Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι μνημόνιο

Δεν χρειαζόταν η ομολογία Μητσοτάκη για να μάθει ο λαός ότι το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης ισοδυναμεί με μνημόνιο και μάλιστα καραμπινάτο.

Το έχει καταλάβει, απ' όταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού τον μηχανισμό της ΕΕ, που μοιράζει «ζεστό» χρήμα στους ομίλους, με «προαπαιτούμενο» την ψήφιση εκατοντάδων αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις.

Εκτοτε, πάνω από 200 αντιλαϊκά «ορόσημα» έχουν «περάσει» από τη Βουλή, πολλά απ' αυτά με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για την εκταμίευση των δύο πρώτων δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ εκκρεμεί η τρίτη.

Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», ανάμεσα σ' αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί, είναι η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, η μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, όπως και αλλαγές προς όφελος των μονοπωλίων στη νομοθεσία για την αδειοδότηση και τη χωροθέτηση ΑΠΕ.

Οι συνέπειες για τον λαό είναι άμεσες και καταστροφικές. Το νερό - εμπόρευμα γίνεται ακριβότερο για τη λαϊκή κατανάλωση, αλλά και για τους βιοπαλαιστές αγρότες, με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Για την Επιθεώρηση Εργασίας δεν χωράει συζήτηση... Τα όσα αποκαλύφτηκαν ξανά για τους ανύπαρκτους ελέγχους μετά το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο Πέραμα, δείχνουν πού οδηγεί η πολιτική υποστελέχωσης του ΣΕΠΕ απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα τη μετατροπή του σε «ανεξάρτητη αρχή», που επιστεγάζει την ακόμα μεγαλύτερη διαπλοκή με τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας.

Οσο για τις ΑΠΕ, ας ρωτήσουν τους κατοίκους της Καλαμιάς στην Κοζάνη, που βλέπουν με fast track διαδικασίες το χωριό τους να περικυκλώνεται από φωτοβολταϊκά πάνελ, σε μια έκταση τριπλάσια από αυτήν του οικισμού, μια ανάσα από τις αυλές τους. Ολα αυτά στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», που υπόσχεται νέα πεδία κερδοφορίας για τους ομίλους της Ενέργειας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης λοιπόν είναι το νέο υπερμνημόνιο, για το οποίο η ΝΔ ζητάει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του και ο ΣΥΡΙΖΑ την επέκτασή του (!), ενώ απ' όλα τα αστικά κόμματα παρουσιάζεται ως μια «ιστορική ευκαιρία για την οικονομία που δεν πρέπει να χαθεί».

Τι ακριβώς κάνει όμως το Ταμείο Ανάκαμψης; Οπως το «ευρωομόλογο» που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ (για να μην ξεχνιόμαστε...), το Ταμείο συγκεντρώνει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές με την εγγύηση της ΕΕ. Αυτό σημαίνει δάνεια με καλύτερους όρους για τα μονοπώλια, που φορτώνονται βέβαια στις πλάτες των λαών.

Γι' αυτό θεσπίζονται από τώρα νέοι «πράσινοι» φόροι και «ίδιοι πόροι», που θα εξυπηρετούν τον ευρωπαϊκό δανεισμό, ύψους 700 και πλέον δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται εξολοκλήρου για τους μεγάλους ομίλους, ως δάνεια ή απευθείας επιδοτήσεις, προκειμένου να επενδύουν συσσωρευμένα κεφάλαια με πιο κερδοφόρες αποδόσεις. Κερδισμένα είναι τα μονοπώλια της Ενέργειας, των κατασκευών, των μεταφορών και άλλα, που βάζουν το δάκτυλο στο μέλι της «πράσινης» οικονομίας.

Για την εκταμίευση κάθε δόσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει μια σειρά προαπαιτούμενα που περιγράφονται με λεπτομέρεια στη συμφωνία με την Κομισιόν. Η ψήφιση αυτών των μέτρων έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για να μην χάνονται ή καθυστερούν οι δόσεις.

Εκτός από τα προαπαιτούμενα, στο Ταμείο Ανάκαμψης ενσωματώθηκαν και τα αντιλαϊκά «υπόλοιπα» της «μεταμνημονιακής εποπτείας», ενώ συνδέεται άμεσα με τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα», δηλαδή με τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, που παρακολουθούν την πορεία στρατηγικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Να λοιπόν πώς το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο «επενδύουν» τα μονοπώλια, η ΕΕ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, ξεδιπλώνει το κοινό αντιλαϊκό τους πρόγραμμα, που θα κλιμακώσει η επόμενη κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων. Κανείς άλλωστε δεν αμφισβητεί τα 350 προαπαιτούμενα που περιμένουν στην ουρά να ψηφιστούν μέχρι το 2026!

Μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μνημόνιο «με τα όλα του» και το καταψήφισε στη Βουλή. Με τις δυνάμεις του στο κίνημα πρωτοστατεί για να μπουν εμπόδια στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, σε σύγκρουση με τη στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» και τα κέρδη των ομίλων.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ηγηθεί μιας γνήσιας λαϊκής αντιπολίτευσης στην πολιτική που όλοι οι άλλοι υπηρετούν μέσα και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα σημαίνει πιο δυνατός ο λαός να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική, στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου πρωταγωνιστής θα είναι ο ίδιος και οι σύγχρονες ανάγκες του!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ