Στην πόλη της Κίνας Τιανζίν έφτασε χτες η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα έχει επίσημες επαφές μέχρι και αύριο Σάββατο, με επίκεντρο τις διμερείς και γενικά τις ευρω-κινεζικές σχέσεις αλλά και μια σειρά από άλλα κρίσιμα θέματα, όπως τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι «ο ρόλος που διαδραματίζει η Κίνα επηρεάζοντας τη Ρωσία θα έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και στις σχέσεις μας με την Κίνα».
Την ίδια στιγμή, αναδεικνύοντας ότι η Κίνα έχει «βάρος» που δεν παραβλέπεται εύκολα, είπε πως επιθυμεί να εξετάσει «τις δυνατότητες αυξημένης συνεργασίας στον τομέα της προώθησης της κοινωνίας των πολιτών, της προστασίας του περιβάλλοντος, των τομέων του μέλλοντος, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Ας καταγραφεί, πάντως, ότι η άφιξη Μπέρμποκ συμπίπτει και με μια αναζωπύρωση των εντάσεων γύρω από την Ταϊβάν (η Κίνα ολοκλήρωσε πρόσφατα ευρείας κλίμακας ασκήσεις), για την οποία το Βερολίνο κάλεσε το Πεκίνο να σταματήσει την «απειλητική στρατιωτική του στάση» που αυξάνει «τον κίνδυνο ακούσιων στρατιωτικών συγκρούσεων». Η Μπέρμποκ είπε ότι θα υπερασπιστεί «την κοινή ευρωπαϊκή θέση πως μια μονομερής αλλαγή του καθεστώτος στο Στενό της Ταϊβάν και κατά συνέπεια μια στρατιωτική κλιμάκωση θα θεωρηθούν απαράδεκτες». Μετά την Κίνα, η Μπέρμποκ θα έχει επίσημες επαφές στη Νότια Κορέα, ενώ τέλος θα μεταβεί στην Ιαπωνία, όπου μέχρι τις 18/4 θα συνεδριάσουν οι ΥΠΕΞ του G7.
Οι επαφές Μπέρμποκ στην Κίνα γίνονται λίγα 24ωρα μετά την επίσημη επίσκεψη και του Μακρόν στον ασιατικό γίγαντα, με τις δηλώσεις του για την «αυτονομία» που οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν στις σχέσεις τους με Κίνα και ΗΠΑ να συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, χαρακτήρισε «ατυχή» τη δήλωση Μακρόν ότι «το να είσαι σύμμαχος με τις ΗΠΑ δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να είσαι και υποτελής».
Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, επανήλθε λέγοντας ότι «έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Δεν πρέπει να υπάρχουν παρανοήσεις πάνω σε αυτό (...) Γαλλία και Ευρώπη θέλουν να ακολουθήσουν ανεξάρτητη πολιτική πορεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά θέλουν να είναι ισχυροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ». Ακόμα είπε ότι «προτού μεταβεί στην Κίνα, ο Πρόεδρος Μακρόν τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Μπάιντεν για να συντονίσει πράγματι τις θέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας έναντι της Κίνας». Σημείωσε δε ότι «ορισμένοι (...) στις Ηνωμένες Πολιτείες νομίζουν πως θα έπρεπε να αποσυνδεθούν πλήρως οι οικονομίες των χωρών της Δύσης - αμερικανικές και ευρωπαϊκές - και της Κίνας», ενώ «ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός». Και κατέληξε: «Θέλουμε η Ευρώπη να είναι κυρίαρχη. Εννοώ ότι σε θέματα γεωπολιτικής, βιομηχανίας, τεχνολογίας, θέλουμε η Ευρώπη να είναι περισσότερο ανεξάρτητη (...) Αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της γαλλικής πολιτικής για περισσότερο από έξι χρόνια».
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα, ξεκινώντας τις πολυήμερες επαφές του στην Κίνα διαμήνυσε ότι η χώρα του «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή. Ο 77χρονος ηγέτης παρευρέθηκε στην τελετή διορισμού της προκατόχου του, Ντίλμα Ρούσεφ (2011 - 2016) στη θέση της επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας των ΒRICS.
Τον Λούλα συνοδεύουν μεγαλοστελέχη μονοπωλιακών κολοσσών ενώ θα συναντήσει εκπροσώπους μιας σειράς πολυεθνικών ομίλων, μεταξύ άλλων στο ερευνητικό κέντρο του κολοσσού υψηλής τεχνολογίας «Huawei». Πριν αναχωρήσει από τη χώρα του είπε ότι «θα ενισχύσουμε τη σχέση μας με την Κίνα (...) Θα προσκαλέσω τον Σι Τζινπίνγκ να έρθει στη Βραζιλία για μια διμερή σύνοδο, για να του γνωρίσω τη χώρα και να του δείξω τα σχέδια για τα οποία μας ενδιαφέρουν οι κινεζικές επενδύσεις».