Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης στο Περού συνεχίζεται εδώ και μήνες, με τον λαό να βιώνει τη βάρβαρη καταστολή και τις βαριές επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης. Τελευταίο επεισόδιο είναι η κίνηση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταθέσουν, την Πέμπτη, στη Βουλή, πρόταση αποπομπής της Προέδρου, Ντίνα Μπολουάρτε, ως υπεύθυνης για τον θάνατο 49 διαδηλωτών. Η πρόταση αυτή αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες.
Θυμίζουμε ότι η Μπολουάρτε ήταν αντιπρόεδρος της χώρας μέχρι τις 7 Δεκέμβρη, οπότε ανέλαβε την προεδρία μετά την αποπομπή και τη φυλάκιση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος διώκεται για τα «εγκλήματα της εξέγερσης και της συνωμοσίας κατά του κράτους», επειδή διέταξε την προσωρινή διάλυση του Κογκρέσου και τη σύσταση εθνικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. Τότε ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις που απαιτούσαν παραίτηση του Προέδρου, άμεσα προκήρυξη εκλογών και σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.
Η κυβέρνηση Μπολουάρτε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προχώρησε σε βάρβαρη καταστολή, με την αστυνομία και τον στρατό σε πολλές περιπτώσεις να βαράνε στο ψαχνό. Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με λαϊκές οργανώσεις, έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις πάνω από 60 άνθρωποι, πάνω από 600 έχουν συλληφθεί και δεκάδες είναι οι τραυματίες.
Ταυτόχρονα, από την Εισαγγελία της χώρας είναι σε εξέλιξη έρευνα κατά της Μπολουάρτε αλλά και του πρώην Προέδρου Π. Καστίγιο και ενός επιχειρηματία για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός τους «Ελεύθερο Περού». Η Μπολουάρτε είχε απορρίψει τις κατηγορίες λέγοντας ότι είναι ένας «σκοτεινός πολιτικός ελιγμός που επιδιώκει να σπιλώσει τη συνταγματική κυβέρνηση, τη δημοκρατία και το θεσμικό πλαίσιο, με δηλώσεις και χωρίς στοιχεία».
Μια αντίστοιχη διαδικασία πρότασης πολιτικής δίκης στη Βουλή με το ερώτημα της αποπομπής του Προέδρου εξελίσσεται στον γειτονικό Ισημερινό. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκανε την Πέμπτη αποδεκτό το αίτημα πρότασης συζήτησης στη Βουλή για αποπομπή του νεοφιλελεύθερου Προέδρου της χώρας, Γκιγιέρμο Λάσο, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης κρατικού χρήματος. Ο Λάσο, τον Ιούνη του 2022, είχε υποστεί αντίστοιχη διαδικασία και δεν είχε αποπεμφθεί για λίγες ψήφους, ενώ γίνονταν διαδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του.