Παρασκευή 28 Απρίλη 2023 - Κυριακή 30 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με τους αγώνες και την ψήφο μας υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας στους χώρους δουλειάς

Συνέντευξη με τον Βασίλη Γκιτάκο, υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στην Α' Πειραιά, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστή στους ΟΤΑ

Καθημερινότητα τα «ατυχήματα» στην καθαριότητα
Καθημερινότητα τα «ατυχήματα» στην καθαριότητα
-- Ποιες είναι οι σοβαρότερες ελλείψεις σε μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων; Σε ποιους χώρους εντοπίζονται κυρίως;

-- Αν η κοιλάδα των Τεμπών είναι ο φόβος των μηχανοδηγών, οι χώροι εργασίας στους ΟΤΑ, με κυρίαρχο αυτόν της καθαριότητας και της αποκομιδής απορριμμάτων, αλλά και οι τεχνικές υπηρεσίες (ηλεκτροφωτισμός - πράσινο - οικοδομικά έργα κ.λπ.), είναι ο φόβος για χιλιάδες εργαζόμενους στους δήμους, που καθημερινά πάνε στη δουλειά και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σώοι στα σπίτια τους. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε 65 νεκρούς, εκατοντάδες σακατεμένους και επίσης εκατοντάδες με επαγγελματικές ασθένειες, που αυτές ακόμα δεν καταγράφονται.

Ολα αυτά τα εργοδοτικά εγκλήματα έχουν ονοματεπώνυμο, αυτό των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των δημάρχων που στηρίζουν και εφαρμόζουν την αντεργατική πολιτική των «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ.

Η τραγική έλλειψη προσωπικού στους δήμους επιβάλλει την εντατικοποίηση της εργασίας, που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αιτίες των «ατυχημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων.

Ακόμα, σε πολλούς δήμους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) δίνονται με το σταγονόμετρο, και όχι όλα, ή δεν δίνονται καθόλου. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν γιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας. Στον δήμο Πειραιά οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Ηλεκτρολογικού Τμήματος εργάζονται χωρίς ΜΑΠ από τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ στο παρελθόν χρειάστηκε η παρέμβαση του σωματείου (ΣΟΜΕΔΠ) για να δίνεται γάλα στους δικαιούχους με συμβάσεις του ΟΑΕΔ.

Αμαξοστάσια - «χωματερές»
Αμαξοστάσια - «χωματερές»
Αθλιες συνθήκες επικρατούν στους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα στα αμαξοστάσια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε απέραντες χωματερές από τις μεταφορτώσεις ογκωδών αντικειμένων και απορριμμάτων, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από τριτοκοσμικές καταστάσεις. Ο «Ριζοσπάστης» τον Γενάρη του 2020 είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο αμαξοστάσιο του δήμου Πειραιά και είχε καταγράψει τις άθλιες συνθήκες που δημιουργούν οι μεταφορτώσεις. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σήμερα, παρά τις συνεχείς καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων.

-- Επηρεάζουν, σε ποιο βαθμό και πώς οι προσωρινές μορφές απασχόλησης, που έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις στους ΟΤΑ;

-- Οι ΟΤΑ αποτελούν πεδίο εφαρμογής κάθε ελαστικής μορφής εργασίας που έχουν προωθήσει όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, για να χτυπήσουν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με ολιγόμηνες συμβάσεις, κακοπληρωμένοι και χωρίς δικαιώματα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εκπαιδεύονται ούτε στα στοιχειώδη, ενώ μέχρι να αποκτήσουν εμπειρία λήγει η σύμβασή τους. Από τους 65 νεκρούς που μετράει ο κλάδος τα τελευταία 10 χρόνια, πάνω από 20 ήταν εργαζόμενοι συμβασιούχοι! Ακόμα χειρότερα, η εργάτρια, συνοδός απορριμματοφόρου, που σκοτώθηκε στο Ξυλόκαστρο, μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα δούλευαν αδήλωτοι και ανασφάλιστοι, και αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό αδήλωτης εργασίας σε δήμο.

Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει και διεκδικεί τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενώ οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού βάζουν διαχωριστικές γραμμές, όπως η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, που δεν τους δέχεται ούτε στη δύναμή της, διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους και ρίχνοντας νερό στον μύλο των κυβερνήσεων για πρόσκαιρη εργασία χωρίς δικαιώματα.

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και σωματεία σε δήμους αναπτύσσουν μια σειρά δράσεις για τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Πείτε μας δυο λόγια για τη δράση αυτή.

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Στις 17 Γενάρη 2023, μέρα πανελλαδικής απεργίας στους ΟΤΑ, και με αφορμή τον φριχτό θάνατο της εργαζόμενης στον δήμο Ξυλοκάστρου, πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη στο κτίριο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ), διεκδικώντας εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη μέτρων. Ανάρτησε γιγαντοπανό με ξεκάθαρο μήνυμα: «64 νεκροί, χιλιάδες σακατεμένοι. Κυβέρνηση και δήμαρχοι μας στέλνουν στον θάνατο. Το ΣΕΠΕ απόν».

Προχωρήσαμε και σε νέα κινητοποίηση στο πρώην ΣΕΠΕ, όπου επίσης με συμβολική κατάληψη αναγκάσαμε τον διοικητή της Αρχής να μας ακούσει. Αναμένουμε νέα άμεση συνάντηση που υποσχέθηκαν, προκειμένου να μας ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των καταγγελιών που καταθέσαμε.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στηρίζει τους εργαζόμενους και τα σωματεία των δήμων και της Περιφέρειας Αττικής στις δράσεις που αναπτύσσουν για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων, κατά των άθλιων συνθηκών στους χώρους δουλειάς.

Την προηγούμενη βδομάδα το Σωματείο Εργαζομένων Αγίων Αναργύρων - Καματερού προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και παρέμβαση στον δήμαρχο για τις απαράδεκτες συνθήκες στον χώρο του αμαξοστασίου. Το ίδιο έγινε και στον δήμο Αμαρουσίου για τις συνθήκες στα δύο αμαξοστάσια που διαθέτει. Στον δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης το Σωματείο έχει προχωρήσει σε καταγγελία προς το Υγειονομικό για τις επίσης απαράδεκτες συνθήκες του αμαξοστασίου. Στον δήμο Πειραιά οι καταγγελίες και παρεμβάσεις του Σωματείου Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών (ΣΟΜΕΔΠ) «πέφτουν βροχή». Πρόσφατα μάλιστα, μετά την παρέμβαση του ΣΟΜΕΔΠ, η δημοτική αρχή Πειραιά αναγκάστηκε να αποσύρει από τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας τα τριακονταετίας λεωφορεία, που ήταν επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες.

-- Πώς μπορούν να ξεφύγουν οι εργαζόμενοι από αυτήν την κατάσταση; Πώς μπορούν να διεκδικήσουν αποτελεσματικά την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων προστασίας;

-- Βλέπουμε ότι όπου τα Σωματεία βάζουν μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων, τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά τους, και όχι τις προτεραιότητες της κάθε δημοτικής αρχής, οι παρεμβάσεις είναι συνεχείς.

Τίποτα δεν μας χαρίζεται, ούτε ακόμα και τα στοιχειώδη για τη ζωή και την ασφάλειά μας, όλα κατακτιούνται, με τον αγώνα και τη διαρκή πάλη ενάντια σε ένα βάρβαρο και σάπιο σύστημα, που μπροστά στο κέρδος βάζει θυσία τη ζωή μας.

Για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος η συνέχιση των αγώνων για μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αγώνων οι οποίοι θα είναι τόσο πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ, που είναι η ψυχή και ο οργανωτής της πάλης της εργατικής τάξης.

Γι' αυτό χρειάζεται στις εκλογές στις 21 Μάη, αλλά και όποτε ξαναχρειαστεί, οι εργαζόμενοι να μην παρασυρθούν από ακάλυπτες υποσχέσεις, από ψεύτικα διλήμματα και στημένες κοκορομαχίες. Να γυρίσουν την πλάτη στις πολιτικές δυνάμεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και στα πρόθυμα «εξαπτέρυγά» τους, που θέλουν εργαζόμενους - «λάστιχο», σε καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας, θύματα της ανακύκλωσης της ανεργίας, την ώρα που τα εργοδοτικά εγκλήματα φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους.

Με την ψήφο μας στις 21 Μάη να δυναμώσουμε το ΚΚΕ, γιατί με πιο δυνατό ΚΚΕ θα βγει πιο δυνατός ο λαός, πιο δυνατό το κίνημα και από καλύτερες θέσεις θα διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν, ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ