Εγκλωβισμένοι παραμένουν Ελληνες στο Χαρτούμ, ενώ εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση για τους δύο Ελληνες που έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις και νοσηλεύονται, χωρίς όμως να έχει καταστεί δυνατό να χειρουργηθούν.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν σχετικά ότι το ΥΠΕΞ, μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί «άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δύο Ελληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπόψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους».
Οι ίδιοι παράγοντες προσθέτουν ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δύο τραυματιών. Υπολογίζεται ότι στο κτίριο της Μητρόπολης που βρίσκεται στη σουδανική πρωτεύουσα έχουν εγκλωβιστεί από το πρωί του Σαββάτου 15 Ελληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι. Παράλληλα, λένε οι ίδιες πηγές, το ΥΠΕΞ «παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη - μέλη της ΕΕ για θέματα ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Σημειωτέον, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στον «Alpha», ανέφερε ότι «είναι μία κατάσταση η οποία θα διαρκέσει αρκετά, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επέλθει ηρεμία. Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί (...) Εχουμε δύο τραυματίες στο νοσοκομείο, δεν έχουν καταφέρει να χειρουργηθούν, είναι με παυσίπονα, είναι μία κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη», πρόσθεσε.
Εκτίμησε παράλληλα ότι «και ο Al-Burhan και ο Hemeti έχουν ισχυρές δυνάμεις, οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις αυτή τη στιγμή στο Σουδάν. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι αυτό θα επιλυθεί γρήγορα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία ανακωχή που να επιτρέψει, τουλάχιστον στους ξένους υπηκόους, να φύγουν από το Χαρτούμ».
Η Γερμανία πάντως «πάγωσε» χτες τα σχέδια για την αποστολή μεταγωγικών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Σουδάν με στόχο την απομάκρυνση ξένων πολιτών. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε για την αποστολή τρία αεροσκάφη A400M, τα οποία μάλιστα προσγειώθηκαν στην Ελλάδα για ανεφοδιασμό.
Οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να ετοιμάζουν άμεσα σχέδιο απομάκρυνσης των δεκάδων πολιτών τους από την πρεσβεία τους στο Χαρτούμ.
Σχέδια απομάκρυνσης πολιτών τους εξετάζουν άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Ουγκάντα κ.ά.