Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρελθόν

Μια γυναίκα ξεψυχά πάνω σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου σε ένα νησί όπου το «θαύμα» των τουριστικών ομίλων σπάει κάθε χρόνο ρεκόρ κερδοφορίας. Μια έγκυος πεθαίνει μαζί με το αγέννητο παιδί της μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, επειδή καθυστέρησε το ασθενοφόρο, εκεί όπου ξεδιπλώνονται επίσης «μεγάλα σχέδια» για τον Τουρισμό και τις Μεταφορές. Δεν πρόκειται για αντίφαση αλλά για το αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιούν με σκυταλοδρομία όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Ο λαός πληρώνει τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας που προωθούν με μοιρασμένους ρόλους ως κυβέρνηση και ως «αντιπολίτευση», με αποκορύφωμα την περίοδο της πανδημίας τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η πολιτική αφήνει απροστάτευτο τον λαό και ανοίγει «πεδίο δόξης» για την επιχειρηματική δράση. Αυτή η πολιτική βάζει «κόφτες», αφήνει χωρίς προσωπικό και μέσα το ΕΚΑΒ, αφήνει χωρίς νοσοκομείο ολόκληρες περιοχές όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, όπως η Ανατ. Αττική. Αυτά «κοστολογούν» στα ...«κοστολογημένα» προγράμματά τους, για τα οποία τσακώνονται τις μέρες αυτές τα αστικά κόμματα, που την ίδια ώρα συνυπογράφουν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκεί όπου συμπεριλαμβάνονται και νέα βήματα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας. Με αυτήν ακριβώς την άθλια πολιτική συγκρούεται το ΚΚΕ. Και είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να το κάνει, επειδή παλεύει για να γίνει παρελθόν το σάπιο σύστημα που λογαριάζει ως κόστος την προστασία της ανθρώπινης υγείας, ακόμα και της ζωής.

Τέλειο άλλοθι

Η Κως, το νησί στο οποίο καταγράφηκε ένας από τους δύο προδιαγεγραμμένους θανάτους λόγω της τραγικής κατάστασης στο ΕΚΑΒ, είχε βρεθεί πριν από μερικές βδομάδες στο επίκεντρο της αποκρουστικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την Υγεία. Από την Κω, στις 24 Απρίλη, ο Αλ. Τσίπρας είχε εξαγγείλει την «αξιοποίηση ακόμη και του μη συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικού τομέα στις νησιωτικές περιοχές». Η δήλωσή του είχε προκαλέσει τότε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία του θύμισε ότι εξαγγέλλει κάτι που ήδη υλοποιείται (!) με την «αξιοποίηση» του ιδιωτικού τομέα για να μπαλώνονται τρύπες στις δημόσιες δομές, αντί για μαζικές προσλήψεις και αναβάθμιση των υποδομών. Η «μούφα» αντιπολίτευση στα καλύτερά της δηλαδή, παρέχοντας το τέλειο άλλοθι στην πολιτική απογύμνωσης των υγειονομικών υπηρεσιών, για να δημιουργείται «έδαφος επενδύσεων» και να απαλλάσσεται το κράτος από τις ευθύνες του. Σήμερα, δυόμισι μήνες μετά, οι τραγικές συνέπειες της πολιτικής στην οποία ανταγωνίζονται ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τις ζωές μας, σε σύγκρουση με τα κέρδη τους.

Μερτικό

Φορτωμένο είναι το τελευταίο διάστημα το πρόγραμμα επισκέψεων στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Στα γραφεία του μπαινοβγαίνουν ΑμερικανοΝΑΤΟικοί αξιωματικοί για συσκέψεις με θέμα τη διακίνηση πολεμικού υλικού, διπλωμάτες από τα Βαλκάνια και την Ουκρανία με αμερικανική «ομπρέλα», που συζητούν για αξιοποίηση της περιοχής στους ενεργειακούς και πολεμικούς σχεδιασμούς, και άλλοι. Ανάμεσα στο βαρύ αυτό πρόγραμμα, η διοίκηση του ΟΛΑ κατάφερε - μία μόλις μέρα πριν υποδεχθεί τον Αμερικανό πρέσβη, με συνοδεία από Μολδαβία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία - να «στριμώξει» και μια προεκλογική συνάντηση με τον πρώην υπουργό Αμυνας του ΣΥΡIΖΑ Ευ. Αποστολάκη και τον Στεφ. Κασελάκη, υποψήφιους επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ (ο δεύτερος από την ομογένεια στις ΗΠΑ). Στην «ειλικρινή» - όπως γράφει ο πρόεδρος του ΟΛΑ - συζήτηση που είχε μαζί τους, μίλησαν για τον «μετασχηματισμό του λιμένα Αλεξανδρούπολης σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό κόμβο». Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει διαρκώς στον τόπο του εγκλήματος και ζητάει μερτικό από τη ...δόξα για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου. Αλλά και για να διαβεβαιώσει πως στη «νέα εποχή» που ανοίγει για τη Σούδα του Βορρά, στέκεται συμπαραστάτης στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο τον λαό της περιοχής και όχι μόνο.

Χότζας

Κόβονται, λέει, οι «ενισχύσεις» που έδιναν οι κυβερνήσεις για να πληρώνονται οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας από τα λαϊκά νοικοκυριά, που πάθαιναν εγκεφαλικό κάθε φορά που ερχόταν το μπιλιετάκι. Ο λόγος είναι ότι το ρεύμα ...φθήνυνε και πλέον δεν υπάρχει ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών. Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι οι κρατικές ενισχύσεις στήριζαν επί της ουσίας τους ομίλους της Ενέργειας, για να μην φουσκώνουν τα χρέη από τους απλήρωτους λογαριασμούς. `Η ότι τα χρήματα αυτά τα πληρώνει ούτως ή άλλως ο λαός από άλλη τσέπη. Το «κλειδί» βρίσκεται στο επιχείρημα ότι πλέον «αποκλιμακώθηκε» το κόστος, με τη μέση τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται στα 80 ευρώ. «Να σκεφτείτε ότι πέρυσι τον Αύγουστο ήταν στα 350 ευρώ» λένε οι ...ειδήμονες, υπονοώντας ότι θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι που υποχώρησαν οι τιμές. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι σημερινές τιμές, ελέω Χρηματιστηρίου Ενέργειας, «απελευθέρωσης» και διασυνδεσιμότητας με σκοπό την εισαγωγή/εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι έως και διπλάσιες από τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010 - 2020 (40 - 60 ευρώ/κιλοβατώρα). Που σημαίνει ότι μετά την εκρηκτική άνοδο, την οποία πλήρωσε αιματηρά ο λαός, τώρα οι τιμές σταθεροποιούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Κι αφού το κράτος με τις ενισχύσεις λειτούργησε σαν «γέφυρα» προς μια εποχή ακριβότερου ρεύματος και μεγαλύτερης κερδοφορίας για τα μονοπώλια, τώρα, σαν γνήσιος Χότζας, καλεί τον λαό να λέει κι «ευχαριστώ» που πληρώνει το ρεύμα σε διπλάσια τιμή σε σχέση με την περασμένη δεκαετία...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ