Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Φωτιά το Σάββατο σε μονάδα παραγωγής θειικού οξέος

Με τον κίνδυνο σοβαρού «ατυχήματος» ήρθαν αντιμέτωποι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας, καθώς τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου σήμανε συναγερμός για φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ).

Η φωτιά ξέσπασε στο εργοστάσιο υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, περίπου στις 1.15 π.μ., χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί, μόνο υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις. Στο περιστατικό επιχείρησαν 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Η φωτιά ξέσπασε στη μονάδα παραγωγής θειικού οξέος, μία πολύπαθη μονάδα, με αρκετά εργατικά «ατυχήματα» στο παρελθόν, ενώ μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει στείλει έναν εργαζόμενο στο νοσοκομείο με εγκαύματα από ισχυρό οξύ και δεκάδες άλλους τραυματίες από εισπνοή τοξικών αερίων που είχαν διαρρεύσει.

Επείγοντα μέτρα για να μην έχουμε νέα «κοιλάδα των Τεμπών»

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, το περιστατικό αποτελεί συνέχεια πληθώρας εργατικών «ατυχημάτων» - και μάλιστα ενός θανατηφόρου πέρυσι τον Δεκέμβρη - που συμβαίνουν στη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας.

Αναδεικνύει τις ευθύνες κράτους και εργοδοσίας για τα ελλιπή μέτρα προστασίας και πρόληψης, τα οποία - όπως σημειώνει - αντιμετωπίζονται σαν «κόστος».

Η ΤΕ Καβάλας θέτει ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το περιστατικό, δεδομένου ότι ελάχιστα έγιναν γνωστά γύρω από αυτό: Αν δόθηκε «σιγή ασυρμάτου», αν υπήρξε ανάγκη για ιατρική βοήθεια σε εργαζόμενους και κατά πόσο τηρούνται διαδικασίες εκκένωσης στη μονάδα και συνολικά στις εγκαταστάσεις.

Επίσης, απαιτεί ενημέρωση σχετικά με το αν είναι σε τέτοιο βαθμό απαρχαιωμένος και λειψά συντηρημένος ο μηχανολογικός εξοπλισμός (και όχι μόνο) των εγκαταστάσεων, ώστε να συμβαίνουν κάθε τόσο περιστατικά - αποτελέσματα διαβρώσεων.

Η Οργάνωση του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι για να μην υπάρξει νέα «κοιλάδα των Τεμπών» στα Λιπάσματα Καβάλας απαιτούνται άμεσα επείγοντα μέτρα, όπως:

Να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς μισθοί για όλους τους εργαζόμενους, καθώς και συμβάσεις με δικαιώματα. Να επιστρέψουν στην εργασία τους οι απολυμένοι εργαζόμενοι του εργοστασίου. Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εκατοντάδων εργαζομένων του εργοστασίου, καθώς και των εργολαβικών. Να παρθούν μέτρα πρόληψης ατυχημάτων και ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης.

Και προσθέτει: «Οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιπολιτευτικές τους κορόνες "για τα μάτια του κόσμου" όχι μόνο δεν τα διασφαλίζουν, αλλά εγγυώνται τη συνέχεια του εγκλήματος. Μόνο η οργάνωση και ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων μπορούν να κερδίσουν συνθήκες ώστε να ξέρουν οι οικογένειές τους ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τη βάρδια. Σ' αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύο ακόμα «ατυχήματα» σε χώρους δουλειάς χτυπάνε «καμπανάκι»(2023-05-13 00:00:00.0)
Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης: Φυσικά φαινόμενα ή καθρέφτης της καπιταλιστικής παραγωγής;(2022-11-26 00:00:00.0)
Αλλη μια φωτιά σε εργοστάσιο που υπογραμμίζει τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης(2022-07-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2021-10-23 00:00:00.0)
Να παρθούν τώρα μέτρα για την πρόληψη ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος στη Δυτική Αττική(2021-02-09 00:00:00.0)
Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο(2020-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ