά πλοία |
«Λαμβάνονται μέτρα (...) για να χρησιμοποιηθούν ομάδες ασφαλείας αποτελούμενες από πεζοναύτες και μέλη του Πολεμικού Ναυτικού πάνω σε εμπορικά πετρελαιοφόρα πλοία που διέρχονται από το ή κοντά στο στενό του Ορμούζ, ώστε να ενισχυθεί η υπεράσπιση αυτών των ευάλωτων σκαφών», εξήγησε πηγή του Πενταγώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Εάν ευοδωθεί το σχέδιο αυτό, έρχεται να προστεθεί στην ανάπτυξη, που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιουλίου από το αμερικανικό Πεντάγωνο, πολεμικού πλοίου και μαχητικών F-35 και F-16 στην περιοχή.
Πριν έναν μήνα, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού υποστήριξε πως δυνάμεις τους εμπόδισαν την κατάσχεση από το Ιράν δυο πετρελαιοφόρων στα διεθνή ύδατα, ανοικτά του Ομάν.
Ο ιρανικός στρατός κατέλαβε στα τέλη Απριλίου στον Κόλπο του Ομάν δεξαμενόπλοιο υπό σημαία νήσων Μάρσαλ με προορισμό τις ΗΠΑ και κατόπιν μια βδομάδα αργότερα άλλο πετρελαιοφόρο, υπό σημαία Παναμά, που διερχόταν από τα Στενά του Ορμούζ. Παρόμοια συμβάντα έχουν πολλαπλασιαστεί σε παγκόσμια κλίμακα, αφότου οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αυξάνοντας τις κυρώσεις τους σε βάρος της Τεχεράνης, βάζοντας ιδίως στο στόχαστρο τον πετρελαϊκό τομέα.
Ερωτηθείς εάν η ανάπτυξη στρατιωτικών θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα συγκρούσεων ανάμεσα στις αμερικανικές και στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο αξιωματούχος είπε πως αυτό εναπόκειται στην Τεχεράνη. «Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αλληλεπίδραση αν το Ιράν σεβαστεί τους κανόνες και τηρήσει το διεθνές δίκαιο», είπε. «Αν επιτεθούν και έχουμε δυνάμεις πάνω σε πλοίο, θα ανταποδώσουμε», διεμήνυσε.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες για το νέο μέτρο.
Ας σημειωθεί ότι τουλάχιστον το 20% του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης σε παγκόσμια κλίμακα διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ.