Ασυντήρητες έξοδοι κινδύνου, έλλειψη εκπαίδευσης προσωπικού για τη χρήση τους, υποστελέχωση και εντατικοποίηση γεννούν μεγάλους κινδύνους
Eurokinissi |
Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγράφει για μια ακόμα φορά η Επιτροπή για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ) στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, την εταιρεία που λειτουργεί το Μετρό στην Αττική.
Σε νέα της έκθεση για φέτος η Επιτροπή αποτυπώνει σειρά σοβαρών προβλημάτων που αφορούν στην ασφαλή λειτουργία των συρμών, τα οποία εντείνονται και από τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης των συγκοινωνιών, της λειτουργίας τους με το εγκληματικό ζύγι του «κόστους - οφέλους», που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις.
Ως προς την έλλειψη προσωπικού επισημαίνει ότι τουλάχιστον το 27% των προβλεπόμενων θέσεων είναι κενές (850 κενές θέσεις σε σύνολο 3.128 θέσεων), προσθέτοντας πως οι ελλείψεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες, καθώς δεν είναι γνωστό εάν στο υπάρχον προσωπικό προσμετράται ή όχι προσωπικό που απασχολείται προσωρινά όπως οι μαθητευόμενοι και εργαζόμενοι μέσω ΔΥΠΑ, σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση κ.ά. Αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας που φθείρει τους εργαζόμενους, ή όπως αναφέρει η Επιτροπή «το υπάρχον προσωπικό φέρει σημαντική κόπωση, εργάζεται πολλές χιλιάδες ώρες επιπλέον του κανονικού ωραρίου, δεν λαμβάνει τις προβλεπόμενες ημέρες άδειας ή και ανάπαυσης και παράλληλα σε αρκετά μεγάλο ποσοστό είναι υπέργηρο για τη θέση εργασίας που κατέχει».
Μάλιστα, η λίστα με τα εργατικά «ατυχήματα» που δόθηκε από την εργοδότρια εταιρεία «ΣΤΑΣΥ ΑΕ» στην ΕΥΑΕ διαπιστώθηκε ότι ήταν ελλιπής, καθώς δεν αναφερόταν περιστατικό για το οποίο έχει γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στο ερώτημα αν έχουν καταγραφεί επαγγελματικές ασθένειες, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν ότι «σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις δεν υπάρχουν στοιχεία για επαγγελματικές ασθένειες». Οπως σχολιάζει η ΕΥΑΕ, η εργοδοσία επικαλείται το γεγονός ότι κανένας δεν την ...υποχρεώνει να έχει σχετική διαδικασία καταγραφής επαγγελματικών ασθενειών.
Ακόμα, η ΕΥΑΕ χαρακτηρίζει ακατάλληλο το κτίριο της επιδομής στο αμαξοστάσιο Σεπολίων, σημειώνοντας ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει διευθετηθεί εδώ και 20 χρόνια.
Για τα ζητήματα που αφορούν στην ασφαλή λειτουργία των συρμών η ΕΥΑΕ μεταξύ άλλων αναφέρει:
-- Εξοδοι κινδύνου χρήζουν συντήρησης, επιθεώρησης και επισκευής σε περίπτωση βλάβης. Υπάρχουν έξοδοι στο επίγειο τμήμα των γραμμών οι οποίες είναι κλειδωμένες και άρα αχρηστευμένες. Αναφέρει περιστατικό ακινητοποίησης συρμού στη γραμμή 1 ανάμεσα σε δύο σταθμούς, με τους επιβάτες να μην μπορούν να βγουν από την πλησιέστερη έξοδο γιατί ήταν κλειδωμένη!
-- Στο τούνελ της γραμμής 1 (Αττική - Μοναστηράκι) τον Απρίλιο του 2023, διαπιστώθηκε ότι από όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης λειτουργούν μόνο 2-3! Υπάρχει έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού για τη χρήση των εξόδων κινδύνου, έλλειψη τηλεχειρισμού των ανεμιστήρων απαγωγής κοντά στον σταθμό της Βικτώριας, απουσία σύνδεσης με την παροχή ρεύματος των ανεμιστήρων απαγωγής στο τμήμα Ομόνοια - Μοναστηράκι.
-- Σημαντικό είναι και το πρόβλημα των παροπλισμένων συρμών αλλά και των συρμών που βρίσκονται σε λειτουργία, έχοντας όμως «ξεπεράσει το χιλιομετρικό όριο της λεγόμενης προληπτικής συντήρησης». Η Επιτροπή επισημαίνει ότι στις γραμμές 2 και 3 υπάρχουν 16 παροπλισμένοι συρμοί και στη γραμμή 1 σχεδόν 15 συρμοί.
-- Πολύ σοβαρό φαίνεται να είναι και το ζήτημα της δυσλειτουργίας συρμών, με την Επιτροπή να αναφέρει ενδεικτικά βλάβες σε συρμούς χωρίς όμως αυτές να εμφανίζονται στους πίνακες, το άνοιγμα θυρών σε συρμό που δεν είχε ακινητοποιηθεί, το άνοιγμα δύο θυρών σε ακινητοποιημένο συρμό αλλά από την αντίθετη πλευρά της πλατφόρμας (αυτή που βλέπει προς τη μέση των γραμμών), την εμφάνιση λάθος ενδείξεων κ.ά. Αμεση συνάρτηση με τα παραπάνω έχει και το πρόβλημα έλλειψης ανταλλακτικών.
-- Ακόμα η ΕΥΑΕ σημειώνει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Για παράδειγμα, τον Φλεβάρη 2021, λόγω χιονόπτωσης οι συρμοί στη Γραμμή 1 κινούνταν εξ αντιθέτου κατεύθυνσης (στην ίδια τροχιά σε αντίθετη κατεύθυνση), χωρίς να υπάρχει κάποια διαδικασία, με ελλιπή ασφάλεια. Το ίδιο συνέβη τον Ιούλη 2021, λόγω πυρκαγιάς. «Με αυτόν τον τρόπο κίνησης των συρμών», τονίζει η Επιτροπή, «υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος σύγκρουσης, ενώ είναι πέρα από αυτά που ορίζει ο κανονισμός. Η ΕΥΑΕ προτείνει πως πρέπει να συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή των εργαζομένων, έτσι ώστε να συνταχθούν ή και να αναθεωρηθούν οι διαδικασίες για την ασφαλή κίνηση συρμών σε παρόμοιες περιπτώσεις».
Η έκθεση της ΕΥΑΕ επιβεβαιώνει άμεσα ή έμμεσα ορισμένα από τα ζητήματα που έχει θέσει ο «Ριζοσπάστης» με τη μορφή ερωτημάτων τους τελευταίους μήνες, για την ασφαλή λειτουργία της γραμμής 1, ειδικότερα στο τμήμα του τούνελ (Αττική - Μοναστηράκι) και για τα οποία η ΣΤΑΣΥ δεν έχει δώσει καμιά απάντηση. Σήμερα, επαναφέρουμε ορισμένα από αυτά.
-- Εχουν υλοποιηθεί και σε ποιο βαθμό τα μέτρα πυροπροστασίας που έχει προτείνει η Πυροσβεστική όπως: Αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης σε όλους τους κλειστούς σταθμούς, μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο κατηγοριών Ι και ΙΙΙ, η συνολική λειτουργία του συστήματος να ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργιών.
-- Ισχύει ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης και μάλιστα επικαιροποιημένο, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μετακίνησης;
-- Γίνονται - και κάθε πότε - ασκήσεις προκειμένου να ελέγχεται η εφαρμογή και αποτελεσματικότητα του σχεδίου;
-- Επαρκούν οι ανεμιστήρες απαγωγής καπνού που υπάρχουν στη σήραγγα Μοναστηράκι - Αττική για να απομακρύνουν τον καπνό; Είναι κατάλληλα τοποθετημένοι;
-- Ισχύει ότι οι έξοδοι διαφυγής δεν είναι όλες σε καλή κατάσταση;