Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβική δυσαρέσκεια για τους τουρκικούς εξοπλισμούς

Εντονη δυσαρέσκεια προκαλεί στη Σερβία η αύξηση των εξοπλισμών των «δυνάμεων ασφαλείας» του Κοσσυφοπεδίου από την Τουρκία, με τον Σέρβο υπουργό Αμυνας, Μίλος Βούτσεβιτς, να θέτει προχτές ζήτημα πιθανής παραβίασης της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορά μεταξύ άλλων την απαγόρευση παροχής στρατιωτικού υλικού σε ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, που ανεπίσημα δεν διαθέτει «στρατό» αλλά «ένοπλες δυνάμεις προστασίας».

Η τελευταία αφορμή που προκάλεσε την αντίδραση του Σέρβου υπουργού Αμυνας ήταν η παράδοση πέντε τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου τύπου Bayraktar TB2, στις 16 Ιουλίου στο Κοσσυφοπέδιο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπιν Κούρτι, υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αγοράστηκαν από την Τουρκία, ωστόσο το σερβικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίζεται ότι πρόκειται για δωρεά.

Μιλώντας χτες στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), ο Σέρβος υπουργός Αμυνας επέμενε πως η Τουρκία (με την οποία η χώρα του διατηρεί εξίσου στενές σχέσεις) συνεχώς εξοπλίζει το Κόσοβο. «Οι Αλβανοί στο Κόσοβο έλαβαν από την Τουρκία εκτός από τα πέντε Bayraktar TB2 και άλλα οπλικά συστήματα όπως σύγχρονους αντιαρματικούς εκτοξευτές πυραύλων, ολμοβόλα με τα πυρομαχικά τους και διάφορα άλλα όπλα τα οποία δεν πρέπει να υποτιμούνται», τόνισε.

Παράλληλα, χτες ο γενικός γραμματέας του σερβικού υπουργείου Αμυνας, Νέμανια Στάροβιτς, δήλωσε ότι η Σερβία διά της διπλωματικής οδού προειδοποίησε την Αγκυρα ότι θεωρεί ανεπίτρεπτο να εξοπλίζει την Πρίστινα με πολεμικό υλικό.

Επιπλέον από τους 4.511 στρατιώτες που υπηρετούν στη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, οι 780 προέρχονται από την Τουρκία, με τους στρατιωτικούς των ΗΠΑ να είναι 679. Επίσης από το ερχόμενο φθινόπωρο διοικητής της KFOR αναλαμβάνει Τούρκος στρατηγός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ