Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Απεργίες και διαδηλώσεις σε Πορτογαλία και Γερμανία

Μεγάλη απεργία σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Πορτογαλία, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν «άμεσες αυξήσεις μισθών».

«Η δυσαρέσκεια είναι γενική», δήλωσε ο συντονιστής του Κοινού Μετώπου Συνδικάτων Δημόσιου Τομέα, ζητώντας «άμεσες απαντήσεις» από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αντ. Κόστα.

Οι απεργοί ζητούν επίσης «να μπει φρένο στις τιμές των βασικών προϊόντων», προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, καθώς και «να φορολογηθούν τα υπερκέρδη» των μεγάλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδικάτων.

Μερική απεργία έχουν κηρύξει και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους εδώ και μια βδομάδα.

Το Σάββατο το απόγευμα είναι προγραμματισμένη πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα με αίτημα «γενική αύξηση των μισθών και των συντάξεων». Καλεί η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας (CGTP), καταγγέλλοντας την «υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των οικογενειών τους».

Νέες απεργίες σε αεροδρόμια της Γερμανίας

Νέες απεργίες σε διάστημα μίας εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε τέσσερα γερμανικά αεροδρόμια, και η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων οδήγησε στην ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων.

Το συνδικάτο Ver.di κάλεσε σε απεργία το προσωπικό ασφαλείας και εξυπηρέτησης εδάφους στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, της Κολωνίας/Βόννης, της Στουτγκάρδης και του Μπάντεν - Μπάντεν, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς κατά 10,5%, λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο πληθωρισμό. Η εργοδοτική πλευρά έχει προσφέρει μέχρι στιγμής 5% σε δύο δόσεις και ένα εφάπαξ ποσό 2.500 ευρώ. Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για 27 - 29 Μάρτη.

Το Ver.di ζητά «κατάλληλη αμοιβή για το προσωπικό ασφαλείας των πτήσεων που εργάζεται σε δυσμενείς ώρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση, καθώς «οι προσαυξήσεις δεν έχουν βελτιωθεί από το 2006, και από το 2013 διαπραγματευόμαστε μια αύξηση και πάλι».

Τη Δευτέρα τα αεροδρόμια του Βερολίνου, της Βρέμης και του Αμβούργου ακύρωσαν όλες τις εμπορικές πτήσεις, επίσης λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ