Τρίτη 11 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία αύριο στον ΕΦΕΤ

Σε 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη, κινητοποιήσεις στις 12 μ. στη Βαρβάκειο Αγορά και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων και Οικονομικών προχωρά ο Σύλλογος Μόνιμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ. Ο Σύλλογος καλεί σε μέρα πανελλαδικής δράσης, με σκοπό να πραγματοποιηθούν ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλες πόλεις, με επίκεντρο τα αιτήματά του για κάλυψη των μεγάλων κενών και ελλείψεων προσωπικού.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων: «Σε σύνολο 488 οργανικών θέσεων, υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι», ενώ σε ορισμένες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΔ) που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων τροφίμων «υπηρετεί αριθμός επιθεωρητών μικρότερος από τα δάχτυλα του ενός χεριού (π.χ. στην ΠΔ Πελοποννήσου 2 επιθεωρητές, στην ΠΔ Βόρειου Αιγαίου 3 επιθεωρητές, στην ΠΔ Κρήτης 6 επιθεωρητές)». Η δε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό «δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των πάγιων εξόδων λειτουργίας ούτε των πιο στοιχειωδών αναγκών του ελεγκτικού έργου». «Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η προώθηση από την ισχύουσα ευρωενωσιακή νομοθεσία (Καν. ΕΕ 2017 /625, Κεφ ΙΙΙ) της παραχώρησης ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και μετατρέπει έναν ελεγκτικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή και σύμβουλο επιχειρήσεων», προσθέτει.

Ο Σύλλογος διεκδικεί: Ενίσχυση του ελέγχου των τροφίμων, για υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα. Πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων στον ΕΦΕΤ με μόνιμο προσωπικό. Να εξασφαλιστεί άμεσα η λειτουργία όλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ. Αναπλήρωση των οικονομικών απωλειών των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ