Οι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί στο φόντο της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας», τα παζάρια γύρω από τις αμερικανικές κρατικές επιδοτήσεις σε μονοπώλια στο πλαίσιο του νόμου της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), τα θέματα που σχετίζονται με τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είναι ορισμένα από τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον από χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ.
Ο Σούνακ θα συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τέταρτη φορά μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Ενα από τα θέματα ενδοκαπιταλιστικής τριβής στις σχέσεις των δύο χωρών - και γενικότερα μέσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ - είναι οι κρατικές επιδοτήσεις εκατοντάδων δισ. δολαρίων της αμερικανικής κυβέρνησης για μονοπώλια που παράγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ. Το τεράστιο πακέτο επικρίνεται από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, καθώς δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.
Ερωτηθείς ο Σούνακ εν πτήσει προς τις ΗΠΑ εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει ο Τζο Μπάιντεν για να εκτονώσει τις οικονομικές επιπτώσεις του νόμου IRA απάντησε αόριστα: «Υπάρχει κάτι που έχουμε συζητήσει στο παρελθόν και που θα ανέμενε κανείς πως θα συνεχίσουμε να συζητάμε». Υπενθύμισε δε την τελευταία ανακοίνωση του G7, που έλεγε ότι οι επτά μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες «δεν πιστεύουν πως ο εμπορικός προστατευτισμός είναι η απάντηση σε προκλήσεις» της οικονομίας, αλλά ούτε και οι κόντρες κρατικών επιδοτήσεων μεταξύ διαφόρων χωρών.
Ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ένα από τα ανταλλάγματα που ζητά ο Σούνακ από την κυβέρνηση Μπάιντεν με αφορμή τον νόμο IRA, είναι μία συμφωνία για προνομιακή πρόσβαση των βρετανικών αυτοκινητοβιομηχανιών που εξάγουν ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ, προκειμένου να επωφεληθούν από τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρονται σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα αμερικανικών εταιρειών. Ανάλογη συμφωνία έχουν ήδη υπογράψει οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία, ενώ σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει και με την ΕΕ.
Αλλος ένας τομέας των συνομιλιών Μπάιντεν - Σούνακ αφορά τις συζητήσεις για μία διμερή συμφωνία «ελεύθερου» εμπορίου που έχουν μπει σε τέλμα και στην ουσία έχουν παγώσει εδώ και καιρό.
Ωρες πριν την άφιξη του Ρ. Σούνακ στην Ουάσιγκτον, Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η χώρα τους πρόκειται να απομακρύνει όλο τον εξοπλισμό κινεζικής κατασκευής από ευαίσθητες κυβερνητικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ανησυχιών για θέματα εθνικής ασφαλείας που συνδέονται με την Κίνα.
Η κυβέρνηση Σούνακ, που έχει χαρακτηρίσει την Κίνα τη μεγαλύτερη παγκοσμίως πρόκληση για την ασφάλεια και την ευημερία, ενημέρωσε ήδη τις υπηρεσίες της από πέρσι να σταματήσουν να εγκαθιστούν κάμερες παρακολούθησης κινεζικής κατασκευής σε ευαίσθητα κτίρια.
Στο παρελθόν, Βρετανοί βουλευτές είχαν ζητήσει την απαγόρευση των πωλήσεων και της χρήσης καμερών ασφαλείας κατασκευής των εταιρειών «Hikvision» και «Dahua» (δύο ημικρατικές κινεζικές εταιρείες) εξαιτίας φόβων για θέματα ιδιωτικότητας και για προϊόντα εταιρειών που συνδέονται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτη η Βρετανία απαγόρευσε την εφαρμογή «TikTok» στα κυβερνητικά τηλέφωνα, ενώ το 2020 ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την «Huawei» από το δίκτυό της 5G.