Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μπόλικα δώρα στο κεφάλαιο, κοροϊδία στον λαό της Ηπείρου

Ανακοίνωση της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ηπείρου ότι αποτελεί τον ικανότερο διαχειριστή των συμφερόντων τους έδωσε ο πρωθυπουργός χτες κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα, αναπαράγοντας ταυτόχρονα το χιλιοειπωμένο παραμύθι των καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε παραγωγικές μονάδες της περιοχής, ανάμεσα στις οποίες μία μελισσοκομική και μία εταιρεία τεχνολογίας. Από τη βιομηχανία εμφιάλωσης μεταλλικού νερού «Χήτος ΑΕΒΕ», πρώτο σταθμό της περιοδείας του, δήλωσε «τη διαρκή στήριξη την οποία θα παρέχει η ελληνική πολιτεία σε όλες τις δυναμικές επιχειρήσεις», για να ...τρολάρει αμέσως μετά την εργατική τάξη του νομού, κάνοντας αναφορά σε «πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».

Εκανε λόγο επίσης για τη «μεγαλύτερη γραμμή εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στην Ευρώπη», δείχνοντας τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησής του στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, στην εκχώρηση ενός δημόσιου αγαθού στην υπηρεσία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ιδιαίτερα στάθηκε στην πρόσφατη συγχώνευση της «Χήτος ΑΒΕΕ» με την «Green Cola», αναφερόμενος στα φορολογικά και άλλα κίνητρα για συγχωνεύσεις που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, σε άλλο ένα δείγμα της φορολογικής ασυλίας του μεγάλου κεφαλαίου την ώρα που οι αυτοαπασχολούμενοι βιοτέχνες και έμποροι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», όπου εγκαινίασε δύο νέες γραμμές παραγωγής προϊόντων, αναφέρθηκε στη στήριξη και προστασία της φέτας που ο ελληνικός λαός τη βλέπει μόνο με τα «κιάλια» στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ η αναφορά του ότι η «Δωδώνη» «επενδύει στους προμηθευτές της» αποτέλεσε ένα ακόμα τρολάρισμα, αυτήν τη φορά στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, που σφάζουν τα ζώα τους γιατί δεν έχουν με τι να το ταΐσουν εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής.

Στη συνέχεια παρουσίασε το «αναπτυξιακό» σχέδιο για την επόμενη τετραετία, αναφερόμενος σε «380+ έργα στην Ηπειρο του 2030», με μπόλικες «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις, ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου, με τζάμπα χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ανάμεσα στα πολλά που ειπώθηκαν ξεχώρισε η επισήμανση ότι η ατελείωτη λίστα επιδοτήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο εμπλουτίστηκε με 100 νέες αιτήσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, στον «αναπτυξιακό» νόμο που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εκσυγχρόνισε η κυβέρνηση. Εταξε δε νέα δώρα στους Ηπειρώτες βιομηχάνους στον κλάδο των Τροφίμων, «τα βαριά χαρτιά της Ηπείρου» όπως τους αποκάλεσε, καλώντας τους να αξιοποιήσουν δύο νέα καθεστώτα, στη μεταποίηση και την αγροδιατροφή, που σχεδιάζει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

«Κάθε σταθμός του Μητσοτάκη στην πόλη μας, κάθε κουβέντα για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, αποτελούν ακόμη μία απόδειξη ότι οι λαϊκές ανάγκες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν συναντιούνται ούτε στη Δευτέρα Παρουσία», επισημαίνει σε σχόλιό της η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που διαφήμισε ο πρωθυπουργός αντιστοιχούν σε μισθούς πείνας, επταήμερα, εντατικοποίηση και απόκρυψη των εργατικών «ατυχημάτων», που έχουν γίνει καθεστώς στις βιομηχανίες εμφιάλωσης και στα άλλα εργασιακά «κάτεργα» της περιοχής.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει θράσος τη στήριξη στις βιομηχανίες εμφιάλωσης «την ώρα που στην πόλη το καλοκαίρι ολόκληρες γειτονιές λένε "το νερό νεράκι", εξαιτίας και της υπεράντλησης των υδάτων» από αυτές, και συνεχίζει με τη διαπίστωση: «Τζάμπα νερό, επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις τα δώρα για το κεφάλαιο, στους Γιαννιώτες ο λογαριασμός, με τα υψηλότερα ανταποδοτικά τέλη στην ύδρευση και την αποχέτευση στη Δυτική Ελλάδα».

Τονίζει ακόμα η ΚΟ Ιωαννίνων ότι «κουβέντα δεν άκουσαν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι για μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να τους εξηγήσει γιατί μειώνονται σταθερά η παραγωγή γάλακτος και το ζωικό κεφάλαιο στην Ηπειρο, "τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε". Ούτε αποκάλυψε τα νέα σχέδια των βιομηχανιών γάλακτος για μειώσεις τιμών παραγωγού».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι οι λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε ούτε στην «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ, όπως δεν χώρεσαν και στη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει σε κάλεσμα προς τους Γιαννιώτες να γυρίσουν την πλάτη σε κάθε επίδοξο «σωτήρα», να ισχυροποιήσουν «το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει σταθερά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα πρωτοστατεί μαζί με τον λαό για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ