Σημαντικές στιγμές της ιστορικής πορείας του Ατρόμητου αναδείχθηκαν στην πρόσφατη επιτυχημένη εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια του συλλόγου
Ο Γ. Σιδέρης |
Το «παρών» έδωσαν οι Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ, οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στη Δυτική Αθήνα Νίκος Καραγιάννης, Αλέκα Τσιρογιάννη και Στέλιος Μπούσουλας, οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Λεάνης και Νίκος Αγγελίδης, που είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Για την ίδρυση και την ιστορική πορεία του Ατρόμητου μίλησε ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος, ενώ παρεμβάσεις έκαναν παλαίμαχοι παίκτες του Ατρόμητου.
Στην εκδήλωση το ΚΚΕ τίμησε τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου με αναμνηστικές πλακέτες, όπως και τους φιλάθλους και οπαδούς της ομάδας, στους οποίους χάρισε ένα κάδρο της ομάδας του 1943, το οποίο δέχθηκαν, όπως ειπώθηκε, με «μεγάλη χαρά, συγκίνηση και τιμή», σημειώνοντας ότι το σύμβολο του Ατρόμητου ανήκει σε κάθε Περιστεριώτη.
Ο Ν. Μπράτσος |
Αφενός, όπως είπε, «αν θέλει κανείς με μια κουβέντα να περιγράψει τους παίκτες του Ατρόμητου προπολεμικά θα αρκεστεί σε λίγες γνωστές λέξεις: Παιδιά της φτωχολογιάς, η γενιά της παράγκας. Παίχτες που πλημμύριζαν τα σπίτια τους όταν έβρεχε, που φορούσαν δύο αριστερά παπούτσια αλλά ήταν τόσο φαρδιά που δεν ενοχλούσαν, κάποιοι που όταν έπαιρναν πριμ, τα έδιναν στον διπλανό τους συμπαίχτη που ήταν πιο φτωχός...». Αφετέρου, όπως σημείωσε, «αρκετοί παίκτες του Ατρόμητου ήταν στην ΕΠΟΝ, στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, οι περισσότεροι κρυφά, αρκετοί αξιοποιούσαν τον ποδοσφαιρικό τίτλο ως κάλυψη όπως οι Χαρίκος, Κοντοβάγγελος αλλά και το μεγάλο αστέρι της εποχής, ο Σαμπανίδης, που ήταν αποδεδειγμένα μέλη του ΕΛΑΣ και κάποιοι πυρήνων του ΚΚΕ». Επιπλέον, όπως επισήμανε, βίωσαν τον πολιτικό διωγμό καθώς «κάποιοι κόπηκαν από την Εθνική νέων και άλλοι από την Εθνική ανδρών επειδή οι πατεράδες τους ήταν κομμουνιστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εκτός από διάφορους παρευρισκόμενους σήμερα εδώ, είναι αυτό του Αγγελου Ράμφου, ίσως του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που πέρασε από την ομάδα της πόλης. Με την ευκαιρία λοιπόν δηλώνουμε για άλλη μια φορά την απαίτηση του λαού του Περιστερίου για μετονομασία του Δημοτικού Σταδίου σε "Αγγελος Ράμφος"». Μια πρόταση που έγινε δεκτή με έντονο χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.
Ο Θ. Λιάππης |
Ανέφερε ότι «σήμερα δυστυχώς το "παιχνίδι" παίζεται έξω από το γήπεδο. Το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο είναι μια επιχείρηση κέρδους και εξουσίας». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται αγώνας. Να υπάρξουν φωνές αντίδρασης από τους αθλητές, προπονητές, από φορείς, σωματεία και ανθρώπους του αθλητισμού. Χρειάζεται προπόνηση και προετοιμασία γιατί ο αντίπαλος είναι δύσκολος, όχι όμως ανίκητος. Γιατί μόνο έτσι θα ξαναγίνει το ποδόσφαιρο ένα παιχνίδι που θα το χαίρονται ο λαός και η νεολαία». Οπως είπε, «σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα δώσει το "παρών" με όλες του τις δυνάμεις, όπως ακριβώς υπαγορεύει η ιστορική του πορεία μέχρι σήμερα».
Ο Νάσος Μπράτσος αναφέρθηκε στην ίδρυση και την πορεία του Ατρόμητου μέχρι σήμερα. Ειδικά για την περίοδο της Κατοχής σημείωσε ότι «η φωτογραφία μπροστά στα μαγειρεία του ΕΛΑΣ στο Περιστέρι και η ένταξη συγκεκριμένων αθλητών του στην Αντίσταση είναι ισχυρή σύνδεση με το κίνημα αυτό». Τόνισε ακόμα πως «εμβληματικές μορφές στην ιστορία του συλλόγου, ο Αγγελος Ράμφος και ο αδικοχαμένος Μουκάντι Τσιμάνγκα (...) έδειξαν ότι ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να είναι μια όμορφη λαϊκή υπόθεση».