Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΚΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Περίπατος στο οροπέδιο της Εριφής

Στο επίκεντρο η πρόθεση της κυβέρνησης για εγκατάσταση ανεμογεννητριών καταστρέφοντας τον φυσικό πλούτο

Περίπατο στα ιστορικά βουνά του νησιού και συγκεκριμένα στο οροπέδιο της Εριφής διοργάνωσαν την Παρασκευή 14 Απρίλη οι Οργανώσεις Ικαρίας της ΚΝΕ. Στόχος της πρωτοβουλίας να γνωρίσει η νεολαία τη φυσική ομορφιά του μοναδικού τοπίου όπου έδρασαν αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, σε μία περιοχή όπου η αστική τάξη σκοπεύει να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες καταστρέφοντας τον φυσικό πλούτο του νησιού. Παρά τον κακό καιρό, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ απόλαυσαν τη διαδρομή και την ξενάγηση από τον φωτογράφο και γνώστη των μονοπατιών της Ικαρίας, Χρήστο Μαλαχία.

Στην ομιλία που έγινε από τον Ξένο Κόχυλα, στέλεχος της ΚΝΕ, τονίστηκε «ότι το σχεδιαζόμενο έργο της τοποθέτησης 110 ανεμογεννητριών σε όλη την κορυφογραμμή του νησιού θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές αρνητικές συνέπειες».

Θύμισε στους παρευρισκόμενους ότι τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού την καταστροφική για το περιβάλλον Οδηγία της ΕΕ, με την οποία έργα για την εγκατάσταση ΑΠΕ χαρακτηρίζονται ως υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος! Στις «διαθέσιμες» περιοχές περιλαμβάνονται κι αυτές που έχουν χαρακτηριστεί Natura και ότι η κορυφογραμμή της Ικαρίας αποτελεί μεταναστευτικό διάδρομο πουλιών και μπορεί να γίνει, αν δεν είναι ήδη, τόπος ζωής μοναδικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Παράλληλα πρέπει να διαφυλαχτεί το αρχαιότερο δάσος του Αιγαίου, αυτό του Ράντη.

Οπως σημείωσε, «το θέμα είναι να σκεφτούμε ποιος ωφελείται, ποιος κερδίζει από όλη αυτή την "πράσινη ανάπτυξη" όπως μας λένε; Μια ανάπτυξη που μοναδικό κριτήριο δεν έχει την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά έχει να βρουν διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, τα τεράστια κέρδη που έχουν μαζέψει οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι' αυτό δημιούργησαν αυτή την νέα "πράσινη" αγορά που μας την προβάλλουν ως αναγκαία για να σωθεί το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή "Πράσινη Συμφωνία" με τα ποικιλώνυμα προγράμματα που στοχεύουν στα νησιά μας (π.χ. Horizon 2020, NESOI κ.λπ.), ανοίγει τον δρόμο για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων».

Ο ομιλητής κάλεσε τον λαό της Ικαρίας, ειδικά τους νέους, σε αγωνιστική συσπείρωση, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, «για να αποτρέψουμε την όποια κίνηση πάει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα. Γιατί και σε αυτό το πεδίο μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό μαζί με πιο ισχυρό ΚΚΕ, παντού. Και στο κίνημα και στις εκλογικές μάχες που είναι μπροστά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ