Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ συνεχίζουν ευρείες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα μαζί με τις Φιλιππίνες και εντείνουν τις συζητήσεις τους και για τους ευνοϊκούς όρους πρόσβασης αμερικανικών στρατευμάτων σε συνολικά 9 βάσεις των Φιλιππίνων, ενώ συνεχίζονται και τα γυμνάσια μαζί με τη Νότια Κορέα, η ένταση στην περιοχή ανεβαίνει και πάλι. Η Βόρεια Κορέα προχώρησε χτες σε νέα βαλλιστική δοκιμή πυραύλου, αντιδρώντας στις αυξανόμενες απειλές. Η νέα δοκιμή, μάλιστα, εκτιμάται ότι αφορούσε προηγμένο είδος πυραύλου, που λειτουργεί με στερεά καύσιμα. Σύμφωνα με αναφορές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας, επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο «νέου τύπου», που χρησιμοποίησε στέρεο (και όχι υγρό όπως έκαναν έως σήμερα οι πύραυλοι της Πιονγιάνγκ) καύσιμο, κάτι που καθιστά την τροχιά των πυραύλων πιο σταθερή, την προετοιμασία τους πιο γρήγορη και τον εντοπισμό τους (κατά συνέπεια και την κατάρριψή τους) πιο δύσκολο.
Από τη μεριά της, η Κίνα έσπευσε να συνδέσει τις εξελίξεις με τις κινήσεις των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, μίλησε για «υφιστάμενο κύκλο έντασης» και απέδωσε τις αιτίες του στον «αρνητικό αντίκτυπο των στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ» αλλά και την «ανάπτυξη στρατηγικών όπλων γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο».
Οσον αφορά την εκτόξευση της Πιονγιάνγκ, να σημειωθεί ότι αυτή σήμανε συναγερμό αρχικά πάνω από την ιαπωνική επικράτεια, συγκεκριμένα τη νήσο Χοκάιντο. Ωστόσο, μετά ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε πως τελικά αυτός «δεν έπεσε στο ιαπωνικό έδαφος». Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο είπε ότι η προειδοποίηση που εστάλη στους κατοίκους της Χοκάιντο ήταν προσήκουσα και όχι «λάθος» και ότι το σύστημα προειδοποίησης J-Alert σκοπό έχει «να ενημερώνονται οι πολίτες για τον κίνδυνο», αφού - συνέχισε - η κυβέρνηση «δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια» των Ιαπώνων.
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καταδίκασε σθεναρά» τη δοκιμή «βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς», με την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας να λέει πως «δεν έχει κλείσει η πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν επανήλθε στις προεκτάσεις που έχουν οι εξελίξεις γύρω από την Ταϊβάν, για την οποία η Κίνα διαμηνύει με κάθε αφορμή ότι δεν θα επιτρέψει καμία αναβάθμιση των απευθείας σχέσεων ή του ρόλου της Ταϊπέι και των «αποσχιστικών δυνάμεων».