Παρασκευή 21 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ξεκίνησαν χτες ναυτικά γυμνάσια Κίνας - Ρωσίας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Και διπλωματική κινητικότητα

Από τα κοινά σινορωσικά ναυτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό
Από τα κοινά σινορωσικά ναυτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή η κοινή ρωσο-κινεζική ναυτική άσκηση «North / Interaction-2023» στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών θα εξασκηθούν στη διεξαγωγή κοινού ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) και ελιγμών ναυτικής μάχης, σε θαλάσσιες και αεροπορικές συνοδείες πλοίων, στην προστασία και υπεράσπιση ομάδων πλοίων όταν είναι αγκυροβολημένα σε απροστάτευτες εκβολές ποταμών και στην ασφάλεια των επικοινωνιών στα ύδατα και τον εναέριο χώρο της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Το υπουργείο Αμυνας επισήμανε ότι ο κύριος σκοπός της άσκησης είναι «η ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, με γενικό στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού», που εξελίσσεται στο βασικό μέτωπο του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Συνάντηση Κίσινγκερ - Σι στο Πεκίνο

Πολυήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο 100χρονος βετεράνος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, σε μια περίοδο που εντείνεται ο σφοδρός γεωπολιτικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας σε διάφορα μέτωπα ανά τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος Σι είπε χαρακτηριστικά στον Αμερικανό πρώην διπλωμάτη ότι «οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα είναι για πάντα συνδεδεμένες με το όνομά του», καθώς ο Κίσινγκερ είχε μεταβεί μυστικά στο Πεκίνο τον Ιούλη του 1971, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιστορική επίσκεψη στο Πεκίνο το 1972 του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.

Το κινεζικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έγινε δεκτός για συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο στον ίδιο χώρο στον οποίο είχε εργαστεί για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κίνα πριν από 50 χρόνια, στο Ντιαογιουτάι, στην κρατική έπαυλη της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το CCTV, ο Κίσινγκερ ανέφερε ότι «η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι ζήτημα παγκόσμιας ειρήνης και προόδου της ανθρώπινης κοινωνίας».

Την Τετάρτη, ο Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον πρώτο στην ιεραρχία της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι, ο οποίος δήλωσε ότι «η αμερικανική πολιτική προς την Κίνα χρειάζεται διπλωματική σοφία τύπου Κίσινγκερ και πολιτικό θάρρος τύπου Νίξον».

Ο ίδιος υπογράμμισε - με αιχμές προς τις ΗΠΑ - ότι την Κίνα είναι «αδύνατο να την περικυκλώσει ή να την περιορίσει κανείς».

Την Τρίτη ο Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Αμυνας, Λι Σανγκφού, στον οποίο έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερη για την επίσκεψη του Κίσινγκερ στην Κίνα, αλλά επισήμανε ότι δεν ενεργεί για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Περιοδεία Μπλίνκεν σε Τόνγκα, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, θα επισκεφτεί την Τόνγκα, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία στις 24 - 29 Ιούλη, για θέματα «περιφερειακής ασφάλειας» και για να παραστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA.

Ο Μπλίνκεν σχεδιάζει να εγκαινιάσει μια νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στη Nukualofa της Τόνγκα, το νησί του Ειρηνικού που οι ΗΠΑ θεωρούν στρατηγικά σημαντικό στον ανταγωνισμό με την Κίνα. Και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισκέφθηκαν το τελευταίο διάστημα τον Νότιο Ειρηνικό καθώς εντείνεται ο γεωστρατηγικός ανταγωνισμός στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ