Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας από τη Λευκορωσία έως τη Μολδαβία

Copyright 2023 The Associated

Τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη αντικατοπτρίζει η συμφωνία της Μόσχας και του Μινσκ για ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συνεχή ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και μέσων στην «ανατολική πτέρυγα» της λυκοσυμμαχίας.

Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, το Μινσκ αποφάσισε να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα λόγω των επιθετικών ενεργειών των κρατών του ΝΑΤΟ που απειλούν την ασφάλεια της χώρας.

Το λευκορωσικό υπουργείο αναφέρει τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις που δέχεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά και «τη συσσώρευση στρατιωτικού δυναμικού στο έδαφος γειτονικών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες και τις ανησυχίες και τους κινδύνους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν από αυτές, η Λευκορωσία λαμβάνει μέτρα αναγκαστικής αντίδρασης για να ενισχύσει τη δική της ικανότητα ασφάλειας και άμυνας».

Η Μόσχα έχει σταθμεύσει στη Λευκορωσία 10 αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα και έχει ήδη μεταφέρει τακτικούς πυραύλους «Iskander» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Το λευκορωσικό υπουργείο ανέφερε επίσης ότι το Μινσκ θεωρεί τις ενέργειες της Δύσης «άμεση και κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, με στόχο την αλλαγή της γεωπολιτικής πορείας και την αλλαγή του εσωτερικού πολιτικού συστήματος της Λευκορωσίας».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας πραγματοποιείται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εκπαίδευση Λευκορώσων πιλότων ικανών να πετούν αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικά, ο εκσυγχρονισμός τέτοιων αεροσκαφών, καθώς και η ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών στο έδαφος της Λευκορωσίας χωρίς το Μινσκ να έχει τον έλεγχό τους, όπως και η πρόσβαση στην κατάλληλη τεχνολογία «δεν έρχονται σε αντίθεση κατά οποιονδήποτε τρόπο με τις διατάξεις των άρθρων I και II της Συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών»...

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η Μόσχα επικαλείται την αντίστοιχη πάγια πρακτική των ΗΠΑ να τοποθετούν πυρηνικά όπλα στο έδαφος συμμάχων τους.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλ. Λουκασένκο, θα συζητήσουν θέματα ασφάλειας στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Επικρατείας του «Ενωσιακού Κράτους» τον Απρίλη.

Κατακόρυφη αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δαπανών

Στο μεταξύ, η Ρωσία φέρεται, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg», να κρατά κρυφό το 1/3 των συνολικών δαπανών της, καθώς ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία και δυτικών κυρώσεων έχει αναδιατάξει τα δημόσια οικονομικά και τις οικονομικές προτεραιότητες.

Οι απόρρητες ή απροσδιόριστες δαπάνες έως τις 24 Μάρτη είχαν αυξηθεί στα 2,4 τρισ. ρούβλια (31 δισ. δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, υπερδιπλάσιες από το επίπεδο την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του «Bloomberg Economics». Τα σχέδια για το 2023 προέβλεπαν το μυστικό μερίδιο του προϋπολογισμού σχεδόν στο 1/4 του συνόλου, σύμφωνα με υπολογισμούς του «Bloomberg».

Η αύξηση των απόρρητων δαπανών δείχνει ότι αυξάνονται οι δαπάνες που σχετίζονται με τον πόλεμο και τη συντήρηση των κατεχόμενων εδαφών, καθώς και οι δαπάνες για την «εθνική ασφάλεια».

Εξάλλου, ο Ρώσος Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η δημοσιονομική δέσμευση για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία «δεν θα έχει περιορισμούς».

Το 2022, η κυβέρνηση προέβλεπε στον προϋπολογισμό μια τεράστια αύξηση των δαπανών για τον στρατό, με τις «αμυντικές» δαπάνες να υπερβαίνουν τις αρχικές προβλέψεις για το τρέχον έτος κατά περισσότερο από 43%.

Ο Ντμ. Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, ανέφερε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει 1.500 τανκς φέτος, πάνω από έξι φορές από τον αριθμό που παρήγαγε η «αμυντική» βιομηχανία το 2021.

Το υπουργείο Αμυνας διέταξε διπλασιασμό της παραγωγής κομβικής σημασίας όπλων και στο Κοινοβούλιο εισήχθη σχέδιο νόμου για την επέκταση της ηλικίας επιλεξιμότητας για στρατιωτική θητεία, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει το μέγεθος του στρατού στο 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες από 1,15 εκατ.

Η Γερμανία πολλαπλασιάζει τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

Οι στρατιωτικές δαπάνες των ευρωατλαντικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα αυξηθούν στο μέλλον, ακόμη και μετά τον «τερματισμό» της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Spiegel», η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από 3 δισ. ευρώ, σε περισσότερα από 15 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

«Η Γερμανία συμμετέχει ενεργά, εξοπλίζοντας την Ουκρανία, πλημμυρίζοντας την Ουκρανία με όπλα. Τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, η Γερμανία εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο σε αυτήν τη σύγκρουση, επομένως παρόμοιες ενέργειες και αποφάσεις δεν θα οδηγήσουν σίγουρα σε τίποτα καλό», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το «Der Spiegel», το Βερολίνο έχει ήδη ξοδέψει 2,2 δισ. ευρώ για προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και για να αντικαταστήσει οπλικά συστήματα που μεταφέρθηκαν από τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ηδη, φέτος, το ποσό αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, σε πάνω από 5,4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, γράφει το γερμανικό περιοδικό, υπάρχουν σχέδια να διατεθούν άλλα 8,8 δισ. ευρώ για «αδειοδοτήσεις ανάληψης υποχρεώσεων».

Η Γαλλία, στο μεταξύ, θα διπλασιάσει τον αριθμό των βλημάτων όλμου 155 χιλιοστών που παραδίδει στην Ουκρανία, σε 2.000 τον μήνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, Σ. Λεκορνί, και «θα παραδώσει τον απαραίτητο χερσαίο εξοπλισμό για την αντεπίθεση της Ουκρανίας».

Η «Nexter», που παράγει βλήματα 155 χιλιοστών στη Γαλλία, προβλέπει να παράξει 150.000 βλήματα το 2025, τριπλάσια σε σχέση με πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα αμερικανικά drones στη Μαύρη Θάλασσα

Μετά την πρόσφατη συντριβή ενός πολεμικού τους μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διαδικασία αναχαίτισής του από ρωσικό μαχητικό, οι ΗΠΑ άρχισαν να πετούν τα drones επιτήρησης νοτιότερα και σε μεγαλύτερο ύψος από ό,τι στο παρελθόν, τοποθετώντας τα πιο μακριά από τον εναέριο χώρο που περιβάλλει τη Χερσόνησο της Κριμαίας και τα ανατολικά τμήματα της Μαύρης Θάλασσας.

Η απόφαση των ΗΠΑ να πετάξουν τα drones επιτήρησης νοτιότερα «περιορίζει σίγουρα την ικανότητά μας να συλλέγουμε πληροφορίες» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέει στο CNN ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Με φόντο το πρόσφατο περιστατικό που υπενθύμισε πόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για κλιμάκωση και άμεση σύγκρουση αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι τα νέα δρομολόγια ήταν μέρος μιας προσπάθειας «να αποφευχθεί η υπερβολική πρόκληση».

Οπως είπε, οι πτήσεις των αμερικανικών drones θα συνεχιστούν με αυτόν τον τρόπο «προς το παρόν», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη «όρεξη» να επιστρέψουν στις διαδρομές πιο κοντά σε εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία.

ΕΕ: Σχεδιάζει νέο «πακέτο στήριξης» για τη Μολδαβία

Στο «κάδρο» της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη έχει μπει τους τελευταίους μήνες και η Μολδαβία, την οποία επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, προαναγγέλλοντας νέα οικονομική και στρατιωτική στήριξη.

Ο Mισέλ συναντήθηκε με την Μολδαβή Πρόεδρο, Μάγια Σάντου, και δήλωσε την «ακλόνητη υποστήριξη» της ΕΕ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας, αναφερόμενος έμμεσα στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης βδομάδας οι 27 ηγέτες ζήτησαν από την Κομισιόν να παρουσιάσει ένα πακέτο στήριξης για τη Μολδαβία πριν από το καλοκαίρι, καθώς και η Ρωσία επιταχύνει την παρέμβασή της και εντείνει τις πιέσεις για την «πορεία» της χώρας.

Η ΕΕ κινητοποίησε πάνω από 1 δισ. ευρώ τον περασμένο χρόνο για τα γεωπολιτικά της σχέδια στη Μολδαβία και «συνεχίζουμε την ολοκληρωμένη υποστήριξή μας για να ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητά της. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε τη νέα αποστολή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας στη Μολδαβία το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οπως είπε, και η Μολδαβία επηρεάζεται πολύ από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. «Γίνεστε ολοένα και περισσότερο στόχος των κακόβουλων μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας», καθώς τους τελευταίους μήνες η Μόσχα «προσπαθεί όλο και περισσότερο να αποσταθεροποιήσει τη χώρα σας, χρησιμοποιώντας την Ενέργεια, κυβερνοεπιθέσεις, διοργανώνοντας διαμαρτυρίες και άλλες ανατρεπτικές δραστηριότητες».

Η ουκρανική ηγεσία επιδεικνύει ετοιμότητα να παρέμβει στην κατάσταση της Υπερδνειστερίας, μεταξύ άλλων με τη χρήση βίας, επισήμανε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ρωσία είναι πλήρως υπεύθυνη για την ασφάλεια της Υπερδνειστερίας σε πλήρη συμφωνία με την εντολή που έχουν τα στρατεύματά μας», που σταθμεύουν εκεί από το 1992.

Τα ρωσικά στρατεύματα «εγγυώνται την ειρήνη» στη ζώνη ασφαλείας του Δνείστερου, μαζί με τους κυανόκρανους της Μολδαβίας, της Υπερδνειστερίας και μια ομάδα στρατιωτικών παρατηρητών από την Ουκρανία.

Προχτές, ο Μισέλ είχε συναντήσει στη Ρουμανία τον πρωθυπουργό, Γ. Κλάους, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την ευγνωμοσύνη της ΕΕ για τη ρουμανική συμβολή στην οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία και για τη δημιουργία ενός υλικοτεχνικού κόμβου του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για τη διοχέτευση της βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ