Τρίτη 11 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΗΣΑΝ ΧΤΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Στο επίκεντρο της μάχης το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Φτάνει πια με τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, το μήνυμα της απεργίας

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της απεργιακής μάχης που έδωσαν χθες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Δικαίωμα που συνδέεται απευθείας με την επιβίωση και την αξιοπρεπή ζωή και το οποίο συνθλίβουν εδώ και χρόνια οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, γενικεύοντας τη δουλειά με ημερομηνία λήξης, τις συμβάσεις κάθε είδους και την εργασιακή ομηρία για χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε νωρίς το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης. Εκεί μίλησαν η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, και η Ντίνα Καφίρη, συμβασιούχος εργαζόμενη στον δήμο Αθηναίων, αναδεικνύοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων για το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και την επέκταση των προσωρινών μορφών απασχόλησης. Επίσης, τις ευθύνες των δημοτικών αρχών που προωθούν αυτήν την πολιτική, όπως και του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που τη στηρίζει.

Ακολούθησε πορεία μέχρι την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου οι διαδηλωτές ενώθηκαν με την άλλη απεργιακή συγκέντρωση, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ). Εκεί μεταξύ άλλων χαιρέτισε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας χωρίς περιστροφές: «Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό διεκδικούμε όλοι μαζί, οι αγώνες θα το επιβάλουν και το ΚΚΕ θα είναι μαζί σας». Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» από δήμους της Αττικής.


Στη συνέχεια έγινε πορεία μέχρι τα γραφεία της ΚΕΔΕ, όπου εκπρόσωπός της δεν πήρε καμία θέση για τους συμβασιούχους και αρκέστηκε να πει ότι μετά το Πάσχα θα γίνει συνεδρίαση του ΔΣ για να διαμορφώσει άποψη, λες και το θέμα των χιλιάδων συμβασιούχων που ανακυκλώνονται στο Δημόσιο προέκυψε τώρα, δεν είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και παραπάνω από 20 χρόνια.

Οι απεργοί συνέχισαν μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών στη Β. Σοφίας, από όπου απουσίαζε η πολιτική ηγεσία. Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η πορεία στους δρόμους του Κολωνακίου, με την αστυνομία να στήνει διαδοχικούς φραγμούς με ΜΑΤ μέσα στα στενά, κάνοντας χρήση ακόμα και χημικών, για να εμποδίσει τη διαδήλωση. Τελικά οι διαδηλωτές κατέληξαν στη Βουλή, όμως και εκεί οι απεργοί ενημερώθηκαν ότι ο υπουργός ...απουσίαζε.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προβάλλει τα αιτήματα: Καμία απόλυση. Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση του νόμου Βορίδη για εξάντληση των ένδικων μέσων σε εργατικές διαφορές, καθώς και όλων των αντεργατικών νόμων που εμποδίζουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Κανένας δήμαρχος να μην ασκήσει έφεση στις θετικές πρωτόδικες αποφάσεις. Να τις αποσύρουν τώρα όσοι τις άσκησαν.

Στη Θεσσαλονίκη

Τα ΜΑΤ βρήκαν απέναντί τους οι εργαζόμενοι
Τα ΜΑΤ βρήκαν απέναντί τους οι εργαζόμενοι
Συγκέντρωση στο πλαίσιο της χθεσινής απεργίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και στους δήμους της Θεσσαλονίκης, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Συναντήθηκαν με την διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Εσωτερικών, η οποία, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, στάθηκε αρνητικά απέναντι στο πλαίσιο διεκδίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ