«Βαρέλι δίχως πάτο» η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής
INTIME NEWS |
Οπως καταγγέλλουν, το κερασάκι στην τούρτα των εκρηκτικών ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό μπήκε με την πλήρη απουσία κλιματισμού σε δύο διαφορετικά τμήματα νοσηλείας και την πλημμελή ψύξη στα υπόλοιπα λόγω απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων, και μάλιστα σε συνθήκες καύσωνα. Η «λύση» που προκρίθηκε ήταν η άρον - άρον μετακίνηση νοσηλευομένων σε άλλες ήδη πλήρεις κλινικές.
Με ανακοίνωσή της η Νοσοκομειακή Επιτροπή σημειώνει ότι «το βαρέλι της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής δεν έχει πάτο και αν δεν παρθούν μέτρα ΤΩΡΑ θα θρηνήσουμε θύματα».
Ειδικότερα αναφέρει: «Η επισφάλεια στον χώρο δουλειάς μας έχει γίνει καθημερινότητα, καθώς λόγω της τραγικής υποστελέχωσης, της εντατικοποίησης και της απουσίας υποδομών η κατάσταση προσομοιάζει σε συνθήκη πολέμου με θύματα τόσο τους ασθενείς όσο και το προσωπικό, που βιώνει την απόλυτη εξάντληση αλλά έρχεται αντιμέτωπο με καθημερινά πλέον περιστατικά βίας.
Να μην πούμε δε για τις ελλείψεις τόσο νοσοκομειακών οχημάτων όσο και πληρώματος, που συνεπάγεται ασθενείς να στερούνται αναγκαίων για τη ζωή και την ακεραιότητά τους εξετάσεων και περίθαλψης».
Σε ό,τι αφορά το σύστημα κλιματισμού, σημειώνει πως «εδώ και μία βδομάδα τουλάχιστον, το προσωπικό ζητάει λύση και αποκατάσταση του προβλήματος, με τη Διοίκηση να προβάλλει χίλια δύο γραφειοκρατικά κωλύματα, γιατί στα κοστολογημένα τους προγράμματα είναι κόστος μη επιλέξιμο η ζωή του λαού και δη των ψυχικά πασχόντων!».
Σε δήλωσή της η Ρούλα Γεωργιάδη, ειδικευόμενη ψυχίατρος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και μέλος της Νοσοκομειακής Επιτροπής του ΨΝΘ, αναφέρει: «Καμία δομή Υγείας δεν νοείται με αυτήν την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης να μη διαθέτει σύγχρονο σύστημα θέρμανσης και ψύξης, να μη διαθέτει τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για πρόληψη - διάγνωση και θεραπεία, να μη διαθέτει την αναγκαία υποδομή για την ασφάλεια εργαζομένων και νοσηλευόμενων. Πόσο μάλλον σε ένα ειδικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, με τις ανάγκες αυτού του πληθυσμού να είναι πολλαπλάσιες τόσο λόγω της ίδιας της νόσου και συχνά και υποκείμενων ψυχικών νοσημάτων όσο και λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν.
Και κανείς από τους ιθύνοντες δεν δικαιούται να υπονοεί ότι ήταν αναπάντεχος ο καύσωνας το καλοκαίρι και, μάλιστα, να προωθείται σαν λύση η άρον - άρον μετακίνηση νοσηλευομένων σε άλλες ήδη πλήρεις κλινικές (με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη θεραπευτικού αντίκτυπου). Οι υγειονομικοί κρούουν εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν θα δεχτούμε τα νοσοκομεία να είναι κοιλάδες των Τεμπών, δεν θα δεχτούμε τα κέρδη των λίγων να πατάνε στις ρημαγμένες ζωές των ασθενών μας και των οικογενειών μας - στις υπεράνθρωπες δικές μας θυσίες.
Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι σε αυτήν τη φρίκη και απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας των νοσηλευόμενων και των συναδέλφων, είτε σε νοσοκομειακό περιβάλλον είτε σε επίπεδο πρωτοβάθμιο, σε επίπεδο επανένταξης».
Η Νοσοκομειακή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους στο ΨΝΘ, τις οικογένειες των πασχόντων, τον λαό της Θεσσαλονίκης να βάλει μπλόκο στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και να διεκδικήσουν:
Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι σε κλινικές του ΨΝΑ «Δαφνί», σε συνέχεια της ασφυκτικής κατάστασης με τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με τα πολλά χρωστούμενα ρεπό και κανονικής άδειας.
Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» είναι και οι ελλείψεις προσωπικού, καθώς «οι κενές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού αγγίζουν το 46%».
Ο Ενιαίος Σύλλογος καλεί στη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, ώστε οι ανάγκες της υγείας του λαού να είναι πραγματικά στο επίκεντρο, με την Υγεία να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.