Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
60 ράντζα στο τέλος της εφημερίας, διεγερτικοί ασθενείς «νοσηλεύτηκαν» σε γραφείο!

Μπλόκαρε σε ασανσέρ διασωληνωμένος ασθενής στη Θεσσαλονίκη!

Ιπποκράτειο: Το φορείο με τον διασωληνωμένο στο χαλασμένο ασανσέρ
Ιπποκράτειο: Το φορείο με τον διασωληνωμένο στο χαλασμένο ασανσέρ
Το κυβερνητικό αφήγημα της «εξαφάνισης των ράντζων» θρυμματίστηκε και την περασμένη Δευτέρα στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου με το τέλος της γενικής εφημερίας 60 ασθενείς έμειναν να νοσηλεύονται σε ράντζα - φορεία.

Ομως, η αθλιότητα δεν σταματά στα δεκάδες ράντζα που κατακλύζουν και πάλι το νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εισαγγελική παρέμβαση υποχρεώθηκε το προσωπικό της ψυχιατρικής κλινικής να «νοσηλεύσει» εκτός κανονικών και επικουρικών κλινών, ούτε καν σε ράντζα δηλαδή, δύο επιπλέον ασθενείς, διεγερτικούς, ακούσιας νοσηλείας, σε χώρο εντελώς ακατάλληλο για νοσηλεία, και πιο συγκεκριμένα σε χώρο γραφείου! «Μάλιστα, οι ασθενείς αυτοί για όλη τη διάρκεια της μέρας - 27/3/2023 - δεν φαίνονταν στο σύστημα εισαγωγών του νοσοκομείου, ήταν δηλαδή "ασθενείς - φαντάσματα" που απλά στοιβάχθηκαν στην ψυχιατρική κλινική χωρίς να έχουν την ψυχιατρική και παθολογική φροντίδα που χρειάζονταν», καταγγέλλουν οι ειδικευόμενοι ψυχίατροι και οι νοσηλευτές της Β' Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής. Ακόμη, σημειώνουν ότι ο εισαγγελέας υπηρεσίας ζητούσε μέχρι και ονόματα γιατρών που υπογράφουν και αρνούνται την εν λόγω νοσηλεία σε τέτοιες απαράδεκτες συνθήκες.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι όλες οι ψυχιατρικές κλινικές της Αττικής είναι υπερπλήρεις με ράντζα, μια κατάσταση «δυνητικά επικίνδυνη για τους νοσηλευόμενους και το υγειονομικό προσωπικό. Οι ασθενείς στοιβάζονται, ενώ ιατροί και νοσηλευτές προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο να αποτρέψουν επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών καταστάσεις, είτε λόγω παθολογικών είτε ψυχιατρικών αιτιών. Αιτίες για τα παραπάνω αποτελούν η υποστελέχωση στα νοσοκομεία και η αποψίλωση του προσωπικού στις πρωτοβάθμιες δομές Υγείας που αποκλείουν εκατοντάδες ψυχιατρικούς ασθενείς από την τακτική τους παρακολούθηση και οδηγούν σε αύξηση των περιστατικών ακούσιας νοσηλείας».

Για το θέμα παρεμβαίνει και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, επισημαίνοντας: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Αυτοί θέλουν νοσοκομεία - αποθήκες ψυχών, υποβαθμισμένα και με αντίστοιχη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και κάθε λογής εργολάβων. Εμείς οι υγειονομικοί, μαζί με τον λαό, απαντάμε με αγωνιστικό ξεσηκωμό».

Θεσσαλονίκη: Σκηνικό τρόμου με διασωληνωμένο ασθενή

Στο μεταξύ, σκηνικό τρόμου με διασωληνωμένο ασθενή (!) εκτυλίχτηκε χτες τα ξημερώματα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όταν το ασανσέρ μπλόκαρε και σταμάτησε σε απόσταση από το δάπεδο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διακομιδή του στη ΜΕΘ!

Αμεσα κινητοποιήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου και ο ασθενής μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ, όπως προοριζόταν. Ομως, κι αυτή η ολιγόλεπτη χρονική καθυστέρηση διακομιδής ενός ασθενούς στη ΜΕΘ μπορεί να αποβεί επιβαρυντική για τον ίδιο - αν όχι μοιραία.

Και στο περιστατικό αυτό φάνηκε η υποσυντήρηση των υποδομών των νοσοκομείων, που πάει πακέτο με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, με τη διάλυση των υπηρεσιών και την εμπλοκή εργολάβων ιδιωτών. Στο πλαίσιο αυτό η Τεχνική Υπηρεσία του Ιπποκρατείου έχει απομείνει με μόλις 30 εργαζόμενους, μεγάλο μέρος δε των εργασιών συντήρησης και επισκευών δίνεται σε εξωτερικούς εργολάβους.

«Να που τελικά το σύνθημα "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά σε κάθε χώρο δουλειάς», σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», καλώντας σε ενίσχυση της πάλης για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Για ασφαλείς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, ασφάλεια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για τους ασθενείς.

Συγκέντρωση για την ενίσχυση του Νοσοκομείου «Παμμακάριστος»

Σήμερα, Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ. οργανώνεται από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος» η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία ΗΣΑΠ στα Ανω Πατήσια (Πατησίων και Αγ. Λαύρας), ενάντια στην υποβάθμιση του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής, απαιτώντας την πλήρη ενίσχυση και λειτουργία του. Οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνουν επιτέλους προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού με προτεραιότητα σε ακτινολόγους, αναισθησιολόγους, παθολόγους, χειρουργούς, καρδιολόγους, νευρολόγους.

Στην κινητοποίηση καλεί και ο Σύλλογος Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης μέλος της ΟΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ