Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Από σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις

Συνεχίζεται η συζήτηση για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων

Eurokinissi

Ανοίγει σήμερα η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να διαγωνίζονται στα Νέα Ελληνικά.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ συνεχίζεται τις επόμενες μέρες με τα εξής μαθήματα:

Σάββατο 3/6: Μαθηματικά (Αλγεβρα).

Τετάρτη 7/6: Ανατομία - Φυσιολογία II, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Παρασκευή 9/6: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο - Διεθνείς κανονισμοί στη ναυτιλία - Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

Σάββατο 10/6: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών.

Τρίτη 13/6: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές.

Πέμπτη 15/6: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης II (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα.

Παρασκευή 16/6: Στοιχεία Ψύξης - Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

Αύριο, Παρασκευή, τη σκυτάλη των πανελλαδικών εξετάσεων παίρνει η μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων που διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας. Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εξετάσεών τους έχει ως εξής:

Τρίτη 6/6: Αρχαία Ελληνικά για την Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) Ανθρωπιστικών Σπουδών, Μαθηματικά για τις ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής και Βιολογία για την ΟΠ Σπουδών Υγείας.

Πέμπτη 8/6: Λατινικά για την ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών, Χημεία για τις ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και Πληροφορική για την ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Δευτέρα 12/6: Ιστορία για την ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών, Φυσική για τις ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και Οικονομία για την ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Από το Σάββατο 17/6 θα αρχίσουν οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων με πρώτο το μάθημα των Αγγλικών, οι οποίες εξετάσεις ολοκληρώνονται την Πέμπτη 29/6.

Στο πλαίσιο των εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων, το Σάββατο 24/6 και τη Δευτέρα 26/6 εξετάζονται τα μαθήματα Μουσική Αντίληψη και Γνώση και Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, για τα οποία έχουν οριστεί από τον Απρίλη τα εξεταστικά κέντρα και όλοι οι υποψήφιοι των νησιωτικών περιοχών καλούνται να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να εξεταστούν, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμιά ανακοίνωση για το πώς θα μπορέσουν να ψηφίσουν οι ίδιοι και οι συνοδοί τους.

Φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις θα συμμετάσχουν περίπου 90.000 υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν για 68.574 θέσεις στα ΑΕΙ, με τον ανταγωνισμό να είναι μεγαλύτερος στο πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των υποψηφίων, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί το πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Επιμένουν στα περί «ιστορικής κυβερνοεπίθεσης»

Φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις έρχονται στην εκπνοή μιας βδομάδας που σημαδεύτηκε από μεγάλη ταλαιπωρία και ένταση του άγχους για τους μαθητές, λόγω των εκτεταμένων τεχνικών προβλημάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, ενώ οι εκπαιδευτικοί επιδόθηκαν σε έναν αγώνα ταχύτητας προκειμένου να βγάλουν βαθμολογίες και να εκδώσουν απολυτήρια για τους μαθητές της Γ' Λυκείου πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές. Το ζήτημα, εξάλλου, έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη ανησυχία των υποψηφίων που από σήμερα συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα επιτελεία των αρμόδιων υπουργείων της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τα στελέχη της ΝΔ αποδίδουν από τη Δευτέρα το πρόβλημα σε κυβερνοεπίθεση, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να ισχυρίζεται ότι «δεχθήκαμε κυβερνοεπίθεση ως χώρα, τέτοιας έκτασης η οποία μας προβλημάτισε». Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Ακης Σκέρτσος, μιλούσε για ώρα χτες στην κρατική τηλεόραση προσπαθώντας να πείσει για τη σοβαρότητα της επίθεσης, αναφέροντας ότι «μετρήθηκαν τουλάχιστον 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες απ' όλο τον κόσμο με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων. Δεν προήλθαν από μία πηγή, ουσιαστικά πρόκειται για οργανωμένο κυβερνοέγκλημα με κόστος που υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ»!

Ακόμα, βέβαια, και αν δεχτεί κανείς τα παραπάνω, δεν εξηγείται για ποιο λόγο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε άμεσα και γιατί το ίδιο θέμα επαναλήφθηκε την Τρίτη, με την οριστική λύση να δίνεται μετά τις 11 το πρωί; Οπως και για την αναλγησία σε βάρος των μαθητών που ανέμεναν να λυθεί το πρόβλημα, εξαιτίας της εμμονής στη διενέργεια των εξετάσεων μέσω της Τράπεζας Θεμάτων - αντί να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να βάλουν οι ίδιοι θέματα εξετάσεων.

Εξάλλου, δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα, καθώς την Τρίτη δεν λειτουργούσε ούτε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την αξιολόγηση, που ο πρόεδρός του απέδωσε σε αναβάθμιση του τείχους προστασίας της. Αντίστοιχα δεν λειτουργούσε ούτε το ηλεκτρονικό σύστημα myschool.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πανικό προκάλεσαν στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Μαγνησίας τα τηλεφωνήματα που δέχτηκαν με αριθμό από το Λάτσιο της Ιταλίας ένας υποψήφιος των πανελλαδικών εξετάσεων και η μητέρα του, με ηχογραφημένα μηνύματα που τους έλεγαν ότι αλλάζει το εξεταστικό κέντρο τους...

Νομικά κινείται η ΟΛΜΕ απέναντι στον Γρ. Ψαριανό

Παράλληλα με τα όσα συνέβησαν με την Τράπεζα Θεμάτων, ο γνωστός για τις χυδαιολογίες του υποψήφιος της ΝΔ Γρηγόρης Ψαριανός, με ανάρτησή του, έβρισε τους εκπαιδευτικούς χαρακτηρίζοντάς τους «καθάρματα», «σκουλήκια», «αλήτες» και «αρχιμαφιόζους», που δήθεν πανηγύριζαν για το χακάρισμα της πλατφόρμας.

Καταδικαστέες χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ψαριανού ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Α. Σκέρτσος, δικαιολογώντας τον όμως ότι τάχα... «στοχοποίησε συμπεριφορές και όχι ανθρώπους ή κλάδους».

Πάντως, η ΟΛΜΕ με ομόφωνη απόφασή της δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά απέναντί του σημειώνοντας: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ψαριανός καταφέρεται εναντίον των εκπαιδευτικών και του λειτουργήματός τους. Εχθές, μετά την πρωτοφανή κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, εξέφρασε για άλλη μία φορά το μένος του για τους/τις εκπαιδευτικούς και την ΟΛΜΕ, χαρακτηρίζοντάς τους με χυδαίες ύβρεις. Η απαράδεκτη συμπεριφορά του δεν θα γίνει ανεκτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ