Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά τη δολοφονική καταστολή

Νέα συζήτηση στο Κογκρέσο για προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Από τις διαδηλώσεις στο Κούσκο
Από τις διαδηλώσεις στο Κούσκο
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Περού κατά της κυβέρνησης της Ντίνα Μπολουάρτε, παρά την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και τη δολοφονική κρατική καταστολή, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες διαδηλωτές, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Μια σειρά μαζικές οργανώσεις, κινήματα αυτοχθόνων και αγροτών καλούν σε περιφερειακές απεργίες στη χώρα, κλεισίματα δρόμων και άλλες κινητοποιήσεις, απαιτώντας διάλυση του Κογκρέσου, αποφυλάκιση του σοσιαλδημοκράτη αποπεμφθέντος Προέδρου της χώρας Π. Καστίγιο, παραίτηση της Μπολουάρτε (που ήταν αντιπρόεδρος του Καστίγιο μέχρι να αναλάβει η ίδια την προεδρία), άμεση προκήρυξη εκλογών και σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης. Μεταξύ άλλων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Κούσκο, στο Πούνο κ.ά., ενώ στο Αγιακούτσο σε λαϊκή διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία των νεκρών διαδηλωτών από την άγρια καταστολή της κινητοποίησης στις 15 Δεκέμβρη.

Εν μέσω κινητοποιήσεων, η Ολομέλεια του Κογκρέσου αποφάσισε χτες (με 94 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 5 αποχές) να επανεξετάσει την πρόταση νόμου για προκήρυξη πρόωρων εκλογών το 2023 (αντί του 2026). Η εν λόγω πρόταση νόμου, η οποία έχει τη στήριξη της Προέδρου Ντ. Μπολουάρτε, απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο την προηγούμενη βδομάδα, το οποίο είχε τη στήριξη της Προέδρου Ντ. Μπολουάρτε, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Χτες επίσης αναμενόταν η ανακοίνωση του κυβερνητικού ανασχηματισμού που είχε προαναγγείλει η Μπολουάρτε, ο οποίος θα περιλάμβανε και την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Π. Ανγκούλο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας IPSOS, εκτιμάται ότι το 85% των πολιτών του Περού τάσσεται υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών μέσα στο 2023. Το 62% μάλιστα δηλώνει ότι θα πρέπει πριν τις πρόωρες εκλογές να προηγηθούν πολιτικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις και παρεμβάσεις εκτός συνόρων. Με τη γνωστή «διπλωματική» ορολογία των Βρυξελλών, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Περού ανακοίνωσε ότι «η ΕΕ καταδικάζει κάθε χρήση βίας και υπέρμετρη χρήση ισχύος», εκφράζοντας «έντονη ανησυχία» για τις «πληροφορίες» για θανάτους διαδηλωτών. Καλεί δε την Ντ. Μπολουάρτε να «εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα και να αντιμετωπίσει την κρίση με πλήρη σεβασμό στη συνταγματική τάξη».

Το δε Μεξικό χορήγησε άσυλο στην οικογένεια του φυλακισμένου πρώην Προέδρου του Περού Π. Καστίγιο, όπως ανακοίνωσε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Εμπράρδ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Μεξικό διαπραγματεύεται την ασφαλή διέλευση της οικογένειας Καστίγιο.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Περού χαρακτήρισε «απαράδεκτη παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας τις πρόσφατες δηλώσεις του Κολομβιανού Προέδρου Γκ. Πέτρο για τις εξελίξεις, ενώ επέδωσε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Κολομβίας στη Λίμα. Υπενθυμίζεται ότι ο Κολομβιανός Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» τη δικαστική απόφαση για επιβολή 18μηνης προφυλάκισης στον αποπεμφθέντα πρώην Πρόεδρο του Περού, Π. Καστίγιο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι είναι «ένας Πρόεδρος που εξελέγη από τον λαό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ