Πέμπτη 11 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ - ΑΚΑΝΘΟΥ
Αγώνας για να σώσουν τον τόπο τους

Συλλαλητήριο το Σάββατο 20 Απρίλη στην Ιερισσό. Απαιτούν να σταματήσει τώρα η εξόρυξη κάτω από τον οικισμό της Στροτονίκης

Με παλλαϊκό συλλαλητήριο το Σάββατο 20 Απρίλη, απαντούν οι κάτοικοι του Δήμου Σταγείρων - Ακάνθου, στην εγκληματική δραστηριότητα της TVX και απαιτούν να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι εξορυκτικές εργασίες κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης. Ολοι μαζί, στον αγώνα για να σώσουνε τη Στρατονίκη και το Δήμο τους. Οι κάτοικοι θα καταγγείλουν και όσους στηρίζουν την ασύδοτη δράση της TVX, βάζοντας υποθήκη το μέλλον του τόπου, αλλά και τις ζωές των κατοίκων. Η πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε το βράδυ της Τρίτης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σταγείρων - Ακάνθου. Θα γίνει το Σάββατο 20 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου στην Ιερισσό.

Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από το παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ να πραγματοποιήσει ελέγχους και να γνωμοδοτήσει για τις ζημιές στα σπίτια και τα άλλα οικήματα, που έχουν προκληθεί από την επέκταση και λειτουργία των στοών του μεταλλείου κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης. Στο μεταξύ, από μέρα σε μέρα, αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, στο οποίο έχει προσφύγει η Επιτροπή Αγώνα, με αίτημα την άμεση αναστολή των εργασιών της εταιρίας.

Και ενώ κλιμακώνεται η αντίδραση των κατοίκων, «η εξόρυξη συνεχίζεται με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη ένταση, προκειμένου η εταιρία να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στη διάνοιξη των υπόγειων στοών και στην εξόρυξη του μεταλλεύματος. Δεν υπολογίζει ούτε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και φυσικά δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις επιπλέον ζημιές που θα προκαλέσει», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου Παύλος Τομέ.

Στο πλευρό της εταιρίας, πιστή και πειθήνια, στέκεται η κυβέρνηση. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που έχει επιστρατεύσει και έχει τοποθετήσει στη Στρατονίκη, κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια μηνιαία. Εργο τους είναι να προστατεύουν τη διέλευση των οχημάτων της εταιρίας μέσα από το χωριό, διότι οι κάτοικοι συνεχίζουν καθημερινά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Επικουρικά, στο έργο καταστολής, τρομοκράτησης και εκφοβισμού των αγωνιζόμενων κατοίκων, λειτουργούν και τα τοπικά αστυνομικά όργανα. Αυτά έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν τη βιομηχανία μηνύσεων και τη διαδικασία κλήσεων σε απολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ