Σάββατο 1 Ιούλη 2023 - Κυριακή 2 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απεργιακές μάχες σε πολλούς κλάδους για τους μισθούς και τις συνθήκες δουλειάς

Σημαντική νίκη στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο του Λος Αντζελες, παραμονές της μεγάλης απεργίας του κλάδου

Σημαντική επιτυχία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του «Westin Bonaventure Hotel»
Σημαντική επιτυχία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του «Westin Bonaventure Hotel»
Σε απεργία στις 4 Ιούλη, επέτειο ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, προχωρούν πάνω από 15.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι του Λος Αντζελες, εργαζόμενοι σε 62 ξενοδοχεία όλης της πόλης, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις μισθών, υγειονομική περίθαλψη, ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Παραμονές της μεγάλης απεργίας του κλάδου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του μεγαλύτερου ξενοδοχείου του Λος Αντζελες, «Westin Bonaventure Hotel & Suites», πέτυχαν με τον αγώνα τους μια ιστορική νίκη.

Με την οργανωμένη, μαχητική και αταλάντευτη στάση τους, οι 600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων του ξενοδοχείου ανάγκασαν την εργοδοσία του ομίλου «Marriot» να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση με πρωτοφανείς αυξήσεις στους μισθούς.

Επίσης, οι εργαζόμενοι πέτυχαν νέα συμφωνία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς στο συνταξιοδοτικό τους ταμείο. Πέτυχαν επίσης την κατάργηση όλων των «έκτακτων μέτρων» στα ωράρια και τους όρους απασχόλησης που είχαν επιβληθεί με πρόσχημα την πανδημία.

Στη Συλλογική Σύμβαση περιλαμβάνονται και σειρά άλλων μέτρων, όπως το δικαίωμα στη χρήση της μητρικής τους γλώσσας, η κατοχύρωση του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση, η κατάργηση της ηλεκτρονικής επιτήρησης στους χώρους εργασίας.

Στον αγώνα εργαζόμενοι της «Amazon» στην Καλιφόρνια
Στον αγώνα εργαζόμενοι της «Amazon» στην Καλιφόρνια
«Με αυτές τις μεγάλες αυξήσεις, δεν θα χρειάζεται πλέον να επιλέγω εάν θα πληρώσω το ενοίκιο ή να αγοράσω φαΐ για την οικογένειά μου», είπε η Nancy Cerrato, καθαρίστρια γενικών χώρων του ξενοδοχείου. «Πλέον θα μπορούμε να μένουμε στην πόλη που εργαζόμαστε», δήλωσε, αναδεικνύοντας και το ζήτημα της δυσβάσταχτης αύξησης των ενοικίων στο Λος Αντζελες, η οποία έχει αναγκάσει χιλιάδες εργαζόμενους να μένουν μακριά από τον τόπο εργασίας τους.

Μέλη του συνδικάτου «UNITE HERE Local 11», των ξενοδοχοϋπαλλήλων, χαρακτηρίζουν θρίαμβο την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, τονίζοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «χιονοστιβάδα» για την υπογραφή παρόμοιων Συμβάσεων σε άλλους χώρους δουλειάς.

Την αλληλεγγύη του στους αγώνες των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Λος Αντζελες εκφράζει το ΠΑΜΕ, συγχαίροντάς τους για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης.

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε αγωνιστική κινητικότητα

Παράλληλα, σε αγωνιστική κινητικότητα βρίσκονται χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, απέναντι στους χαμηλούς μισθούς, στη σημαντική αύξηση του κόστους διαβίωσης, στις άσχημες συνθήκες εντατικής και υπερωριακής δουλειάς.

Στις 22/6 ξεκίνησαν απεργίες περίπου 6.000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας «Spirit AeroSystems» στο Κάνσας, που δίνει σημαντικά ανταλλακτικά στα αεροπλάνα της «Boeing». Είχε προηγηθεί απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία (85%) υπέρ της πραγματοποίησης απεργίας από τα μέλη του συνδικάτου International Association of Machinists and Aerospace Workers. Η εργοδοσία είχε απορρίψει πρόταση για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, κ.ά.

Επίσης, εδώ και λίγες μέρες απεργία ξεκίνησαν 3.000 εργαζόμενοι της αλυσίδας εστίασης «Starbucks», με ανάλογα αιτήματα, καθώς και 1.400 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Ερι» στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια, μέλη του συνδικάτου United Electrical Workers.

Επιπλέον, εδώ και μερικές μέρες απεργούν οδηγοί, διανομείς και άλλες ειδικότητες εργαζομένων που δουλεύουν για την «Amazon», σε συνεργασία με το συνδικάτο Teamsters της Καλιφόρνιας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, χωρίς να παίζουν την υγεία και τη ζωή τους κορόνα - γράμματα ενώ δουλεύουν σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

Ο Σο Φέιν, επικεφαλής του Συνδικάτου Εργαζομένων σε αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ (UAW - United Auto Workers), σε ανάρτησή του ανακοίνωσε ότι το συνδικάτο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε απεργιακό αγώνα, ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ, «Ford», GM και «Stellantis». Οι τρεις αυτές βιομηχανίες την προηγούμενη δεκαετία έβγαλαν τεράστια κέρδη, ενώ οι εργάτες πασχίζουν να επιβιώσουν. «Τώρα ήρθε η ώρα για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους», ανέφερε.

Απεργία στο αεροδρόμιο της Γενεύης

Στο μεταξύ, στην Ελβετία, ιστορική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου Κουαντρέν της Γενεύης, καθώς είναι η πρώτη που οργανώνεται στα 104 λειτουργίας του, υπογραμμίζει η εφημερίδα «Le Temps».

Η απεργία αφορά το προσωπικό του αεροδρομίου το οποίο απασχολείται με σύμβαση δημόσιου δικαίου, ενώ στο αεροδρόμιο απασχολούνται και εξωτερικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του.

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι τοποθέτησαν κόκκινες σημαίες μπροστά από την κύρια είσοδο του αεροδρομίου για να εξηγήσουν στους επιβάτες και τους δημοσιογράφους τις διεκδικήσεις τους. Οι απεργοί στρέφονται κατά της «μεταρρύθμισης» της μισθολογικής πολιτικής, την οποία επιδιώκει η διεύθυνση. Περισσότερες από 60 πτήσεις ματαιώθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ