Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό

Συνεχίστηκαν και χτες οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του υπουργικού συμβουλίου του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP). Οι συνομιλίες την Κυριακή διήρκεσαν 20 ώρες, χωρίς να ανακοινωθούν αποτελέσματα, ενώ συνεχίστηκαν και χτες.

Ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Ολ. Σολτς, είπε ότι ο συνασπισμός κατέληξε σε «μερικές πολύ καλές συμφωνίες», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Μεταξύ άλλων οι διαπραγματεύσεις αφορούν το μείγμα των «πράσινων» επενδύσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής, υπάρχουν διαφωνίες για την πολιτική για το κλίμα, για τον προϋπολογισμό του 2024, για τη χρηματοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Συζητούνται η επέκταση των αυτοκινητοδρόμων, την οποία προκρίνει το FDP, το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, για αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κτίρια, και η χρηματοδότηση της βασικής ασφάλισης των παιδιών.

Το FDP ζητά συμμόρφωση όλων των υπουργείων με το «φρένο χρέους» και ιεράρχηση των δημόσιων δαπανών, ενώ οι Πράσινοι έχουν αναδείξει σε πρώτη προτεραιότητα την ενεργειακή μετάβαση στα κτίρια, σχέδιο το οποίο προκαλεί έντονη κριτική τόσο από το SPD και το FDP, όσο και από την πλευρά της αγοράς. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, από το 2024 θα πρέπει στα νέα κτίρια να εγκαθίστανται νέα συστήματα θέρμανσης, τα οποία θα λειτουργούν κατά τουλάχιστον 65% με Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Ο Χάμπεκ επικρίνει το FDP ότι εμποδίζει το σχέδιό του, που διέρρευσε στον Τύπο, να απαγορευθούν από το επόμενο έτος οι νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης με φυσικό αέριο ή φιάλες.

Το περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους, μεταδίδει ότι στη συνάντηση των αρχηγών, εκτός από συγκεκριμένα έργα, έχουν τεθεί και θεμελιώδη ζητήματα κατεύθυνσης του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η έλλειψη προόδου και η αυξανόμενη τριβή μεταξύ του FDP και των Πρασίνων έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η κυβέρνηση του Σολτς θα μπορέσει να προωθήσει τη λεγόμενη ατζέντα της για τον «εκσυγχρονισμό της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ