Τετάρτη 14 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το όνομα του κομμουνιστή δημοσιογράφου Νίκου Καραντηνού δόθηκε σε όροφο της ΕΣΗΕΑ

Σε συνεδρίασή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ομόφωνα αποφάσισε ο 5ος όροφος του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ να ονομαστεί «Νίκος Καραντηνός» προς τιμήν του αξέχαστου, κομμουνιστή δημοσιογράφου.

Ο Νίκος Καραντηνός γεννήθηκε το 1920 στο Ληξούρι. Πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Το 1941 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων της Φιλοσοφικής. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του παράνομου νεολαιίστικου Τύπου στην Αθήνα. Αναδείχτηκε σε μέλος του ΚΣ της ΕΠΟΝ και αρχισυντάκτη της «Νέας Γενιάς». Για την αντιστασιακή του δράση διώχτηκε, εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στην Ικαρία.

Από το 1974 μέχρι το τέλος της ζωής του εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον «Ριζοσπάστη». Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο κίνημα των δημοσιογράφων. Υπήρξε για χρόνια μέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Διετέλεσε, επίσης, γενικός γραμματέας στο πρώτο, ιδρυτικό, ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε.

Ο Νίκος Καραντηνός σε όλη του τη ζωή έζησε ως μαχόμενος κομμουνιστής δημοσιογράφος, ταγμένος αταλάντευτα με το δίκιο της εργατικής τάξης και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Με την ανιδιοτελή προσφορά του, μέσα και από τα συνδικαλιστικά όργανα όπου επανειλημμένα εκλεγόταν, για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των αιτημάτων του δημοσιογραφικού κόσμου, κατάφερε να κατακτήσει την καθολική εκτίμηση και αναγνώριση του κλάδου.

Θυμίζουμε ότι επιστολή προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για αναγνώριση της προσφοράς του Ν. Καραντηνού μέσα και από ονοματοδοσία κάποιου χώρου του κτιρίου της είχε αποστείλει και η δημοσιογράφος, υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης, Εύα Νικολαΐδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ