Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις διαχωρίζουν την εργασία της πρόβας από την εργασία της παράστασης δίνοντας το δικαίωμα η πρόβα να πληρώνεται με ατομικές συμβάσεις (όχι συλλογικές), όποιας μορφής θέλει ο εργοδότης (ωρομίσθιο, μπλοκάκι κ.λπ.). Ο εργοδότης θα μπορεί να απολύει όποτε θέλει στη μέση των προβών χωρίς να δίνει λόγο (αυτό καταργεί και τον ίδιο τον αστικό κώδικα). Δηλαδή, ο εργοδότης μπορεί να καταγγείλει τη Σύμβαση ενός μουσικού, χωρίς να επικαλεστεί κανέναν λόγο, ακόμα και όταν ο μουσικός έχει υπογράψει Σύμβαση, έχει ολοκληρώσει τις πρόβες του και είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις εμφανίσεις. Μέσα από την υποχρεωτική ψηφιακή κάρτα εργασίας, η δουλειά των μουσικών και των άλλων καλλιτεχνών που έχει ειδικές απαιτήσεις και απαιτεί καθημερινή μελέτη και προετοιμασία θα καταγράφεται ως δίωρη, τρίωρη και θα αμείβεται με εξευτελιστικά ωρομίσθια.
Μάλιστα, καθόλου τυχαίο δεν είναι πως αυτή η fast track διάταξη έρχεται να συζητηθεί στη Βουλή σε μια περίοδο που η εργοδοσία πιέζεται ή είναι σε διαδικασία υπογραφής ΣΣΕ, όπως τα μαγαζιά εστίασης, η ΕΡΤ, η Λυρική Σκηνή, αλλά και στο λεγόμενο «ελεύθερο» θέατρο για τους ηθοποιούς κ.α.
Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη τα σωματεία του χώρου ετοιμάζουν την αγωνιστική τους απάντηση. Ηδη, χτες, πραγματοποίησε ο ΠΜΣ έκτακτη κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού για να καταστήσει σαφές ότι οι εργαζόμενοι του χώρου είναι αντίθετοι στις νέες αιφνίδιες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, διεκδικώντας παράλληλα μέτρα ασφάλειας στους χώρους συνάθροισης κοινού, ειδικά στα μεγάλα φεστιβάλ και τις διοργανώσεις της θερινής σεζόν.
Επόμενο κάλεσμα είναι για αύριο, Τετάρτη 29 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ) προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11.30 έως και τις 15.30.